UkrajinaFacebook/David Vladimirovich
StoryEditor

Šéf ukrajinskej rozviedky: Rusko chce Ukrajinu rozpoliť, začnú partizánske boje

eliiDnes27.03.2022., 13:34h
Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov povedal, že sa Rusko snaží okupované územia zjednotiť a dostať ich tak pod vplyv Moskvy.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruská armáda je podľa neho iba zoskupením zločincov, lupičov a žoldnierov. Zároveň predpovedal, že čoskoro začnú na ruských okupovaných územiach partizánske boje.

Rusko sa snaží rozdeliť Ukrajinu na dve časti a vytvoriť región ovládaný Moskvou. Nedarí sa im však ovládnuť celú krajinu, informovala v nedeľu ukrajinská vojenská rozviedka.

Ako Severná a Južná Kórea

Proruskí separatisti v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa podľa svojho vodcu Pasečnika čoskoro chystajú zorganizovať referendum o pripojení k Rusku.

„V skutočnosti tu ide o pokus vytvoriť Severnú a Južnú Kóreu na Ukrajine,“ uviedol Kyrylo Budanov vo vyhlásení a dodal, že čoskoro na Ukrajine začnú na okupovaných krajinách partizánske boje.

Vojaci Vojna na Ukrajine Twitter/Alexander Khrebet

​Ruská strana podľa neho nikdy nebola v prípade vyjednávania predvídateľná. „Naša krajina chápe, s kým máme čo do činenia, neočakávame tu žiadny zázrak. Máme čo do činenia s armádou zločincov, lupičov, žoldnierov a sme pripravení bojovať a vyhrať,“ uviedol šéf rozviedky pre The Nation.

Ruské velenie sa už mnohokrát pomýlilo a Ukrajina tieto chybné výpočty využíva. „Ukrajinská armáda ukázala, že ruská armáda je len stredovekou koncentráciou ľudskej sily a používa staré metódy vojny,“ povedal Budanov.

Dúfa, že Ukrajina bude na konci vojny konečne schopná rozmiestniť plne funkčný systém protivzdušnej obrany. Praje si tiež, aby v budúcnosti pri zabezpečovaní mieru zohrávali úlohu medzinárodné záruky.

​Ukrajinská vojenská rozviedka pred pár dňami tiež varovala, že sa ruský prezident Vladimir Putin snaží vtiahnuť Bielorusov do vojny s Ukrajinou.Sľubuje im vraj peniaze a výcvik na ruských vojenských univerzitách. Podľa rozviedky chcú Rusi „vysať“ z bieloruskej armády dobrovoľníkov, s oficiálnou účasťou Minsku na konflikte s Ukrajinou sa tak zrejme počíta menej.

Bol to práve Budanov, ktorý v novembri minulého roku varoval, že Rusko používa masívne cvičenia na západe Ruska a Bieloruska ako zástenu pre plánovanú inváziu na Ukrajinu.

V tom čase Putinov hovorca odsúdil jeho tvrdenie za „hystériu“ a s ním pomaly zvyšok sveta – teda až do rána 24. februára, kedy začala ruská invázia na Ukrajinu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:03