Madeleine Albrightová varovala pred Vladimirom PutinomTASR/AP
StoryEditor

Pracovať s propagandou ho naučili v KGB. Albrightová varovala pred „malým bledým“ Putinom

som24.03.2022., 11:40h
Prvá ministerka zahraničných vecí, ktorá podľahla 23. marca rakovine, predpovedala Putinovú inváziu. Len deň pred vypuknutím vojny varovala pred ruským prezidentom.
Lajkuj Brainee.sk na

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA s českými koreňmi Madeleine Albrightová podľahla rakovine. Mala 84 rokov. 

Ešte pred mesiacom napísala pre New York Times text o Vladimirovi Putinovi. Spomínala si v ňom na stretnutie s ním v roku 2000, krátko po tom, čo sa stal ruským prezidentom. „Putin je malý a bledý, tak chladný, akoby bol plaz,“ zaznamenala si vtedy. „Putin je zahanbený tým, čo sa stalo jeho krajine, a je odhodlaný obnoviť jej veľkosť,“ popísala.

Invázia ako historická chyba

Pred mesiacom k tomu Albrightová v spomínanom článku New York Times pripojila varovanie: „Ak podnikne inváziu, bude to historická chyba.“

Bývalá ministerka zahraničných vecí tu už nebude, aby videla, či sa jej predpoveď skutočne potvrdí - či je Putinova krvavá vojna na Ukrajine začiatkom jeho konca.

Niekdajšia ministerka zahraničných vecí Spojených štátov. Pôvodom je z Česka, narodila sa v Prahe, odkiaľ musela odísť pred nacizmom aj pred komunizmom. V úlohe ministerky zahraničia sa angažovala v dianí na Balkáne v 90. rokoch. Niekdajšia ministerka zahraničných vecí Spojených štátov. Pôvodom je z Česka, narodila sa v Prahe, odkiaľ musela odísť pred nacizmom aj pred komunizmom. V úlohe ministerky zahraničia sa angažovala v dianí na Balkáne v 90. rokoch. Reuters

​Putin podľa nej dokázal Rusov presvedčiť, že krajine navráti jej niekdajšiu slávu. „Vie pracovať s propagandou, to ho v KGB naučili veľmi dobre. Snaží sa umne vraziť klin medzi Spojené štáty a našich spojencov. Je šikovný, rozohral to veľmi dobre,“ povedala v rozhovore pre český Deník N  v roku 2019 s tým, že Rusko má dnes podľa nej vďaka nemu napríklad opäť silný vplyv na Blízkom východe.

Madeleine Albrightová varovala pred Putinom Madeleine Albrightová varovala pred Putinom Profimedia

Putina podcenili

Zároveň priznala, že Putina pravdepodobne podcenili: „Nechceli sme byť nepriateľmi nového Ruska. Keď som sa stretla s Jeľcinom, hovoril mi, že už nepotrebujeme NATO, pretože neexistuje Sovietsky zväz. Uistila som ho, že rozšírenie nie je namierené proti nim. Zastávali sme politiku otvorených dverí aj voči Rusku. Chceli sme s nimi mať fungujúce vzťahy. Boli sme vedení nádejou, že rokujeme s niekým iným. Chyba bola, keď sme dostatočne nezareagovali na ruskú agresiu v Gruzínsku a potom na Ukrajine.“

Žila v Česku, Juhoslávii aj v Anglicku

Albrightová rodená Mária Jana Korbelová s diplomaciou prišla do kontaktu už ako dieťa. Jej otec bol diplomat. Hoci sa Albrightová narodila v Prahe, vyrastala v Belehrade, kde otec Jozef Korbel pôsobil na diplomatickej pozícii tlačového atašé. Vojnové roky rodina strávila v Anglicku. Otec v Londýne pracoval pre exilovú vládu a pravidelne vysielal pre BBC. Po vojne žili Korbelovi v Prahe, potom v opäť v Juhoslávii. V roku 1948 rodina emigrovala do USA, usadila sa v coloradskom Denveri. Po strednej Kent Denver School získala Madeleine štipendium na vysokú Wellesley College v štáte Massachusetts a následne aj štipendium na Kolumbijskú univerzitu v New Yorku. 

TASR/AP

​Vo svojej dizertačnej práci sa venovala úlohe československej tlače počas pražskej jari a pri štúdiách opakovane zavítala do Československa. Od roku 1976 pracovala v americkom Kongrese, okrem iných aj s vtedajším prezidentom Jimmym Carterom. Krátko po zamatovej revolúcii, v januári 1990, prišla do Prahy, kde nadviazala spoluprácu a priateľstvo s Václavom Havlom. V roku 1993 bola menovaná veľvyslankyňou Spojených štátov amerických pri OSN. Funkciu vykonávala do roku 1997, kedy sa stala ministerkou zahraničných vecí USA vo vláde Billa Clintona. Vo funkcii bola do roku 2021.

Koncom nasledujúceho roku, v novembri 2002, privítali Madeleine Albrightovú v rodnej Prahe, kde jej udelili cenu za dlhé roky služby pre verejnosť. Pražská spoločnosť pre medzinárodnú spoluprácu jej odovzdala výročné ocenenie za jej medzinárodné zásluhy. Vtedajší český prezident Václav Havel, blízky priateľ Albrightovej, ju dokonca navrhol ako jednu zo svojich možných nástupkýň v prezidentskom úrade.

Napísala aj knihu o fašizme

Madeleine Albrightová, ktorá prednášala na renomovanej Georgetownskej univerzite, napísala aj niekoľko kníh. Napríklad v októbri 2012 sa konala v Paláci kníh Luxor v Prahe autogramiáda jej spomienkovej knihy na detstvo prežité v búrlivých rokoch 1937 - 1948, ktorú nazvala Prague Winter (Pražská zima), a v roku 2018 jej vyšla kniha s názvom Fašizmus: Varovanie.

Albrightová sa aj po odchode z vysokej politiky aktívne zapájala do politického diania. Napríklad na prvé kroky Donalda Trumpa v prezidentskom úrade, ktorými chcel obmedziť imigráciu, reagovala v januári 2017 slovami: „Vychovávali ma ako katolíčku, neskôr som bola príslušníčkou episkopálnej cirkvi a nakoniec som zistila, že moja rodina je židovská. Som pripravená registrovať sa na znak solidarity ako moslimka". A ešte v decembri 2021 sa v areáli Georgetownskej univerzity zúčastnila na slávnostnom odhalení pamätníka venovaného Václavovi Havlovi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:46