akoncity.com
StoryEditor

Raper Akon chcel postaviť mesto na štýl Wakandy s vlastnou kryptomenou. Zrejme všetkých oklamal

Miroslav Kamody22.04.2022., 15:30h
Pokiaľ vám raper s hodnotou 80 miliónov sľubuje v chudobnom africkom Senegale megamoderné mesto za šesť miliárd dolárov, asi by ste mu nemali veriť. V Ugande si však povedali, že také chcú aj oni. Akon City môže byť gigantickým podvodom.
Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí z nás túžia v živote dosiahnuť niečo, čo tu zostane ako odkaz aj dlho po našej smrti. Ambície niektorých sú, povedzme realistické, a potom sú tu takí, ktorí chcú prekonávať hranice. Práve do tejto druhej skupiny môžeme zaradiť rapera Akona, ktorý sa rozhodol nezostal len pri hudbe. Jeho plány doslova siahali do nebies.

Akon, vlastným menom Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam, sa totiž rozhodol v Senegale vybudovať gigantické futuristické mesto za šesť miliárd dolárov. Prečo práve táto krajina? Ako už napovedá civilné Akonove meno, jeho korene siahajú až do tejto africkej krajiny.

Ako z Black Panthera

Akon City, ako tento projekt nazval, prvýkrát predstavil spolu so senegalským ministrom turizmu Alioune Sarrinom ešte v roku 2018. Raper vtedy povedal, že sa pri dizajne inšpiroval filmom Black Panther z dielne štúdia Marvel. Podľa jeho slov bude Akon City „skutočnou Wakandou“, ktorá využíva najnovšie technológie blockchainu a kryptomeny.

Mesto by sa malo nachádzať na pozemku s rozlohou približne 800 hektárov. Pre lepšiu predstavu, Sobrance majú rozlohu cez tisíc hektárov. Projekt bude susediť s pobrežnou dedinou Mbodiène, ktorá sa nachádza približne 100 kilometrov od hlavného mesta Dakar.

​V septembri 2020 Akon predstavil finálne stvárnenie svojho projektu. Futuristické mesto, ktoré podporuje aj senegalský prezident Macky Sall, má vyrásť pozdĺž atlantického pobrežia a obsahovať, byty, kancelárie, parky, univerzitu, oceánsky rezort a veľkú nemocnicu s 5-tisíc lôžkami (o polovicu viac, ako má celá bratislavská Univerzitná nemocnica).

Moderné technológie aj mrakodrapy

Mestský projekt ráta aj s vysokými mrakodrapmi, nákupnými centrami, hudobné štúdiá, technologické centrum a ekologické turistické strediská. Všade by sa malo platiť takzvanými Akoin-ami, kryptomenou, ktorú raper založil ako centrálnu menu.

Akon predpokladal, že výstavba celého projektu bude trvať približne desať rokov a vo výsledku pôjde o inteligentné mesto, ktoré bude poháňané obnoviteľnou energiou. Mesto by malo mať certifikáciu LEED (systém kvality a udržateľnosti prispôsobený komerčným, najmä kancelárskym budovám) a jeho primárnym cieľom by mala byť stimulácia ekonomiky a vytvorenie nových pracovných pozícií pre miestnych.

Akon City akoncity.com

​Vývojármi Akon City sú KE International so sídlom v Los Angeles a konzultanti pre rozvoj Bakri & Associates so sídlom v Dubaji. Hussein Bakri, generálny riaditeľ spoločnosti Bakri & Associates, je zároveň aj hlavným architektom.

Dokonca sa raper stihol dohodnúť aj na vybudovaní druhého takéhoto mesta, tentokrát v Ugande. Minulý rok v apríli tento zámer predstavil spolu s ugandským štátnym ministrom pre bývanie a mestský rozvoj. Predtým sa stretol a diskutoval aj s ugandským prezidentom Yowerim Musevenim.

Projekt sa nehýbe

Ako si už možno vytušil, veľa sa rozpráva hlavne o tom, čo by malo v budúcnosti byť, a nie o tom, na čom sa v skutočnosti pracuje. Odpoveď je však jednoduchá - nedeje sa v podstate nič. Do budúceho roka mala byť hotová výstavba ciest, kampus nemocnice, nákupné centrum, obytné budovy, hotely, policajná stanica, škola, parky, zariadenie na nakladanie s odpadmi a fotovoltaická solárna elektráreň.

V rokoch 2024 až 2029 mal byť celý projekt ukončený a pripravení na úplné využitie kryptomeny pomocou kryptomeny Akoin. Projekt sa však do tohto momentu ešte ani nezačal stavať, čo u miestnych obyvateľov značne znepokojuje. Jasné nie je ani to, odkiaľ chce raper s hodnotou približne 80 miliónov dolárov zobrať šesť miliárd na financovanie mesta.

​Miesto, kde Akon položil základný kameň futuristického projektu, zostáva aj dnes trávnatým porastom. Samotný kameň dokonca leží pri prašnej ceste v poli a malý plagát, ktorý tento megaprojekt propagoval, je už dávno preč.

Medzitým podal producent a herec Devyne Stephens v Spojených štátoch na Akona žalobu za dlh vo výške takmer štyri milióny dolárov. Tie si mal podľa jeho slov požičať v rámci realizácie svojho projektu futuristického mesta. Stephens viackrát tvrdil, že celý plán na Akon City vykazuje podobnosti s Ponziho schémou a pyramídovými hrami, za ktoré bol raper aj pred mesiacom obvinený

Miestni stále veria

Zaznelo dokonca, že aj samotná kryptomena Akoin by mohla byť súčasťou podvodnej finančnej schémy. Ľudia v Afrike však stále veria, že projekt vznikne. „Je to pre nás veľké,“ povedala Philomene Bamimba, ktorá vedie miestne združenie žien v Mbodiène.

David Seck Sene, prezident dedinského mládežníckeho združenia, pripustil, že okolo meškania panuje zmätok, ale povedal: „Stále mám nádej. Neviem, ako by sa takýto projekt mohol zajtra zastaviť.“ O to trpkejšie bude prípadné zistenie, že nádej na vybudovanie turistickej destinácie v Senegale sa rozplynula pre peniaze a podvody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 13:00