TASR/AP, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Chemické zbrane môžu prinútiť NATO k reakcii, naznačil britský minister

ČTKiDnes11.03.2022., 12:00h
Reči o chemických zbraniach, to je priamo v ich scenári, tvrdí britský premiér Boris Johnson.
Lajkuj Brainee.sk na

Téma chemických zbraní môže byť ďalším momentom eskalácie vojny na Ukrajine. Ak ich Putinov režim použije, mohlo by to vyvolať intervenciu členských štátov NATO. Naznačil to šéf britských ozbrojených síl James Heappey. Na druhej strane, Moskva tvrdí, že chemické zbrane vyvíja Ukrajina za pomoci USA. Podľa britského premiéra Johnsona môže ísť o ďalšiu Putinovu zámienku. 

„Nemyslím si, že teraz pomôže presne určovať, kde je červená čiara. Avšak prezident Putin by mal vedieť, že keď iné krajiny použili chemické zbrane, viedlo to k medzinárodnej reakcii,“ citoval slová Jamesa Heappeyho, námestníka britského ministra obrany, portál Telegraph.

„Putin by mal uvažovať nad tým, čo sa takým krajinám (po použití chemických) zbraní stalo,“ dodal. Tým podľa britského serveru naznačil, že by mohla nasledovať intervencia zo strany NATO. 

Značné obavy 

Použitie chemických zbraní na Ukrajine vyvoláva vo Veľkej Británii značné obavy. Podľa premiéra Borisa Johnsona by Putin mohol zneužiť lož o chemických zbraniach ako dodatočnú zámienku invázie.

„Tie reči o chemických zbraniach, to je priamo v ich scenári,“ povedal Johnson v rozhovore pre televíziu Sky News. „Začnú hovoriť, že tam sú chemické zbrane skladované ich odporcami alebo Američanmi, čiže keď sami rozmiestnia chemické zbrane, čo sa obávam, že by mohli, budú mať istý vymyslený príbeh, pripravený na spustenie,“ varoval Johnson.

„Sme veľmi znepokojení kvôli možnému použitiu chemických zbraní,“ povedala Trussová spravodajskej televízii CNN. „Videli sme, že Rusko už predtým tieto zbrane v oblastiach bojov použilo, ale bola by to z ruskej strany vážna chyba, okrem ďalších chýb, ktorých sa už Putin dopustil,“ vyhlásila šéfka britskej diplomacie. 

Trussová sa tak vyjadrila deň po tom, čo Spojené štáty popreli opakované ruské obvinenia, že Washington na Ukrajine prevádzkuje laboratóriá na biologické zbrane. Hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová označila podobné tvrdenia za smiešne, a varovala, že Moskva sa tak možno pripravuje na použitie svojich vlastných chemických a biologických zbraní.

Odmietajú takéto obvinenia 

Veliteľ vojsk rádioaktívnej a chemickej ochrany v ruskej armáde Igor Kirillov vo štvrtok podľa ruského vysielania stanice BBC tvrdil, že ruskí vojaci objavili na Ukrajine chemické laboratóriá. Tie podľa neho vyvíjali nebezpečné nákazy, ktoré mali byť zavlečené na územie Ruska pomocou vtákov.

Tlačové oddelenie Pentagonu v reakcii na skoršie ruské obvinenia ohľadom údajného vojenského biologického programu na Ukrajine v utorok uviedlo: „Tieto absurdné ruské dezinformácie sú jasne nepravdivé.“ Podobne sa podľa agentúry Reuters vyjadril aj tlačový odbor ukrajinského prezidenta: „Ukrajina striktne odmieta takéto obvinenia.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:14