Reuters
StoryEditor

Mŕtvych z Mariupola Rusi pochovali v masových hroboch. Zelenskyj prirovnal škody k 2. svetovej vojne

TASR22.04.2022., 10:30h
Obyvatelia ukrajinského Mariupola, ktorí prišli pri obliehaní mesta o život, sú pochovaní v masových hroboch v blízkej obci Manhuš. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Telegram uviedol poradca starostu Mariupola Petro Andrjuščenko. TASR správu prevzala od televíznej stanice CNN.
Lajkuj Brainee.sk na

„Po dlhom pátraní a snahe identifikovať hroby obyvateľov Mariupola sme ich lokalizovali v obci Manhuš nachádzajúcej sa približne 19 kilometrov od Mariupola,” informoval Andrjuščenko. Dodal, že ruské jednotky vykopali niekoľko masových hrobov, pričom každý z nich meral 30 metrov.

Ruské nákladné vozidlá podľa neho privážajú tela mŕtvych a jednoducho ich vysypú do priekop, čo označuje za pokus zahladiť vojnové zločiny, ktoré Rusko pácha na Ukrajine. Podľa mariupolskej radnice by v zmienených masových hroboch mohlo byť pochovaných až 9-tisíc civilistov.

Mariupoľčan TASR/AP

​Radnica v príspevku na Telegrame citovala starostu Mariupola Vadyma Bojčenka, ktorý miesto označil za „nový Babyn Jar”, píše agentúra AP. Satelitné snímky, na ktorých vidno masové hroby, vyhotovila spoločnosť Maxar Technologies.

„Snímky vyhotovené od polovice marca do polovice apríla ukázali, že medzi 23. a 26. marcom sa začali rozširovať rady hrobov, čo sa deje až doteraz. Hroby sú usporiadané v štyroch lineárnych sekciách, pričom každá sekcia je dlhá približne 85 metrov a nachádza sa v nej 200 nových hrobov,” uviedla spoločnosť Maxar vo svojej analýze.

Bojčenko vo štvrtok vyhlásil, že v meste zomrelo 20-tisíc civilistov vrátane žien, detí a seniorov. Dodal, že mŕtve telá začali z ulíc Mariupola miznúť. CNN upozorňuje, že správy o pochovávaní obetí ruskými jednotkami nateraz nemožno nezávisle overiť.

​Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Mariupol je oslobodený. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nariadil ruskej armáde, aby zastavila svoje plány útoku na Azovstaľ a nariadil blokádu tejto priemyselnej oblasti tak, „aby tadiaľ nemohla preletieť ani mucha”. Zároveň vyzval zvyšných ukrajinských bojovníkov v oceliarňach, ktorí sa ešte nevzdali, aby tak urobili.

Mariupol vraj naďalej odoláva

Zničené ukrajinské mesto Mariupol napriek vyhláseniam Ruska o jeho obsadení „naďalej odoláva”, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Zelenskyj v piatok zároveň privítal novú pomoc zo strany Spojených štátov, zameranú na boj proti ofenzíve Moskvy na východe Ukrajiny.

Rusko predtým uviedlo, že obliehaný Mariupol „oslobodilo”. V areáli oceliarní Azovstaľ v tomto prístavnom meste sa pritom stále nachádzalo niekoľko tisíc ukrajinských vojakov a tisíce civilistov. „Oslobodenie" Mariupola vo štvrtok privítal aj ruský prezident Vladimir Putin. Zelenskyj však podľa AFP uviedol, že boje o Mariupol pokračujú.

Reuters

„Na juhu a východe našej krajiny robia okupanti všetko preto, aby mali dôvod hovoriť aspoň o nejakých víťazstvách,” uviedol vo videoposolstve. „Môžu však len oddialiť nezvratné – čas, keď votrelci budú musieť opustiť naše územie, najmä Mariupol, mesto, ktoré naďalej odoláva Rusku i napriek všetkému, čo okupanti tvrdia,” dodal.

Útok na Azovstaľ by si vyžiadal značné ruské straty

Pozemný útok ruských jednotiek na mariupolské oceliarne Azovstaľ by si pravdepodobne vyžiadal značné ruské straty, čo by ešte viac znížilo ich celkovú bojovú účinnosť. V najnovšej hodnotiacej správe to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina zastaviť útok na Azovstaľ pravdepodobne naznačuje túžbu obmedziť ukrajinský odpor v Mariupole a uvoľniť ruské sily, ktoré budú nasadené inde na východnej Ukrajine,” uviedol Londýn. Podľa britského silového rezortu vo východnom Donbase pokračuje ťažké ostreľovanie aj boje.

Reuters

Zelenskyj prirovnal škody k druhej svetovej vojne

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom video príhovore k poslancom portugalského parlamentu prirovnal súčasné ničenie jeho krajiny ruskými silami k druhej svetovej vojne. Informuje o tom agentúra DPA.

„Škody, ktoré sú teraz páchané na Ukrajine, sú podobné tým, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny,” uviedol Zelenskyj, ktorého 15-minútový prejav odvysielala televízna stanica RTP. „Nebojujeme len za našu nezávislosť, ale aj za naše prežitie,” zdôraznil.

Podľa Zelenského existuje paralela medzi Ukrajinou a návratom Portugalska k demokracii v roku 1974, keď sa tam odohrala tzv. klinčeková revolúcia. Tá takmer bez krviprelievania ukončila 48 rokov diktatúry Antónia dne Oliveira Salazara a následne Marcela Caetana.

„Klinčeková revolúcia, ktorá vás oslobodila od diktatúry, vám umožňuje pochopiť, ako sa cítime my,” povedal. Zelenskyj sa Lisabonu poďakoval za poskytnutú pomoc a vyzval na ďalšiu podporu, najmä dodávky ťažkých zbraní a prijatie dodatočných sankcií voči Rusku.

Predseda portugalského parlamentu Augusto Santos Silva prisľúbil Ukrajine do budúcnosti intenzívnejšiu podporu. Podľa ukrajinského prezidenta bolo od začiatku ruskej invázie obsadených a zničených viac ako 1000 ukrajinských miest a obcí.

Reuters

„Okupanti zabíjali len pre zábavu, mučili, znásilňovali, zabíjali ľudí a strieľali na autá, v ktorých sedeli deti,” uviedol Zelenskyj. „Milióny ľudí musia utekať - to ako keby všetci Portugalci museli opustiť svoju krajinu,” povedal Zelenskyj. DPA pripomína, že v Portugalsku žije 10,3 milióna ľudí.

Od začiatku vojny utieklo z Ukrajiny do zahraničia podľa najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) približne päť miliónov ľudí a viac ako 7,7 milióna osôb je vnútorne vysídlených.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 04:03