Youtube/1420 reprofoto
StoryEditor

Youtuber sa pýta Rusov v uliciach nepohodlné otázky. Čo si Rusi myslia o pofidérnom Putinovom zákone?

som17.03.2022., 16:00h
Mladý youtuber odhaľuje, čo si Rusi myslia o zákone "Fake news".
Lajkuj Brainee.sk na

Youtuber Daniil Orain z Ruska, ktorý je stojí za kanálom 1420, sa od roku 2019 vydáva do ulíc a pýta sa ľudí rôzne otázky. Tvorí obsah najmä pre zahraničných sledovateľov. S tvorbou neprestal ani po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu a ľudí v uliciach sa pýta nepohodlné politické otázky.

Až 15 rokov väzenia

V jednom z posledných videí sa pýta, čo si Rusi myslia o „fake news" zákone, ktorý Kremeľ schválil začiatkom marca. Zákon zavádza tvrdé postihy za šírenie údajných dezinformácií o ruskej armáde a diskreditáciu ozbrojených síl.

A čo sú vlastne podľa Kremľa „falošné správy?". Údajne bude zákon obsahovať akékoľvek zmienky o ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré by ju nazývali inváziou, čo by bolo v rozpore s postojom Kremľa, že ide jednoducho o „špeciálnu vojenskú operáciu“. Za porušenie nového zákona hrozia ľuďom pokuty do výšky 1,5 milióna rubľov alebo – pri závažnejších dôsledkoch ich správ – až pätnásť rokov väzenia.

Vo videu sa obyčajných Rusov Orain okrem iného pýta, či si myslia, že tento zákon bude platný aj po skončení vojny na Ukrajine a či sa obávajú hovoriť o momentálnej situácii verejne.

,,Áno bojím sa, snažím sa aj menej postovať na Facebooku, bojím sa totiž, že by prišli ku mne domov,“ hovorí mladá žena.

Väčšina respondentov nesúhlasí s Putinovou cenzúrou. ,,Som proti tomuto zákonu, narúša to našu slobodu prejavu,“ hovorí tá istá žena. „Všetko, čo teraz poviem, môže byť považované za fake news, je to veľmi subjektívny zákon,“ dodáva ďalšia žena.

Kde je pravda?

„Čo sú falošné správy? Pýta sa muž v okuliaroch. To, čo naša vláda považuje za fake alebo čo je naozaj fake? Kto to definuje? Ľudia by sa mali rozhodnúť, čo je pravda a čo nie. Je ťažké rozlíšiť, čo je pravdivá informácia.“ Myslí si. „Myslím si, že tento zákon s nami zostane aj po tom, čo s situácia zmení“ tvrdí ďalší respondent.

„Dúfam, že to nebude na dlho. Napriek tou, že Stalin je považovaný za najhoršieho, Putin ho týmto zákonom môže nahradiť," tvrdí muž v čiapke, ktorý si nedáva servítku pred ústa, napriek tomu, že mu môže hroziť trest.

,,Niečo dnes napísať naháňa väčší strach,“ hovorí muž. "Sebacenzúra je oveľa silnejšia,“ dopĺňa ho žena stojaca pri ňom.

Podľa yotubera sa rozhovoru zapojilo 26 ľudí, 95 sa ho odmietlo zúčastniť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:37