Instagram/vitaliyklitschko
StoryEditor

Vyrastali v Česku a patria k najlepším boxerom sveta. Príbeh bratov Kličkovcov, ktorí bránia Kyjev

Miroslav Kamody02.03.2022., 12:00h
Obaja bojovali v ringu a zaradili sa medzi svetových šampiónov. Jeden z nich sa stal starostom Kyjeva, druhý ho v kariére podporoval. Dnes opäť stoja bok po boku a bránia ukrajinskú metropolu pred ruskou armádou.
Lajkuj Brainee.sk na

Len málokto sa na Ukrajine dočkal väčšej slávy, ako práve bratia Kličkovci. Vladimir a Vitalij boli svetu známi dávno predtým, než sa svet prizeral na masívne protesty, neskôr známe ako Euromajdan, či Rusko násilne odtrhlo Krym. 

Obaja totiž patrili k popredným boxerom. Ich otec Wladimir Rodionovič Kličko bol generálmajor sovietskeho letectva a sovietsky vojenský atašé vo východnom Nemecku. Okrem toho bol tiež jedným z veliteľov zodpovedných za odstraňovanie následkov jadrovej katastrofy v Černobyle v roku 1986 a neskôr mu diagnostikovali rakovinu.

Vyrastali v Československu

Rodina sa kvôli otcovmu postaveniu často sťahovala. Veľkú časť detstva strávili v Československu, pretože ich otec slúžil ako vojenský letec na letisku v Miloviciach. Konkrétne bývali v Mimoni, 40 kilometrov od Liberca, kde chodili do miestnej školy určenej deťom sovietskych vojakov, dnes známej ako Gymnázium Mimoň.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wladimir Klitschko (@klitschko)

Ešte vstupom do boxerského ringu sa starší Vitalij niekoľko rokov venoval kickboxu. V roku 1992 skončil porazený vo finále majstrovstiev Európy knockoutom od Angličana Pelé Reida, o rok neskôr porazil v Japonskom zmiešanom boji Rjúši Janagisawu podľa zvláštnych pravidiel bez nízkych kopov.

Športová kariéra

V roku 1994 ešte stihol poraziť v druhom kole KO Richarda Vincea, ktorý bol do tej doby držiteľom titulu ISKA. Nasledoval však presun ku klasickému boxu. Vitalij drží v amatérskom ringu bilanciu 195 víťazstiev, z toho 80 knockoutov a len 15 prehier.

​Ako amatér vyhral Kličko šampionát v superťažkej váhe na prvých svetových vojenských hrách v Taliansku v roku 1995. V tom istom roku získal striebornú medailu na majstrovstvách sveta v nemeckom Berlíne, kde ho vo finále porazil Rus Alexej Lezin.

Vo svojej autobiografii, vydanej v Nemecku v roku 2004, boxer prezradil, že mal pozitívny test na zakázaný steroid v roku 1996. Prítomnosť drogy pripisoval liečbe zranenia nohy, ale bol prepustený z ukrajinského boxerského tímu a vynechal olympiádu v Atlante.

Počas svojej kariéry získal (a dvakrát obhájil) titul šampióna ťažkej váhy WBO, WBC či šampióna ťažkej váhy The Ring. 15. decembra 2013 Kličko oznámil svoj odchod na dôchodok. Bol vyhlásený za emeritného šampióna, čo znamená, že ak sa chce vrátiť k boxu, môže bojovať s šampiónom WBC v ťažkej váhe bez toho, aby predtým musel bojovať.

Kličkovci so svojimi opaskami Wikipedia/Vergo

Zlato z olympiády

Nezaostával však ani jeho mladší brat Vladimir. Ten ako profesionálny boxer získal titul majstra sveta v ťažkej váhe a je tiež víťazom olympijských hier v Atlante v roku 1996 v najvyššej váhovej kategórii nad 91 kg. Niekoľko rokov bol šampiónom troch zo štyroch hlavných organizácií profesionálneho boxu IBF, WBO a WBA.

V doterajšej kariére absolvoval 69 zápasov, z toho 64 (51 KO) vyhral a iba päť prehral (tri KO).

Pre zaujímavosť, v marci 2012 počas charitatívnej aukcie v Kyjeve Kličko vydražil svoju zlatú olympijskú medailu z roku 1996 kupcovi, ktorý ponúkol milión dolárov. Kličko povedal, že peniaze použije na pomoc snom státisícov ukrajinských detí. Po predaji kupec medailu okamžite vrátil z úcty ku Kličkovi a pretože chcel, aby zostala rodine Kličkovcov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wladimir Klitschko (@klitschko)

Politická kariéra

Počas ukrajinských prezidentských volieb v roku 2004 a nasledujúcej oranžovej revolúcie bratia Kličkovci otvorene podporovali kandidatúru Viktora Juščenka. V roku 2005 bol Vitalij Kličko vymenovaný za jeho prezidentského poradcu.

Vitalij začal kandidovať aj za primátora Kyjeva, a to už krátko po svojom odchode do dôchodku v roku 2005. Je vodcom politickej strany Ukrajinská demokratická aliancia za reformy ÚDER (UDAR), ktorá v parlamentných voľbách na Ukrajine v roku 2012 získala 14 % hlasov a umiestnila sa na treťom mieste.

V roku 2013 sa stal jednou z hlavných tvárí protestov Euromajdan, pri ktorých ho osobne podporoval aj brat Vladimir. Po úspešnom prozápadnom prevrate v Kyjeve a zhoršení vzťahov s Ruskom v súvislosti s krymskou krízou vyzval ukrajinský parlament na mobilizáciu armády.

​V roku 2014 Kličko vzdal kandidatúru na ukrajinského prezidenta, v ktorej podporil neskoršieho víťaza, podnikateľa Petra Porošenka. Sám nakoniec kandidoval na starostu Kyjeva, vo voľbe hladko vyhral, a to ziskom 57 % hlasov. 

Vojna na Ukrajine

Nakoniec prišiel pred siedmimi dňami ruský vpád na Ukrajinu. Vitalij následne povedal, že sa pripojí k svojmu bratovi Vladimirovi a budú spoločne bojovať v „krvavej vojne” proti ruskej armáde, ktorá začala inváziu na Ukrajinu.

„Nemám inú voľbu, musím to urobiť. Budem bojovať,” povedal britskej televízii ITV 50-ročný Vitalij, ktorý sa za jeho športovej kariéry prezýval Doktor železná päsť. Kyjev je podľa neho v ohrození a nedôležitejšie je spolupracovať s políciou a s armádou na ochrane kritickej infraštruktúry. Napríklad zaistiť, aby neboli prerušené dodávky elektriny, plynu a vody.

Civilisti sú podľa Klička pripravení bojovať po boku vojakov. „Verím v Ukrajinu, verím v moju krajinu a verím vo svojich ľudí,” povedal.

Jeho brat Vladimir sa minulý mesiac pripojil k aktívnym zálohám ukrajinskej armády a povedal, že láska k jeho krajine ho núti k tomu, aby ju bránil. „Ukrajinský ľud je silný. A zostane verný sám sebe aj napriek tejto tvrdej skúške. Sú to ľudia, ktorí túžia po suverenite a mieri. Ľudia, ktorí považujú Rusov za svojich bratov,” napísal vo štvrtkovom príspevku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:14