JachtaTASR/AP/Thibault Camus/Facebook/Joan Fries
StoryEditor

Obáva sa ruský prezident sankcií? Putinova luxusná jachta odplávala z Nemecka

jhriDnes10.02.2022., 09:00h
Luxusná jachta, ktorá údajne patrí ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi, bola videná ako odpláva z hamburského prístavu smerom k Rusku. Médiá špekulujú, že podnetom k úteku je hrozba ekonomických sankcií, ktoré by Putina zasiahli v prípade invázie na Ukrajinu.
Lajkuj Brainee.sk na

Okolo majetku ruského prezidenta panujú tajnosti. Predpokladá sa, že vlastní viac, než oficiálne priznáva a na čo by podľa svojich príjmov mal mať nárok.

Správu ako prvý priniesol nemecký denník Kieler Nachrichten, ktorý priniesol fotky 82 metrov dlhej lode Graceful z hamburskej lodenice „Blohm + Voss“. Jachta tu bola od septembra. 

Luxusná superjachta

Okrem všeobecných opráv ako je čistenie trupu a nastavenie motorov prebiehala na lodi aj výstavba dvoch nových veľkých balkónov. Jachta odplávala v pondelok ráno pred úsvitom. Zamierila ku Kielskému prieplavu. Mieri ku Kaliningradu, uvádza denník.

Plavbu lode je možné sledovať cez server marinetraffic.com. Podľa neho sa loď nachádza severne od ostrova Rujána.

​Nemecký bulvárny denník Bild špekuluje, že jachta odplávala z obavy, že bude zadržaná v súvislosti s odvetnými opatreniami voči Rusku v prípade vpádu na Ukrajinu. Cituje pritom britskú ministerku zahraničia Liz Trussovú, ktorá hrozí tvrdými sankciami a varuje, že Putin a jeho vnútorný kruh sa pred nimi nebudú mať „kam schovať“.

Lodenica odmietla loď komentovať s tým, že sa nemôže vyjadrovať k súkromným záležitostiam svojich klientov.

Podľa serveru SuperYachtFan loď môže poskytnúť ubytovanie 12 hosťom a má priestor pre štrnásťčlennú posádku. Špecifikom jachty, postavenej v roku 2014 za 87 miliónov eur, je bazén, ktorý sa môže premeniť na tanečný parket. Špekuluje sa, že jachtu dostal Putin ako darček od oligarchu Romana Abramoviča.

Tajomstvom zahalený Putinov majetok

Ruský prezident je dlhodobo podozrievaný, že si užíva oveľa luxusnejší život, než na aký by mal mať nárok. V roku 2020 priznal, že má skromný byt, tri autá zo sovietskej éry a malý kempingový príves, ktorý mu odovzdal jeho zosnulý otec. Za rok si zarobil 136 000 dolárov.

Už v roku 2012, tri roky pred svojou vraždou, bol ruský opozičný politik a veľký Putinov kritik Boris Nemcov spoluautorom správy, podľa ktorej prezident vlastní množstvo luxusných hodiniek, domov, helikoptér a lietadiel a štyri jachty.

Putin Politici TASR/AP/Sergei Ilyin

​Špekulácie o luxusných superjachtách, ktoré má šéf Kremľa k dispozícii, posilnili obrázky zo stretnutia Putina s bieloruským vládcom Alexandrom Lukašenkom v Čiernom mori. Zábery odhaľujú luxusnú 54 metrov dlhú jachtu s panoramatickým výhľadom na more.

„Rusi, ktorí zarábajú 10 000 (2 800 korún) až 40 000 rubľov (11 200 korún) mesačne, sú zjavne hrdí na skutočnosť, že Putin má jachtu za 30 miliónov eur,“ napísal sarkasticky jeden užívateľ na Twitteri . Plavidlo postavené v Turecku oficiálne zaobstaralo Rusko v roku 2011, keď bol Putin premiérom.

V januári minulého roku zverejnil fond boja s korupciou správu opozičného lídra Alexeja Navalného o „paláci“, ktorý si Putin za 29 miliárd korún nechal postaviť na pobreží Čierneho mora. Kremeľ odmietol, že by sídlo ruskému prezidentovi patrilo.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 18:07