Burger KingReuters
StoryEditor

V Rusku zavrieť nemôžeme, bránia sa západné firmy kritike. Nestlé či Burger King vysvetľujú svoje dôvody

som24.03.2022., 11:00h
Desiatky západných spoločností ostávajú v Rusku. Odvolávajú sa pritom na komplikované zmluvy s franšízantmi, ale tiež napríklad na humanitárne dôvody.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruská invázia na Ukrajinu viedla k tvrdým sankciám voči Rusku zo strany národov z celého sveta. Ďalším dôsledkom tejto krvavej akcie prezidenta Vladimira Putina je stiahnutie veľkých západných spoločností z ruského trhu.

Kremľu zamávali veľké IT spoločnosti aj energetické giganty a množstvo svetových značiek. Každý deň sa zoznam rozširuje. Okrem toho, že Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek IKEA s mobilom iPhone v ruke, musia zabudnúť aj na odevy od Nike a Adidas. Svoje služby na území Ruska a Bieloruska neposkytuje ani spoločnosť Airbnb. V krajine svoje aktivity pozastavili viaceré automobilové koncerny.

​Podľa ekonomického časopisu Fortune svoje obchodné aktivity v Rusku úplne zastavilo 150 západných spoločností, ďalších 178 ich na tamojšom trhu obmedzilo, pričom si nechali otvorené zadné vrátka na návrat. Viac ako sedem desiatok firiem obmedzilo svoje pôsobenie na trhu len čiastočne, napríklad formou pozastavenia investícií.

Tí, ktorí ostávajú

Hoci veľká časť firiem od vypuknutia invázie už zastavila svoje podnikanie v Rusku, niektoré však zostávajú a čelia tvrdej kritike. Odvolávajú sa pritom na komplikované zmluvy s franšízantmi, ale tiež napríklad na humanitárne dôvody: ich výrobky vraj bežní Rusi jednoducho potrebujú. 

Politici či ekonómovia pritom s týmto postojom nesúhlasia. Pokiaľ západ Rusko neodreže úplne, k zmene podmienok v krajine podľa nich nedôjde. Najviditeľnejším príkladom je spoločnosť Nestlé. Tá síce svoje aktivity v Rusku do určitej miery obmedzila, z trhu ale odísť nemieni. A to ani napriek priamej kritike zo strany Ukrajiny, že podporuje ruskú agresiu.

Reuters

​Potravinová spoločnosť Nestlé sa rozhodla pokračovať v dovoze základného tovaru do Ruska a zároveň pozastaviť dovoz nepodstatného tovaru, ako sú produkty Nespresso. Vo vyhlásení spoločnosť uviedla: „Ako potravinárska spoločnosť a zamestnávateľ máme tiež zodpovednosť voči ľuďom v Rusku a našim viac ako 7 000 zamestnancom – z ktorých väčšina sú miestni obyvatelia."

„Budeme pokračovať v zabezpečovaní spoľahlivého zásobovania miestnymi ľuďmi v krajine bezpečnými a nevyhnutnými potravinami. Náš rozmanitý sortiment základných potravinových produktov zahŕňa detskú výživu a raňajkové cereálie. Dôsledne sme sa držali kurzu – aj v ťažkých časoch – aby sme slúžili miestnym ľuďom, ktorí to najviac potrebujú,“ píše sa vo vyhlásení.

„Zároveň robíme všetko, čo je v našich silách zmierniť humanitárnu katastrofu na Ukrajine v susedných krajinách. Naši kolegovia robia všetko preto, aby pomohli obyvateľom darovaním potravín. Stále sme jednou z mála potravinárskych spoločností a niekedy sa nám dokonca darí distribuovať jedlo v Charkove,“ tvrdí Netslé, ktoré má vo svojom portfóliu značky ako Nespresso, Kit Kat, Nesquik či Purina. 

Zelenského odkaz

„Dobré jedlo. Dobrý život. To je slogan Nestlé. Vašej spoločnosti, ktorá odmieta opustiť Rusko," odkázal Švajčiarom cez víkend ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Aj teraz - keď Rusko hrozí ďalším európskym krajinám. Nielen nám. Aj keď Rusko vydiera jadrovými zbraňami," dodal podľa serveru CNN . 

„Platiť dane do rozpočtu teroristickej krajiny znamená zabíjať bezbranné deti a matky. Dúfam, že Nestlé čoskoro zmení svoj názor,“ doplnil ukrajinský premiér. Ukrajinská vláda vyzvala Nestlé, aby pozastavila všetky operácie v krajine, aby tak vyvinula tlak na ruskú vládu.

Nestlé, ktoré má v Rusku vyše sedem tisíc zamestnancov, má však jasno. Podľa svojho vyhlásenia sa z krajiny stiahlo tým, že obmedzilo všetok import a export, teda okrem „základných produktov", a tiež ukončilo investície a reklamu.Z aktivít, ktoré zostali, nemáme žiadny zisk," uviedla spoločnosť. „Fakt, že - podobne ako ostatné potravinárske firmy - zásobujeme obyvateľstvo dôležitými potravinami, neznamená, že pokračujeme ako predtým," doplnila spoločnosť.

​S podobnými argumentmi, ako má Nestlé ohľadom zotrvania na ruskom trhu, prišiel aj mliekarenský gigant Danone, výrobca nealko nápojov PepsiCo alebo Procter & Gamble - okrem iného výrobca plienok a ďalšieho hygienického tovaru. Tieto spoločnosti tiež niektoré svoje aktivity pozastavili, avšak výrobky dodávajú na tamojší trh ďalej s tým, že sú pre tamojších obyvateľov dôležité. Piše spravodajská portál Aktualně.cz.

Sú to humanitárne dodávky, hovoria farmaceutické firmy

Tým, že stiahnutie koncernov z trhu by bežných Rusov výrazne poškodilo, neargumentujú len potravinári, ale logicky aj farmaceuti. Zelenskyj pritom už aj na tieto spoločnosti tlačil, aby sa z Ruska stiahli. Pozastavenie obchodných aktivít v Rusku, ktoré nie sú kľúčové, síce oznámili napríklad farmaceutické giganty Pfizer, Bayer alebo Eli Lilly, ďalej ale plánujú na tamojší trh dodávať lieky na choroby, ako je cukrovka alebo rakovina. 

Firmy podotkli, že lieky na predpis boli zo sankcií voči Rusku z humanitárnych dôvodov vyňaté. V posledných dňoch však aj tento typ produktov podlieha analýze, podotkla agentúra Reuters. Na ruský trh ďalej dodáva lieky napríklad Novartis, GlaxoSmithKline alebo AstraZeneca.

Franšízové zmluvy

Medzi západné firmy, ktoré ďalej zostávajú na ruskom trhu, sa radia aj niektoré fastfoodové a hotelové reťazce. Britský server BBC už predtým informoval, že ide o spoločnosti ako Burger King, Marks & Spencer, Marriott alebo Accor. V tomto prípade je ale dôvod iný – odchod im totiž komplikujú zmluvy s franšízantmi.

Problémom je, že - na rozdiel napríklad od McDonald's - tieto spoločnosti odovzdali časť svojho podielu ruským vlastníkom a nemôžu hovoriť do časti prevádzky tamojších pobočiek, hoci tie nesú ich meno. Mnoho západných firiem podobné franšízové ​​zmluvy udržuje už desiatky rokov, píše český portál Aktualně.cz.

„Od McDonald's si aj franšízant najíma nielen know-how, systémy, školenia a marketing, ale aj priestory. McDonald's totiž v skutočnosti nie je firmou na rýchle občerstvenie, ale jeden z najväčších realitných magnátov sveta," podotýka pre Aktuálně.cz analytik Natland Petr Bartoň.

Kým franšízant Subway či Burger King má typicky nájomnú zmluvu s miestnym vlastníkom, prípadne priestory sám vlastní, 850 ruských reštaurácií McDonald's je v nájme práve spoločnosti McDonald's. A zahraničný vlastník predajných priestorov je evidentne stále ľahšie schopný uzavrieť prevádzku," domnieva sa Bartoň.

Burger King

V prípade Burger Kingu, ktorý vstúpil do Ruska pred desiatimi rokmi, uviedol tamojší partner Alexander Kolobov, že údajne nemá oprávnenie ani moc biznis reťazca v Rusku uzavrieť. Zmena v prevádzke týchto pobočiek pritom vyžaduje aj určitú spoluprácu ruských úradov, čo je momentálne podľa reťazcov len ťažko uskutočniteľné.

Prezident Restaurant Brands International David Shear opísal dilemu spoločnosti v otvorenom liste zamestnancom . Burger King pôsobí v Rusku prostredníctvom „spoločného partnerstva“ s obchodníkom Alexandrom Kolobovom, ktorý sa stará o každodenné operácie a dohľad nad približne 800 predajňami v krajine.

Burger King Burger King Reuters

​RBI vlastní len 15 % menšinový podiel v spoločnom podniku – čo znamená, že ak jej partneri nespolupracujú, má len malý postih. Výsledkom je, že pobočky Burger King naďalej fungujú, aj keď stovky západných spoločností po invázii prerušili vzťahy s Ruskom .

„Kontaktovali sme hlavného prevádzkovateľa podniku a požadovali sme pozastavenie prevádzky reštaurácie Burger King v Rusku. Odmietol to urobiť,“ uviedol Shear v liste. Na druhej strane v rokovaní o rozviazaní zmlúv s ruskými franšízantmi zatiaľ postupuje napríklad skupina Yum! Brands, pod ktorou patrí KFC alebo Pizza Hut.

Mnohé spoločnosti sa teraz snažia nájsť riešenie, aby vyhoveli obom stranám. Napríklad farmaceutické firmy Pfizer a Eli Lilly oznámili, že dajú na humanitárne účely všetky zisky z predaja v Rusku. Novartis a Bayer, ale aj nespočetné množstvo ďalších firiem z iných odborov, darovali Ukrajine milióny dolárov.

Čo s opustenými budovami?

Ďalší sa zase obávajú, čo by sa stalo s továrňami v ich neprítomnosti. „Opustené továrne na potraviny, napríklad, by mohlo Rusko využiť na zásobovanie vojakov v boji na Ukrajine," pripomína agentúra Reuters. To je aj príklad fínskeho výrobcu pneumatík Nokian Tyres.

Pokračovaním prevádzky továrne na pneumatiky pre osobné automobily v Rusku chceme zaistiť, aby továreň prevádzkovala a kontrolovala spoločnosť Nokian Tyres aj v budúcnosti," uviedla firma o továrni v meste Vsevoložsk v Leningradskej oblasti. Podnik dodal, že tak zároveň pomôže zaistiť, aby sa jeho produkty nepoužívali na vojenské účely.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:47