Ruskí vojaciTwitter/De Nieuwe Vrije Eeuw
StoryEditor

Sabotáž Putina? Ruskí vojaci poškodzujú vlastné vozidlá, aby sa vyhli bojom

kov05.03.2022., 13:00h
Podľa správy Pentagonu mnohí ruskí vojaci údajne prerážajú diery do nádrží vlastných vozidiel.
Lajkuj Brainee.sk na

„Niektorí ruskí vojaci na Ukrajine, sužovaní zlou morálkou, ako aj nedostatkom paliva a potravín, sa hromadne vzdali alebo sabotovali vlastné vozidlá, aby sa vyhli bojom," uviedol vysoký predstaviteľ Pentagonu.

Značný počet ruských vojakov tvoria mladí branci, ktorí sú zle vycvičení a zle pripravení na totálny útok. A v niektorých prípadoch ruskí vojaci dokonca zámerne prerážajú diery do nádrží svojich vozidiel, pravdepodobne preto, aby sa vyhli boju.

Niektorí sa vzdali

Niektoré celé ruské jednotky zložili zbrane bez boja po konfrontácii s prekvapivo pevnou ukrajinskou obranou. Píše New York Times. Navyše, niektorí vojaci vraj nemajú takmer žiadne jedlo a palivo.

Predstaviteľ Pentagonu neprezradil, ako armáda urobila tieto hodnotenia - pravdepodobne však ide o mozaiku spravodajských informácií vrátane vyhlásení zajatých ruských vojakov a odpočúvania komunikácie. Prehovoril pod podmienkou anonymity, aby mohol prediskutovať operačný vývoj.

Tieto správy však potvrdzuje aj množstvo videí, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami. Na jednom videu je zachytený údajný ruský vojak, ktorí odmieta pokračovať v boji.

Iné videá zobrazujú zrejme zajatých ruských vojakov plačúcich do telefónu pri rozhovoroch so svojimi rodinami. Viacerí povedali, že netušili, že ich Rusko posiela zaútočiť na Ukrajinu. Vraj im bolo povedané, že idú do Bieloruska na cvičenie. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Obrí konvoj sa zastavil 

Správy Pentagonu by vysvetľovali, prečo sa ruské sily, vrátane obrieho 64-kilometrového konvoja tankov a vozidiel neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev, za posledný deň alebo dva takmer zastavili, uviedli americkí predstavitelia.

Predstavitelia však počítajú s tým, že ruskí velitelia sa v najbližších dňoch „preskupia a prehodnotia“ svoje plány na obkľúčenie a dobytie Kyjeva.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:10