Sneženie a chladné počasie zostane na Slovensku celý týždeňUnsplash/Jack-blueberry/
StoryEditor

Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni?

Michal Čiernik22.04.2024., 11:00h

Jeden víkend v plavkách a ďalší v zimných rukaviciach. Aj také je aprílové počasie na Slovensku, ktoré bude pokračovať aj v najbližších dňoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Sever Slovenska cez víkend prekvapila snehová nádielka. Po extrémne teplých dňoch, kedy sa miestami na teplomery objavilo takmer 30 stupňov Celzia, sa v plnej kráse ukázala sila bláznivého apríla.

image

Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno

Zatiaľ čo u nás snehová prikrývka priniesla pekné biele scenérie, v susednom Česku vážnu snehovú kalamitu. Sneženie v Karlovarskom kraji podľa portálu iMeteo.sk lámalo stromy a obmedzilo železničnú aj automobilovú dopravu.

Chladné a veterné počasie však nezmizne ani v najbližších dňoch.

Päť centimetrov snehu

V pondelok 22. 4. bude na prevažnej časti nášho územia prevládať veľká oblačnosť. Miestami sa objavia prehánky alebo dážď a na krajnom západe a severe spočiatku už od 500 metrov môže aj snežiť. Počas dnešného dňa by tak malo spadnúť približne päť milimetrov zrážok. Od výšky cca 1 100 metrov sa očakáva do piatich centimetrov snehu.

Maximálna denná teplota sa dnes bude pohybovať od +9 do +14 stupňov Celzia. Chladnejšie bude v Žilinskom kraji a na Spiši s teplotami od +4 do +9 stupňov Celzia.

Rovnako tak bude aj naďalej na väčšine Slovenska fúkať prevažne silný vietor s rýchlosťou tri až osem metrov za sekundu. Na pocit nám aj preto môže byť o dosť chladnejšie.

S podobným scenárom treba rátať celý týždeň. Môže za to zadná strana tlakovej níže, ktorej stred sa bude presúvať z Poľska nad Baltské more. Spolu s ňou k nám bude od západu prúdiť chladnejší vzduch. Oteplenie má prísť až počas posledného aprílového víkendu, kedy majú teploty vystúpiť až nad 20 stupňov Celzia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 11:43