Vojna na UkrajineTASR/AP
StoryEditor

Vojna a životné prostredie. Čo spôsobujú Rusi používaním bômb a aké dopady majú boje na zvieratá?

Marta Fandlová13.04.2022., 16:00h
Škody napáchané ruskými vojakmi sú obrovské, ich vplyvy budeme vidieť aj po odchode posledných ruských jednotiek z krajiny. Vedel si o tom, že už len jedna použitá bomba má katastrofálny vplyv na životné prostredie? Pri jej vybuchnutí sa totiž uvoľňujú do ovzdušia toxíny, chemikálie či ťažké kovy.
Lajkuj Brainee.sk na

Požiare spôsobené vojnou znečisťujú aj ovzdušie

Putinova vojna negatívny vplyv aj na životné prostredie. Napríklad budovy, ktoré ruskí vojaci zbombardovali, obsahujú karcinogénny prach, ktorý môže spôsobiť značné zdravotné riziká. Napríklad organizácia PAX zdokumentovala, že prvý ruský nálet vo februári, bol proti tankerom na skladovanie paliva na leteckej základni Chuhuiv, čo spôsobilo požiar. V prvých dvoch týždňoch ruského náporu boli letecké základne, palivové tankery a sklady a iná energetická infraštruktúra neustále bombardované, pričom mnohé z nich sa nachádzajú v blízkosti obytných oblastí. Tieto požiare spôsobili značné znečistenie ovzdušia.

Zvieratá ako obete vojny

Milióny Ukrajincov utekajúcich pred vojnou nieslo so sebou domáce zvieratá ako sú napríklad mačky, psy či zajace.

Štatistiky hovoria o tom, že z Ukrajiny bolo evakuovaných už viac ako 11 tisíc zvierat. Internet je plný dojemných príbehov o záchranách nemých stvorení.

Napríklad dievča z Irpinu nieslo na rukách so sebou svojho psa neuveriteľných sedemnásť kilometrov. Slovenská iniciatíva Zvierací ombudsman spustila vo veľkokapacitnom centre pomoci v Michalovciach zvierací hotspot.

Zvieratám zabezpečuje nevyhnutnú veterinárnu starostlivosť, pomoc s prechodom v prípade väčšieho množstva zvierat, snaží sa zháňať pre zvieratá ubytovanie aj potravu. Táto iniciatíva spoločne s veterinármi podľa odhadov už zachránila viac ako tisícku zvierat. Ak chceš pomôcť ukrajinským zvieratám, určite si pozri tento dotazník a zisti viac o tom, ako môžeš pomôcť.

Nápomocné zoologické záhrady

Veľkým problémom sú však zvieratá v zoologickej záhrade. Tie nie je tak jednoduché transportovať na iné miesto.

Veľa zamestnancov ukrajinských zoo odišlo do vojny a nemá sa kto o ne poriadne starať. Mnohé sú vystresované z hluku, ktorý je spôsobený explóziami, a previezť ich do bezpečia je často náročné.

​Medzinárodnej organizácii Four Paws sa však podarilo zachrániť už viac zvierat, naposledy sedem medveďov z kyjevskej ZOO, ktoré boli ohrozené vojnovými útokmi. Ako hovorí správca kyjevskej zoologickej záhrady, občas je nemožné tieto zvieratá aj nakŕmiť. Našťastie, krmivo posielajú rôzne spriatelené ZOO v Nemecku, Česku, či na Slovensku.

Stovky zabitých psov

Horšie ako zoologické záhrady sú na tom útulky zvierat. Práve tam sa stretávajú zvieratá s výpadkami elektriny či nedostupnosťou pitnej vody. Útulkom dochádza aj krmivo, pretože jeho dovoz komplikuje stále sa zhoršujúca dopravná situácia. Z rovnakého dôvodu sa ani nedarí zvieratá odvážať do bezpečia.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený UAnimals (@uanimals.official)

S ich záchranou a ich prevozom do bezpečia na Slovensku pomáha Sloboda zvierat. Jej predsedníčka vyzýva ľudí, aby sa zapojili do finančnej zbierky od organizácie UAnimals, ktorá je venovaná pomoci ukrajinským zvieratám.

Tragédia sa stala aj v nedávno zbombardovanej Borodyanke, v ktorej našli v útulku zvierat zabitých až 500 psíkov.

Vojny v Afrike páchajú škody už desaťročia

Krajiny v Afrike ako Niger, Mali či Burkina Faso pravidelne zažívajú okrem vojenských konfliktov aj konflikty kvôli zmenám v podnebí, či kvôli nedostatku pôdy. O pôdu sa napríklad pravidelne hádajú farmári s pastiermi. Vojnové konflikty v týchto oblastiach vznikajú pre obrovské sucho, či nedostatok vody.

​Napríklad v Iraku majú ľudia dlhodobý problém s nedostatkom vody a jedla, vzniká medzi nimi napätie, lebo nevedia nasýtiť rodiny. Túto situáciu potom využívajú samozvaní vodcovia alebo ozbrojené skupiny. Práve zúfalí ľudia sa nechajú nalákať sľubmi lepšieho života.

Konflikt zničí aj to málo, čo tam je a zároveň je naozaj ťažké vymýšľať ako zachraňovať prírodu, ak po vás niekto strieľa. Rovnako sa v Iraku zapaľovali naftové polia, čo patrí tiež k zakázaným praktikám. Do ovzdušia tak šlo milión ton oxidu uhličitého. Smutné je aj to, že dobytok, či iné zvieratá usmrtila tečúca ropa, rovnako tak to znečistilo vodu a pôdu.

Jedným z najznámejších príkladov devastácie biotopov a prírody nastal počas vojny vo Vietname, keď americké sily postriekali ničivými herbicídmi lesy a močiare, ktoré poskytovali úkryt partizánskym vojakom, to zničilo to asi 4,5 milióna akrov na vidieku. Očakáva sa, že niektoré regióny sa zotavia až po niekoľkých desaťročiach. Životné prostredie zničila aj občianska vojna v Mozambiku.

Kvôli nej v Národnom parku Gorgonóza zahynulo až 90 percent zvierat. Napríklad populácia afrického byvola klesla o 14 tisíc kusov na 100, populácia hrocha klesla z 3500 na 100, slony z 2000 kusov na 200. Populácia slona klesla aj preto, lebo ich mäso sa používalo na kŕmenie vojakov a slonovina na výrobu zbraní a zásob pre vojsko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 12:11