TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj sa poďakoval Ukrajincom za 50 dní odporu voči invázii. Biden uvažuje nad návštevou Kyjeva

TASR15.04.2022., 09:15h
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Ukrajincom za to, že už 50 dní vzdorujú ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.
Lajkuj Brainee.sk na

Zelenskyj vo svojom posolstve zdôraznil skutočnosť, že ukrajinským ozbrojeným silám a obyvateľstvu sa stále darí brániť pred okupantmi väčšinu územia krajiny. „Päťdesiat dní našej obrany je úspech. Úspech miliónov Ukrajincov,” povedal vo videozázname zverejnenom v noci na piatok na sociálnej sieti Telegram.

Pripomenul, že na začiatku invázie prakticky nikto neveril, že sa Ukrajina ruskému útoku ubráni. Mnohí ľudia Zelenskému vtedy radili, aby opustil krajinu. „Radili, aby sme sa fakticky vzdali tyranii. Nepoznali však Ukrajincov a nevedeli, akí sú (Ukrajinci) udatní a ako veľmi si cenia slobodu,” dodal ukrajinský prezident.

​Takisto sa poďakoval všetkým, ktorí jeho krajinu podporujú v boji proti agresorovi. Výslovne v tejto spojitosti ocenil „veľkú štedrosť” a odhodlanie aj zo strany tých krajín, ktoré nepatria medzi bohaté alebo významné. Niektorí zahraniční lídri sa však podľa Zelenského naopak tvária tak, akoby nemali žiadnu reálnu moc.

Biden uvažuje nad návštevou Kyjeva

Americký prezident Joe Biden reportérom povedal, že zvažuje vyslanie vysokopostaveného člena svojej vlády do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Takisto pripustil, že by to mohol byť on sám. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky stanice BBC.

​„Práve teraz prebieha rozhodovanie,” povedal Biden, keď sa ho pýtali na možnú návštevu predstaviteľa USA na Ukrajine. Biden podľa BBC kladne reagoval aj na otázku, či je pripravený vycestovať aj on osobne.

Predstaviteľ Bieleho domu však v reakcii na Bidenove vyjadrenia stanici Fox News povedal, že prezidentova cesta do Kyjeva sa v súčasnosti neplánuje, píše BBC. Vláda USA podľa amerických médií zvažuje na Ukrajinu vyslať ministra obrany Lloyda Austina alebo ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

Reuters

​So Zelenským v Kyjeve v poslednom období rokovalo viacero lídrov európskych krajín, pripomína BBC. Britský premiér Boris Johnson sa s ukrajinským prezidentom stretol v sobotu 9. apríla.

Deň predtým v Kyjeve stretnutie so Zelenským absolvoval premiér SR Eduard Heger spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 20:06