Neuveriteľný úspech Slovenska v drafte NHL.TASR/AP/Ryan Remiorz
StoryEditor

Je to neskutočné, mal som husiu kožu, reaguje Slafkovský na neuveriteľný úspech

TASRkov08.07.2022., 09:22h

Juraj Slafkovský sa stal historicky prvým Slovákom, ktorého si kluby zámorskej hokejovej NHL vybrali z prvého miesta draftu.

Lajkuj Brainee.sk na

Juraj Slafkovský do poslednej chvíle netušil, ktorý klub si ho vyberie, no poškuľoval aj po pozícii draftovej jednotky. Keď generálny manažér Montrealu Kent Hughes pri prvom výbere povedal, že si zvolili hráča zo slovenského národného tímu, osemnásťročný útočník zostal v šoku a ďalšie slová už poriadne ani nevnímal.

Slafkovský bol v šoku

„Myslím, že som moje meno ani nepočul. Proste som počul „Slovakia" a zostal som v šoku. Už som ďalej ani nevnímal. Triasol som sa a mal som husiu kožu. Bol to pre mňa neuveriteľný pocit," citovala ho oficiálna stránka Canadiens krátko po drafte.

image

Neuveriteľný úspech Slovenska v drafte NHL.

Tasr/ap/graham Hughes/

Ten sa uskutočnil v domovskom stánku Montrealu Bell Centre a klub si vyberal z prvého miesta už šiestykrát - najviac v histórii NHL. Postupne siahol na prvého brankára draftovaného z najvyššej pozície Garryho Monahana (1963), Michela Plassea (1968), Rejeana Houlea(1969), Guya Lafleura (1971) a Douga Wickenheisera (1980). K nim sa v piatok zaradil prvý Európan - Juraj Slafkovský. „Je to neskutočné pre mňa, moju rodinu, všetkých, čo ma podporujú a pre celé Slovensko. Potrebovali sme niečo takéto. Je to pre mňa špeciálne aj preto, že Šimon Nemec bol druhý. To som nečakal," uviedol na margo svojho kamaráta a spoluhráča z reprezentácie.

Po Nemcovi siahli New Jersey Devils, kde sa stretne s Tomášom Tatarom. Výber „diablov" bol prekvapujúci a rovnako aj Arizony, ktorá z 3. miesta získala amerického centra Logana Cooleyho.

„Je to veľké prekvapenie, pretože všetci hovorili, že budem štvrtý, piaty alebo šiesty. No byť druhý celkovo je úžasné. Som naozaj nadšený a nemôžem tomu uveriť," povedal krátko po drafte osemnásťročný obranca.

Preddraftový favorit Shane Wright tak nečakane prišiel na rad až ako štvrtý, keď si ho vybral Seattle. Kanadský center pritom dlho vládol rebríčkom a tak sa očakávalo, že po ňom siahne práve Montreal. „Bolo to pre mňa celkom veľké prekvapenie. Mali sme stretnutia, ale z tých sa takmer nič nedozviete. Takže som to nevedel odhadnúť. Z mítingov s Canadiens som bol celkom prekvapený. Vedeli o mne takmer všetko, ako hrám, čo robím, kde sa pohybujem na ľade, takže je to naozaj dobrá organizácia. Dôležité je, že vedia, čo chcú a ja viem, čo chcem ja. Takže je pre mňa dobré, že si ma vybrali," povedal.

Slafkovský sa tak stal historicky prvým Slovákom, ktorého si kluby NHL vybrali z prvého miesta a prekonal doterajší rekord Mariána Gáboríka. Toho v roku 2000 získala z tretieho miesta Minnesota Wild. Až do tohtoročného draftu platilo, že najvyššie draftovaného útočníka aj obrancu v jednom roku mala iba Kanada. Teraz to prekonala slovenská dvojica. „Myslím si, že z tých piatich miliónov ľudí na Slovensku boli aspoň štyri milióny hore a fandia nám. To je dôležité. Sme zo Slovenska a reprezentujeme našu krajinu. Som šťastný, že sa nám toto podarilo," dodal.

K Slafkovskému sa pripojí aj Filip Mešár, ktorého si Montreal vybral z 26. miesta.

V Montreale im budú fandiť aj celebrity

Medzi oddaných fanúšikov kanadského klubu patrí napríklad aj herec Viggo Mortensen, ktorý sa preslávil najmä účinkovaním vo filme Pán prsteňov. Montrealu fandia aj popové divy Céline Dion či Shania Twain.

Slafkovskému a Mešárovi bude z tribún mávať pravdepodobne aj herec Noah Schnapp známy zo Stranger things.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:08