Ako Ukrajina likviduje ruských generálov?Wikimedia/Neznámý
StoryEditor

Ukrajincom sa darí zabíjať ruských veliteľov. Čo je za tým? Americký generál vo výslužbe prehovoril

(hn)Tasrsom24.03.2022., 16:00h
Ukrajinci zastrelili už šesť ruských generálov. Likvidácia toľkých vysokopostavených veliteľov je pritom nezvyčajná.
Lajkuj Brainee.sk na

​Ukrajina tvrdí, že od začiatku invázie bolo zabitých už šesť ruských generálov, ktorí velili inváznym vojskám.

Americký magazín Foreign Policy na základe vlastnej analýzy dospel k záveru, že na Ukrajine padlo zatiaľ päť ruských generálov, čo by bol najvyšší počet od druhej svetovej vojny.

Vojenskí analytici považujú prítomnosť vysoko postavených veliacich dôstojníkov priamo na bojisku alebo v jeho blízkosti za dôkaz toho, že ruské operácie na Ukrajine nejdú podľa plánu, hoci Kremeľ stále tvrdí opak.

Reuters - AZOV HANDOUT

Zlyháva komunikácia

Generáli priamo na bojisku väčšinou neoperujú, v radoch ruskej armády na Ukrajine sa ale tak deje. Putinovi vojaci majú problémy postupovať, takže velitelia musia na frontovej línii osobne udeľovať pokyny. Nižšie hodnosti sa zdráhajú samy rozhodovať a prejaviť vlastnú iniciatívu.

Generál americkej armády vo výslužbe David Petraeus pre CNN opísal, ako Ukrajinci pomáhajú svojej armáde pri zabíjaní viacerých ruských generálov. „Ruským vojakom nefunguje ich rádiová komunikácia a sú odkázaní na ukrajinské mobily, ktoré mnohí doslova kradnú civilistom. Kyjev ale ich hovory odpočúva, takže môže rýchlo zistiť, kde sa ktorý generál pohybuje," povedal a dodáva, že Ukrajinci majú veľmi dobrých snajperov, ktorí ich následne odstránia. 

Andrej Suchoveckij

Jedným z generálov, ktorí prišli o život počas bojov na Ukrajine, bol Andrej Suchovecký. Suchoveckého podľa Ukrajincov zabil ich snajper vo chvíli, keď stál pred dlhou armádnou kolónou severne od Kyjeva. Suchoveckij, generálmajor výsadkárov, bojoval v roku 2008 v Gruzínskum aj o sedem rokov neskôrv Sýrii. Za účasť na anexii Krymu dostal vyznamenanie. Kremeľ jeho smrť potvrdil, nespresnil však, ako zahynul.

Wikimedia/Neznámý

​Generálmajor Andrej Suchoveckij, zástupca veliteľa 41. jednotky pozemných síl, je doteraz najvyššie postavený vojenský činiteľ, ktorý na Ukrajine zahynul. Podľa expertov je úmrtie takto vysoko postaveného veliteľa silnou vzpruhou pre ukrajinskú armádu a naopak veľkým zásahom pre ruských vojakov.

Špecialista na Rusko z investigatívneho servera Bellingcat Christo Grozev napísal, že ide o podstatný demotivačný faktor“.

„Ak je to pravda, je to veľká vec,“ myslí si aj Daniel Hoffman, bývalý agent CIA, ktorý pôsobil v Moskve.

Vitalij Gerasimov

O život na Ukrajine mal prísť aj generálmajor Vitalij Gerasimov. Ukrajinci štyridsaťpäťročného generála Gerasimova zneškodnili dvanásty deň invázie v bojoch neďaleko Charkova. Začínal ako veliteľ tankovej čaty, dostal medaily za účasť vo vojne v Sýrii a na anexii Krymu. Bojoval aj v druhej rusko-čečenskej vojne, ktorá vypukla v roku 1999.

Wikimedia/Neznámý

​Ruské ministerstvo obrany jeho smrť nepriznalo, ale na sociálnych sieťach sa objavili fotografie z jeho pohrebu. Investigatívny web Bellingcat zachytil rozhovor dvoch príslušníkov ruskej spravodajskej služby FSB, ktorí sa sťažovali na stratu zabezpečených komunikačných kanálov pri diskusii o smrti Gerasimova. Rozhovor naznačuje, že odpočúvanie ruskej komunikácie mohlo mať na smrť ruského veliteľa vplyv.

Andrej Kolesnikov

Tretí zabitý generál Andrej Kolesnikov slúžil v armáde od roku 1998. Zomrel 11. marca vo veku 45 rokov, nie je ale známe, kde presne. V minulosti pôsobil ako veliteľ v ruskom východnom vojenskom okruhu a tiež ako veliteľ tankovej divízie. Bojoval v druhej čečenskej vojne od roku 1999 a taktiež patril k vojakom, ktorí sa zúčastnili ruskej vojenskej misie v Kosove.

wikimedia/ Gabeshootman

Mordvičev a Mitjajev

Ďalší generál Andrej Mordvičev zomrel pri ukrajinskom ostreľovaní letiska Čornobajivka pri Chersone, kde mali Rusi svojich helikoptéry. Štyridsaťšesťročný Mordvičev býval veliteľom tankovej brigády, neskôr pôsobil na ruskom Ďalekom východe.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko v aplikácii Telegram napísal, že počas ťažkých bojov pri meste Mariupoľ, ktoré obliehajú ruské sily, zahynul ajruský generálmajor Oleg Miťajev.

Heraščenko uviedol, že Miťajev velil 150. motorizovanej streleckej divízii. Súčasne zverejnil aj fotografiu, na ktorej je podľa neho zabitý ruský generálmajor.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom prejave oznámil úmrtie ruského generála, jeho totožnosť však neprezradil. V dôsledku toho veľa ľudí verí, že je to Oleg.

Mitjajev mal 48 rokov a v armáde slúžil od roku 1991, pôsobil ako veliteľ najväčšej ruskej vojenskej základne v Tadžikistane. Zúčastnil sa aj ako druhý najvyššie postavený vojak ruských operácií v Sýrii.

Magomed Tušajev

Tušajev, etnický Čečenec, zomrel na Ukrajine už tretí deň invázie počas bitky o vojenské letisko Hostomel severozápadne od Kyjeva. Jeho smrť je však sporná. Mal 36 rokov a patril k blízkemu okruhu ľudí okolo čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Podľa čečenskej opozície sa podieľal na prenasledovaní, väznení a mučení homosexuálov na území Čečenska. Bol veliteľom 141. motorizovaného pluku čečenskej Národnej gardy.

Toto spochybňuje Kadyrov, ktorý zverejnil video, ktoré údajne ukazuje Tušajeva živého a čečenské médiá, ktoré zverejnili video údajne Tušajeva popierajúceho svoju smrť 16. marca 2022.

Podľa analytikov doterajší pomalý a chaotický postup naznačuje, že ruská armáda nemá žiadneho hlavného veliteľa, ktorý by koordinoval postup jednotlivých zložiek.

Bojujú Rusi bez hlavného veliteľa?

Aby zaistili vykonanie príkazov, sú generáli prítomní v prvej línii, kvôli čomu však umierajú.
Je to možné. Jednotky ruskej armády pôsobia skôr tak, že navzájom bojujú o zdroje, než že by spolupracovali.

Podľa Američanov toto nezávislé konanie naznačuje, že ruské sily nad sebou nemajú žiadne hlavné vedenie, ktoré by zabezpečovalo koordináciu jednotlivých zložiek.

Ruské ministerstvo obrany predtým uvádzalo, kto je vrchným veliteľom vojenských operácií. Teraz však takú informáciu neoznámilo.

Je možné, že Rusko do vedúcej pozície niekoho ticho dosadilo. USA nie sú schopné identifikovať, kto na „špeciálnu vojenskú operáciu” na Ukrajine dohliada.

Generál Mark Hertling, bývalý veliteľ americkej armády v Európe, pre CNN vysvetlil dôležitosť konkrétneho veliteľa zodpovedného za spoločné operácie: „Jeden z princípov vojny je jednota velenia. To znamená, že niekto musí byť vo vedení.“ Dotyčný jedinec dohliada na logistické operácie, koordinuje jednotlivé akcie, posudzuje úspešnosť aktivít armády a podľa toho upravuje akcie.

Priebeh ruskej invázie podľa Hertlinga naznačuje, že vrchný predstaviteľ ruskej armády, pokiaľ existuje, je „nešikovný“. Ďalší analytici s príkrym hodnotením súhlasia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 02:02