TASR/AP
StoryEditor

Som dieťa vojny a nepodporujem ju, vyhlásil Djokovič. Tenista sa zároveň zastal Rusov

iDnesTASR21.04.2022., 11:37h
Srbský tenista považuje stredajšie rozhodnutie organizátorov Wimbledonu za nespravodlivé. Pridávajú sa k nemu aj ďalšie tenisové legendy.
Lajkuj Brainee.sk na

Vedenie All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) zakázalo ruským a bieloruským hráčom štart na tohtoročnom grandslamovom turnaji pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Líder svetového rebríčka uviedol, že nesúhlasí s vojnou, no zakázať účasť športovcom je podľa neho nespravodlivé.

„Vždy budem odsudzovať vojnu a nikdy ju nebudem podporovať. Sám som dieťaťom vojny. Viem, akú veľkú emocionálnu traumu to zanecháva. V Srbsku všetci vieme, čo sa stalo v roku 1999. Na Balkáne sme mali v nedávnej histórii veľa vojen. Nemôžem však podporiť rozhodnutie Wimbledonu, myslím si, že je šialené. Hráči, tenisti, športovci s tým nemajú nič spoločné. Keď politika zasahuje do športu, nie je to dobré,“ citovala Djokoviča agentúra AFP.

​Aj napriek tomu, že tenista sa tak zbaví silných súperov Daniila Medvedeva či Andreja Rubljova, pripojil sa Djokovič k ďalšej legende Martine Navrátilovej, ktorá sa rovnako proti tomuto ráznemu rozhodnutiu ohradila. Ako uvádza portál iDNES.cz, deväťnásobná víťazka wimbledonskej dvojhry považuje tenis za demokratický šport. „Takéto vylúčenie, vzhľadom na to, že tí hráči nenesú žiadnu vinu, nie je riešenie. Myslím, že je to zlé rozhodnutie,“ vyjadrila sa.

Na situáciu zareagoval aj austrálsky tenista John Millman. „Myslím, že Ukrajine by bolo viac na úžitok, keby Wimbledon venoval všetok svoj zisk na humanitárnu pomoc, než aby vylúčil ruských a bieloruských tenistov,“ napísal na sociálnych sieťach.

AELTC po rozhodnutí uviedol, že konal s cieľom obmedziť globálny vplyv Ruska tými najsilnejšími možnými prostriedkami. Vedenie ATP a WTA však tento zákaz skritizovali a označili ho za nespravodlivý.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:48