Martina Hingisová na tenisovej exhibície Tennis Classic 2013 v BratislaveMichal Svítok/Tasr
StoryEditor

Slovensko sa im málilo. Pozri si zoznam športovcov, ktorí zbierajú medaily pod cudzími zástavami

Michal Čiernik07.09.2022., 14:00h

O tom, že máme šikovných a úspešných športovcov, niet pochýb. Nie všetci však reprezentujú svoju domovinu. Kvôli rôznym osobným, rodinným či geopolitickým okolnostiam si vybrali odísť zo Slovenska a svoju športovú kariéru rozvíjať v zahraničí. Predstav si, ako by vyzeral slovenský šport s týmito úspešnými športovcami.

Lajkuj Brainee.sk na

Tenistkám asi viac prospieva švajčiarsky vzduch

Martina Hingisová, rodáčka z Košíc, ktorá dostala meno po legendárnej Martine Navrátilovej, bola predurčená stať sa tenisovou legendou. Dcéra Českej tenistky a dnes preslávenej trénerky Melánie Molitorovej a tenistu Karola Hingisa, ktorý hrával za VSS Košice, vyhrala v tenise skoro všetko. Okrem zlata z Olympijských hier a French Open, kde skončila dvakrát vo finále, brala zlato zo všadiaľ, tak ako v dvojhre tak aj vo štvorhre. Bývalá svetová jednotka sa do Švajčiarka presťahovala so svojou mamou v ôsmich rokoch. V roku 1998 sa so švajčiarskou reprezentáciou prebojovala až do finále Fed Cupu.

image

Rozmlátené rakety a trofej v rukách rodáčky z Ruska. Ako vyzeral tohtoročný Wimbledon?

Miroslava Federerová, za slobodna Vavrincová, nemá takú úspešnú kariéru ako Hingisová. Najvyššie figurovala v rebríčku QTA na 76. mieste. Od roku 2009 je manželkou Rogera Federera, jedného z najlepších tenistov sveta. Spoznali sa na Olympiáde v roku 2000, kde obaja reprezentovali Švajčiarsko. Rodáčka z Bojníc odišla spolu s rodičmi do Švajčiarska už ako dvojročná.

image

Martina Hingisová na tenisovej exhibície Tennis Classic 2013 v Bratislave

Michal Svítok/Tasr

Belinda Bencic sa síce nenarodila na Slovensku. Obaja jej rodičia však áno. Dvojnásobná medailistka z Olympijských hier v Tokiu sa narodila v meste Flawil vo Švajčiarsku, no na svoje slovenské korene nezabúda a je na ne hrdá. 25 ročná tenistka je momentálne na trinástom mieste rebríčka WTA. Jej kariérne maximum v rebríčku bolo štvrté miesto spred dvoch rokov. 

image

Belinda Bencic má slovenských rodičov.

Martin Baumann/Tasr

Pre naše bazény bol príliš dobrý

Štefan Gergely ešte do roku 2002 reprezentoval Slovensko, dokonca aj na Olympijských hrách v Sydney. Od roku 2003 však už s medailovou vidinou obliekal dres Maďarska. A musíme povedať, že úspešne. Rodák z Dunajskej Stredy hneď pri svojom debutovom roku za našich južných susedov vyhral majstrovstvá sveta. Dvojmetrový brankár okrem toho s Maďarskom získal aj dve zlaté medaily z olympijských hier.

image

Štefan Gergely v maďarskej bránke.

Milan Kapusta/Tasr

Legendy NHL 

O príbehu hokejovej legendy Petra Šťastného počul takmer každý. Rekordér ako prvý hráč v histórii hokeja reprezentoval tri krajiny na medzinárodných úrovniach a s každou získal zlatú medailu. Slovenská hokejová krv však prúdi aj v ďalšom skvelom hokejistovi. Thomas Vanek sa síce narodil v Rakúsku, no slovenskej matke Jarmile. V roku 2001 bol dokonca na sústredení slovenského výberu do 18 rokov. Tréneri ho však nechceli. O päť rokov neskôr strelil v NHL 43 gólov a pripísali si 84 bodov v 82 zápasoch. S Rakúskom postúpil z prvej divízie a v 37 zápasoch získal 30 kanadských bodov. Úspešné ľavé krídlo z Buffala odohralo v NHL dokopy 1029 zápasov s bilanciou 373 gólov a 416 asistencií.  

image

Peter Šťastný reprezentoval ako prvý hokejista tri krajiny.

Pavel Neubauer/Tasr

Slovenskí futbalisti v jednom z najlepších klubov na svete

Ladislav Kubala sa narodil v Budapešti v roku 1927, Martinčanovi Pavlovi a matke Anne, ktorá mala slovensko-maďarské korene. Kubala prestúpil do Barcelony v roku 1951. Za desať rokov odohral za Blaugranas 215 zápasov a strelil 131 gólov. Šikovný stredopoliar reprezentoval podobne ako Peter Šťastný tri krajiny, Maďarsko, Česko-Slovensko a Španielsko.

image

Futbalová hviezda Mbappé má randiť s transgender modelkou. Ako historický prvá sa objavila na titulke Playboya

Legendu, ktorej postavili sochu pred Camp Nou, sa snaží napodobniť ďalší Slovák s podobným príbehom. 22 ročný Ľudovít Reis sa narodil v Haarleme v Holandsku, ale slovenským rodičom. Podobne ako Kubala hral za Barcelonu, v prvom tíme sa však nepresadil a prestúpil do Nemecka. Momentálne reprezentuje v juniorských kategóriach Holandsko. So Slovenským futbalovým zväzom je však v kontakte a reprezentovanie našej krajiny nevylúčil.

image

Ľudovíť Rais sa snaží napodobniť legendárneho Kubalu.

Instagram/Ludovitreis/

Monika Kovačičová dnes ako Mónika Kovacsicz reprezentuje Maďarsko od roku 2005

Rodáčka z Komárna mala celú kariéru bližšie k našim južným susedom. Väčšinu svojej úspešnej hádzanárskej kariéry odohrala v maďarských kluboch. Za reprezentáciu odohrala 155 štartov a vyhrala bronz na Majstrovstvách sveta v Rusku a o sedem rokov získala rovnaký kov aj na Majstrovstvách Európy v Srbsku.

image

Tenis bez rakiet či basketbal bez driblovania. Pozri sa, ako by sa hrali dnešné športy so starými pravidlami

Ak by som zostala reprezentovať Slovensko, dnes už zrejme nelyžujem

Martina Dubovská je rodáčkou z Třinca, otca má však Slováka. Celý svoj život žije v Liptovskom Mikuláši. Česko reprezentuje od sezóny 2008/2009. „V Česku viac podporovali juniorov,“ prezradila Dubovská. Šikovná česká lyžiarka nie je taká dobrá ako naša Vlhová či Zuzulová, Česko však reprezentovala na dvoch Olympijských hrách. Jej najväčší úspech je šiesto miesto v slalome v Levi z novembra 2021.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:08