„Takmer to isté ako v roku 1941“: O desaťročia neskôr ukrajinskí Židia prežívajú hrôzu, keď bunkrujú v synagógeTwitter/cristiano tinazzi
StoryEditor

Cítim takmer to isté čo v roku 1941. O desaťročia neskôr ukrajinskí Židia ukrývajúci sa v synagóge prežívajú hrôzu

som10.03.2022., 15:00h
Synagóga Zlatá Ruža v ukrajinskom meste Dnipro prežila od svojho vzniku v roku 1800 mnohé historické zvraty. Teraz sa v nej ukrývajú ukrajinskí Židia utekajúci pred Putinovou inváziou. Reportáž priniesol portál The Age.
Lajkuj Brainee.sk na

Igor Frogel si rok 1941 pamätá až príliš dobre a obáva sa, že sa história znovu zopakuje. Dnes 92-ročný muž ušiel pred nacistami zo svojho rodného mesta Dnipro ako 11-ročný chlapec do pohoria Ural v Rusku. Neskôr sa vrátil naspäť.

Teraz sedí v synagóge nachádzajúcej sa v jeho rodnom meste. Hovorí, že len ťažko znáša pozerať sa na toľko utekajúcich ľudí pred ďalšou vojnou. Obyvatelia štvrtého najväčšieho ukrajinského mesta otvorili svoje domovy krajanom, ktorí utiekli zo severu a juhu krajiny, pričom sa zároveň pripravujú na najhoršie. 

Synagóga Zlatá Ruža – výrazná biela dominanta mesta, ktorá od roku 1868 znášala historické zvraty – sa teraz stala útočiskom vojnových utečencov.

„Teraz opäť musia Židia, ale nielen Židia, utiecť pred vojnou,“ hovorí pre portál The Age Frogel. „Cítim takmer rovnaký pocit ako v roku 1941.“

Útočisko pre všetkých

Ľudia sa tlačia pod pruhovanými a klenutými stropmi synagógy. Je medzi nimi aj Josephine Kulesko (77), ktorá utiekla z Charkova so svojimi deťmi a dvoma vnúčatami v autobuse organizovanom Zlatou Ružou. Židovská rodina bývala neďaleko hlavnej policajnej stanice. Keď ju zbomordavali, zbalili sa a odišli.

Jej rodina utiekla z Poľska počas druhej svetovej vojny, jej babičku zabili nacisti. O osemdesiat rokov neskôr má s rodinou namierené do Moldavska alebo Rumunska, kým sa uchýli do Izraela. „Nevieme, čo z nášho domova ostalo po všetkých tých výbuchoch. Sťahujeme sa do Izraela,“ hovorí.

wikimedia/ЛКвасова

Putinová "denacifikácia."

Ruský prezident Vladimír Putin pri oznámení invázie na Ukrajinu povedal, že Moskva sa bude usilovať o jej „demilitarizáciu a denacifikáciu“. Toto je obzvlášť krutá irónia pre židovských Ukrajincov, ktorí tvrdo pracovali na oživení svojej komunity po desiatkach rokov nacistických a sovietskych represií.

Ukrajina, podobne ako mnohé európske národy, zaznamenala v posledných rokoch nárast neonacistických tendencií, avšak jej prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid a Ukrajina je domovom jednej z najväčších židovských komunít na svete. Európsky židovský kongres odhaduje počet židovských obyvateľov medzi 360-tisíc a 400-tisíc.

​Michael Tkach, výkonný riaditeľ Zjednotenej židovskej komunity Ukrajiny, označil Putinovo tvrdenie za „nezmysel“.
„Prezident našej krajiny je židovského pôvodu. Ako mohli nacisti hlasovať za židovského prezidenta Ukrajiny? Ako v každej krajine,aj na Ukrajine existujú okrajové zložky, ktoré všetkých nenávidia. Títo ľudia nie sú u nás členmi parlamentu ani na ministerstvách.“

 Dnipro

Dnipro je štvrté najväčšie mesto na Ukrajine. Má rozlohu 397 km² a okolo 1 milióna obyvateľov. Je to oblastné mesto a dôležitý prístav na rieke Dneper.Dnipro je významný priemyselný, ekonomický a dopravný uzol. V meste sa nachádza metalurgický a špeciálny priemysel. Najvýznamnejšie je hutníctvo železa, kovoobrábanie, výroba strojov a iný ťažký priemysel. Mesto má svoje metro a medzinárodné letisko.

Dnipro, známe ako Jekaterinoslav od konca 18. do začiatku 20. storočia, bolo známe ako jedno z najdôležitejších svetových centier židovského života a kultúry. Pred druhou svetovou vojnou mal každý tretí obyvateľ mesta židovský pôvod. Teraz v ňom žije 60-tisíc Židov. Kedysi sa v meste na rieke Dneper nachádzalo 50 synagóg, dnes je ich 10.

Synagóga Zlatá Ruža bola postavená v roku 1800, ale jej drevená konštrukcia v roku 1833 vyhorela a v roku 1868 bola prestavaná. V roku 1927, za Stalina, bola synagóga premenená na sklad a klub robotníkov. Dávidovu hviezdu nahradil kosák a kladivo. Židovskej komunite bola budova odovzdaná späť až v roku 1996.

Príliš veľa mŕtvych

Vysoký predstaviteľ ukrajinskej vlády tento týždeň vo svojom príspevku na Facebooku varoval, že ruské jednotky hromadia zdroje na obkľúčenie Dnipra. Dnipro už pozná cenu vojny. Mnohí vysídlení ľudia v dôsledku osemročného konfliktu v regióne Donbas utiekli do tohto 1-miliónového mesta.

Univerzitný akademik Oleg Gavriushyn, ktorý pomáha s distribúciou potravín a zdravotníckych potrieb v dobrovoľníckom centre, tvrdí, že za posledných osem rokov zomrelo príliš veľa jeho študentov.

Po ruskej invázii sa Gavriushynov syn prihlásil do národnej gardy. „Ako sa môžem pozrieť do očí matkám mojich študentov, ktorí boli zabití? Preto dovolím svojmu synovi vstúpiť do armády,“ hovorí 55-ročný Gavriushyn. „Podporujem vôľu svojho syna vstúpiť do armády. Celá krajina je teraz v armáde.“ Na otázku, či sa chopí zbraní, ak Rusi vtrhnú do Dnepra, Gavriushyn pre The Age odpovedal: „Som dosť starý, ale ak to bude potrebné, viem držať aj guľomet.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 06:09