hrobFacebook/Ynetnews
StoryEditor

Otrasný omyl: V Nemecku pochovali neonacistu do hrobu židovského učenca

dttiDnes14.10.2021., 15:00h
Nemecko šokoval prípad, ktorý sa odohral na cintoríne neďaleko Berlína. Nedávno zosnulého popierača holokaustu tam totiž uložili do hrobu učenca židovského pôvodu. Náhrobný kameň učenca tam pritom aj po rokoch stále stojí.
Lajkuj Brainee.sk na

Evanjelická cirkev uviedla, že sa „dopustila hrozného omylu" a zvažuje premiestnenie neonacistových pozostatkov.

Štyridsaťosem ročného neonacistu Henryho Hafenmayera, ktorý podľahol dlhej chorobe, v piatok pochovali na cintoríne Stahnsdorf v Brandenburgu. Obradu sa zúčastnili aj poprední nemeckí pravicoví extrémisti na čele s Horstom Mahlerrom, ktorý v 70. rokoch spoluzakladal ultraľavicovú teroristickú organizáciu Frakcia červenej armády a neskôr sa stal vášnivým zástancom nacistickej ideológie a popieračom holokaustu.

Hafenmayer si pred svojou smrťou vybudoval v krajne pravicových kruhoch prominentné postavenie po tom, čo ho súd poslal do väzenia za sériu antisemitských listov, ktoré rozoslal úradom a čelným predstaviteľom krajiny. Hafenmayer v listoch okrem iného označil holokaust za veľkú lož.

FBVUwxLXEAMRdf1 hrob Twitter/Theo Schneider

​Na fotografiách z pohrebu je vidieť, že Hafenmayerova urna bola uložená na mieste pred náhrobkom židovského učenca Maxa Friedlandera - pruského speváka a hudobného vedca, ktorý v roku 1934 zomrel v Berlíne.

Účastníci pohrebu Friedlanderov náhrobok obložili kvetmi a vencami. Na jednom z nich bol citát z Nového zákona: „A spoznáš pravdu a pravda ťa oslobodí". Na niekoľkých stuhách si možno tiež všimnúť čierneho Železného kríža doplneného textom mŕtvi žijú navždy".

Evanjelická cirkev, ktorá cintorín s rozlohou 200 hektárov spravuje, uviedla, že pohrebné miesto bolo pripravené pre nového nebožtíka - urna židovského učenca bola z hrobu vybratá, čo je bežnou praxou pri hroboch, ktorých nájomná zmluva nie je po desiatich až dvadsiatich rokoch „odpočinku" obnovená.

Friedlanderov náhrobný kameň však na mieste zostal, pretože bol vyhlásený za chránenú kultúrnu pamiatku.

Kauzu okomentovala Ústredná rada Židov v Nemecku, ktorá uviedla, že uloženie neonacistu do hrobu židovského učenca je „netolerovateľné".

Cirkev zvažuje presun

Vedenie cintorína uviedlo, že odmietlo pôvodnú žiadosť blízkych Hafenmayera o centrálnejšiu polohu hrobu zo strachu, že by sa cintorín mohol stať zhromaždiskom neonacistov. Keď neskôr dostalo žiadosť o pridelenie pozemku na mieste bývalého hrobu Friedlandera, schválilo ju.

Cirkev uznala, že situáciu zle posúdila a uviedla, že teraz zvažuje presun pozostatkov neonacistu na iné cintorínske miesto.

„Uloženie popierača holokaustu do hrobu Maxa Friedlandera je strašná chyba a vzhľadom na našu históriu otrasná súhra udalostí, “ uviedol Christian Stablein, biskup Evanjelickej cirkvi v Berlíne-Brandenburgu. „Musíme okamžite zistiť, či môžeme tento proces zvrátiť," dodal.

Politológ Samuel Salzborn, ktorý v Nemecku pôsobí ako komisár pre antisemitizmus, počas utorka podal v súvislosti s prípadom trestné oznámenie. „Je zrejmé, že pravicoví extrémisti zámerne vybrali židovský hrob, aby narušili večný mier prostredníctvom popierača holokaustu," vyhlásil Salzborn pre denník The Guardian.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 07:10