TASR/AP
StoryEditor

Reakcie na Buču: Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Scholz dodal, že Ukrajine budú zbrane dodávať naďalej

TASR04.04.2022., 14:30h
Hrôzy spáchané na ukrajinských civilistoch ruskými vojakmi v meste Buča spustili búrlivé reakcie. Svetoví lídri to považujú za genocídu a žiadajú ešte tvrdšie sankcie pre Rusko.
Lajkuj Brainee.sk na

Do nedele sa našlo v Buči 330 až 340 tiel, napísala Ukrajinská pravda, ktorá citovala údaje miestnej pohrebnej služby. Pátranie po ďalších obetiach pokračuje, pričom niektoré telá sú údajne pochované na dvoroch domov, uvádza sa v správe.

Ukrajinská prokuratúra nariadila pitvu tiel s cieľom pochopiť kontext zločinov. Prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské jednotky z genocídy.

Moskva tieto obvinenia odmieta. Ruské veľvyslanectvo v Berlíne podľa DPA tvrdí, že ide o „inscenáciu kyjevského režimu“, ktorá bola určená pre západné médiá. „Kategoricky odmietame všetky tieto obvinenia,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého treba k vyhláseniam zo strany Ukrajiny pristupovať s pochybnosťami.

Poľský premiér vyzýva na vyšetrovanie „genocídy“ na Ukrajine

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok vyzval na medzinárodné vyšetrovanie „genocídy“, ktorej sa dopúšťajú ruské jednotky na Ukrajine, informovala o tom agentúra AFP.

„Navrhujeme medzinárodnú komisiu na vyšetrovanie týchto zločinov genocídy,“ povedal Morawiecki v súvislosti so zjavným zabíjaním civilistov v ukrajinských mestách - vrátane mesta Buča v blízkosti Kyjeva.

Poľský premiér Morawiecki Reuters

Zverstvá odsúdil aj Zeman, či Fiala

Český prezident Miloš Zeman odsudil vraždenie civilných obyvateľov na Ukrajine ako vojnový zločin. Podľa vlastných slov dúfa, že toto vraždenie bude potrestané medzinárodným súdom, uviedol v nedeľu Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Vraždenie ukrajinských civilistov ruskými vojakmi odsúdilo aj ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky a tamojší politici vrátane premiéra Petra Fialu. Podľa rezortu diplomacie ČR ide o ďalší vojnový zločin režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Česká diplomacia sa spoločne so spojencami bude zasadzovať o to, aby všetci zodpovední boli potrestaní,“ dodal český rezort diplomacie na sociálnej sieti.

Petr Fiala TASR/AP

Scholz avizuje nové sankcie

Nemecký kancelár Olaf Scholz avizoval v nedeľu prijatie nových sankcií voči Rusku. Ide o reakciu na „vojnové zločiny“ páchané ruskými vojakmi.

„Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť,“ zdôraznil Scholz. „V nasledujúcich dňoch rozhodneme v kruhu našich spojencov o ďalších opatreniach,“ povedal s tým, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelia pocítia dôsledky.

„Ukrajine budeme naďalej dodávať zbrane, aby sa mohla brániť pred ruskou inváziou,“ uviedol nemecký kancelár.

Nemecký kancelár Scholz Reuters

​Scholz vyzval na potrestanie páchateľov a umožnenie prístupu do danej oblasti medzinárodným organizáciám s cieľom „zdokumentovať tieto ohavnosti“.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu ARD v súvislosti s obvineniami, že Rusko spáchalo v Buči neďaleko Kyjeva vojnové zločiny, uviedla, že Európska únia musí diskutovať o zákaze dovozu ruského plynu. „Musí prísť reakcia. Takéto zločiny nesmú zostať bez odozvy,“ apelovala Lambrechtová.

Pravá tvár ruskej invázie na Ukrajinu

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borell povedal, že únia čo najdôraznejšie odsudzuje zverstvá spáchané ruským agresorom.

Zdôraznil, že „strašidelné obrázky“ svedčiace o veľkom počte civilných úmrtí a obetí, ako aj o ničení civilnej infraštruktúry ukazujú „pravú tvár brutálnej útočnej vojny, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine a jej ľudu“.
„Masakry v meste Buča a ďalších ukrajinských mestách budú zapísané do zoznamu zverstiev spáchaných na európskej pôde,“ upozornil Borrell.

TASR/AP

​Za tieto činy sú podľa Borrella zodpovedné ruské úrady, lebo boli spáchané v čase, keď ruské vojská mali účinnú kontrolu nad oblasťou.

Spresnil, že EÚ v plnej miere podporuje vyšetrovanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktoré začal prokurátor Medzinárodného trestného súdu, ako aj prácu vyšetrovacej komisie Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Únia zároveň pomáha ukrajinskému generálnemu prokurátorovi a občianskej spoločnosti pri zhromažďovaní a uchovávaní dôkazov o vojnových zločinoch.

„EÚ aj naďalej pevne podporuje Ukrajinu a naliehavo pokračuje v práci na ďalších sankciách proti Rusku. Prezident Putin musí túto vojnu okamžite a bezpodmienečne zastaviť,“ uviedol Borrell v závere svojho vyhlásenia.

Španielsky premiér to považuje za genocídu

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok povedal, že vidí známky spáchania genocídy v ukrajinskom meste Buča. Informovala o tom agentúra AFP.

„Urobíme všetko pre to, aby tí, ktorí tieto vojnové zločiny spáchali, nezostali nepotrestaní a aby sa postavili pred súdy... a aby sa súdy zaoberali týmito údajnými prípadmi zločinov proti ľudskosti, vojnovými zločinmi a aj - prečo to nepovedať - genocídou,“ vyhlásil Sánchez v Madride.

Španielsky premiér už v nedeľu večer na sociálnej sieti Twitter napísal, že vojnové zločiny nemôžu zostať nepotrestané a vyjadril solidaritu a podporu ukrajinskému ľudu. Moskva údajný masaker v Buči odmieta a tvrdí, že ho zinscenoval Kyjev.

Reuters

Porušilo sa humanitárne právo, tvrdí japonský premiér

Aj japonský premiér Fumio Kišida v pondelok odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča. „Som hlboko šokovaný skutočnosťou, že na predmestí Kyjeva boli páchané na civilistoch ukrutné hrôzy... Zabíjanie nevinných civilistov je porušením medzinárodného humanitárneho práva. Je to absolútne netolerovateľné a Japonsko to odsudzuje najsilnejšie, ako sa dá,“ uviedol Kišida, podľa ktorého sa Rusko za toto konanie musí zodpovedať.

Generálny tajomník japonskej vlády Hirokazu Matsuno zase žiadal vyšetrenie udalostí v Buči na Medzinárodnom trestnom súde (ICC).

Japonský premiér Fumio Kišida TASR/AP

„Útoky na nevinných civilistov sú porušením medzinárodného humanitárneho práva a sú absolútne neodpustiteľné,“ uviedol Matsuno. Dodal, že Japonsko podalo na ICC ešte v marci sťažnosť na Rusko pre vojnu na Ukrajine a očakáva, že súd plne vyšetrí vojnové zločiny, ktoré údajne spáchali ruské jednotky.

Matsuno okrem toho uviedol, že Japonsko bude ďalej spolupracovať s krajinami skupiny G7 a medzinárodnou komunitou pri zavedení ďalších sankcií proti Rusko. Viac detailov v tejto súvislosti však neposkytol.

Vysoká komisárka OSN je týmto činom zdesená

Michelle Bacheletová vyjadrila v pondelok „zdesenie“ v súvislosti s fotografiami mŕtvych tiel obetí v ukrajinskom meste Buča blízko metropoly Kyjev, ktoré vznikli po stiahnutí ruských vojakov. Zároveň upozornila na možné vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra AFP.

„Som zdesená zo snímok civilistov, ako mŕtvi ležia na uliciach a v improvizovaných hroboch v meste Buča na Ukrajine,“ uviedla Bacheletová vo vyhlásení.

„Správy prichádzajúce z tejto aj iných oblastí vyvolávajú závažné a znepokojujúce otázky o možných vojnových zločinoch, závažnom porušovaní medzinárodného zákona o ľudských právach,“ dodala vysoká komisárka OSN.

Podľa Lavrova udalosti v Buči zinscenoval Kyjev

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že ukrajinská verzia toho, čo sa stalo v meste Buča, je v skutočnosti "fingovaným útokom", ktorého skutočným cieľom bolo podkopanie postavenia Moskvy. Podľa neho ide o provokáciu zo strany Kyjeva. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

„Ide o provokáciu, ktorá predstavuje priamu hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť,“ vyhlásil Lavrov. Šéf ruskej diplomacie ďalej tvrdil, že mŕtve telá v uliciach Buči boli „zinscenované“ a že išlo o „falošnú verziu udalostí“ na Ukrajine. Lavrov poznamenal, že Rusko vyzvalo na zvolanie mimoriadneho zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, avšak Británia, ktorá BR OSN v súčasnosti predsedá, ho odmietlo zvolať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:15