Fedor Flašík HN/Peter Mayer
StoryEditor

Kto bol Fedor Flašík? Marketingový mág potiahol Mečiara vo voľbách a vytvoril Roberta Fica

Miroslav Kamody22.04.2024., 09:38h

Spočiatku sa mu páčil balet, nakoniec vyštudoval právo. Fedor Flašík sa počas života zásadne podpísal pod to, ako politici vedú predvolebné kampane. Za Mečiara aj Fica zažil rovnaké sklamanie.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo veku 66 zomrel manažér a podnikateľ Fedor Flašík. Informoval o tom portál noviny.sk. Predtým sa objavili informácie, že známeho biznismena hospitalizovali na ARO v jednej z bratislavských nemocníc.

Jeho stav mal byť podľa zistení Nového času veľmi vážny a súvisieť s agresívnou rakovinou, ktorú mu diagnostikovali ešte pred rokmi. Podľa portálu Život Flašík odmietol liečbu a prikývol len na alternatívnu medicínu, ktorá nezabrala podľa jeho predstáv.

Bratislavský podnikateľ mal veľký podiel na tom, ako vyzerala a vyzerá politická kultúra na Slovensku. Pripomeň si s nami v nasledujúcich riadkoch najdôležitejšie míľniky jeho života.

image

Tlačová konferencia o zmenách v RTVS sa zvrtla: Taraba zaútočil na Machaja. Pred novinárskymi otázkami zutekali

V komunistickej strane ho nechceli

Fedor Flašík sa narodil 14. januára 1958 v Bratislave. V roku 1982 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského, ten istý rok získal aj titul JUDr. Svojho času dokonca tancoval balet. Pracoval ako vedúci zásobovania a odbytu vo výrobnom družstve Detva a neskôr mal na Ústrednom výbore Zväzu československo-sovietskeho priateľstva na starosti servis pre ruských umelcov.

Viackrát sa hlásil do komunistickej strany, no nikdy ho neprijali. „Dal som si žiadosť, že by som chcel vstúpiť do strany a oni mi odpísali, že som ešte nedozrel a takéto blbosti,” povedal v roku 2007 v rozhovore pre SME. Neskôr pôsobil ako zástupca riaditeľa divadla Ludus a zástupca šéfredaktora v redakcii M - Report.

Vypracoval sa na výkonného riaditeľa reklamného oddelenia dabingovej firmy Davay, v ktorej sa podľa svojich slov finančne zabezpečil. 

image

Fedor Flašík 

HN/Peter Mayer

U Mečiara

Postupne sa začal zapájať aj do politiky. „Politickým marketingom som sa zaoberal od roku 1992, kedy som sa cez pána Polanskeho zúčastnil volieb Ľudovej strany v Rakúsku. Bavilo ma to, politika ma priťahovala ako fenomén, doplnok ku klasickej reklame, pretože sa jedná o širokú manipuláciu. Bola to výzva.”

V roku 1994 už pracoval na kampani pre Mečiarovo HZDS. Stál aj za nápadom notoricky známej pseudopiesne Vivat Slovakia. Text však nenapísal a dlhé roky tajil skutočných autorov. Vladimírovi Mečiarovi vďaka pomerne agresívnej kampani a veľkým mítingom pomohol upevniť moc v štáte.

O rok na to mal Flašík už založenú agentúru Donar. Aktuality pripomínajú, že po jeho boku od začiatku stál vysokopostavený člen Smeru a bývalý minister obrany a podpredseda parlamentu Martin Glváč. Ten predtým pôsobil ako právnik firmy Davay. Z verejného života sa stiahol po prevalení komunikácie s Alenou Zsuzsovou a komunikáciou s Marianom Kočnerom.

Hodiny pre Kováča

Flašíkova agentúra na vrchole mečiarizmu získavala lukratívne zákazky od štátnych inštitúcií. „Fakt, že väčšinu lukratívnych zákaziek od HZDS získal Donar, je neodškriepiteľný. Bol to klientelizmus či lobizmus, nazvime to tak,“ povedal v minulosti pre denník Práca.

Donar stála aj za kontroverznou inštaláciou digitálnych hodín oproti prezidentskému palácu, ktoré odpočítavali dni do konca funkčného obdobia Michala Kováča, s ktorým bol Vladimír Mečiar v otvorenom spore. „Pán Kováč pre mňa nikdy nebol autorita, poznal som stovky múdrejších, charizmatickejších, akčnejších a čestnejších,“ spomínal Flašík.

Prvý milión som zarobil ešte ako zamestnanec firmy Davay. Keďže som robil, natáčal a mal som slušné honoráre... tak čo. V roku 1992 som mal prvý milión. Nič som neukradol. Bolo by pritiahnuté za vlasy, keby som povedal, že všetko bolo úplne poctivo, ale museli by sme si zadefinovať, čo to presne znamená a čo znamená zbohatnúť.

- Fedor Flašík v roku 2007 pre denník SME

Exprezidentovi Kováčovi sa nakoniec ospravedlnil, urobil tak ale až po jeho smrti. „Odišiel, a tak to aj medzi nami ostane nedopovedané. Viem, možno je neskoro a možno nikdy nie je neskoro. Preto to urobím aspoň dnes. Pán prezident, prepáčte,” napísal pred ôsmimi rokmi v statuse na sociálnej sieti.

Trpké víťazstvo

V roku 1997 založil spoločne s Glváčom Rádio Koliba, ktorému šéfovala Monika Beňová - tá sa neskôr stala Flašíkovou manželkou a v roku 2017 exmanželkou.

Podľa Mediálnej ročenky Koliba „získala ako jediná v histórii udeľovania licencií hneď na začiatku dve lukratívne frekvencie a následne, opäť bezprecedentne, ešte pred začatím samotného vysielania, ďalšie dve”, za čím „videli držitelia licencií silnejúci politický tlak vládnuceho HZDS a jeho – i ním samotným deklarovaný – kapitálový vstup do mediálnej oblasti”

Jeho éra v HZDS skončila po voľbách v roku 1998, ktoré síce strana vyhrala, no nedokázala zostaviť vládu. Marketingové ťahy v štýle otvárania diaľnic s modelkou Claudiou Schiffer tak zabrali, no nie tak, ako si Mečiar predstavoval. 

Rok predtým sa musel Flašík vysporiadať s vytlačením jeho reklamenej firmy VOSS z IRB banky (neskôr OTP Banka, dnes už však neexistuje ani tá - zlúčila sa s ČSOB), ktorú ovládla skupina privatizéra a šéfa kampane HZDS Alexander Rezeša. Podnikateľ dal celý prípad na súd a v roku 2003 získala jeho firma odškodné vo výške 104 miliónov korún, ktoré zaplatil štát.

image

Kopačky, päste, ale aj topmodelka na Slovensku. Pripomeň si tieto nezabudnuteľné momenty predvolebných kampaní

Nájsť ten správny Smer

Ľudia z Rádia Koliba sa nakoniec objavili v novom politickom projekte - Smer. Ako vysvetlil Flašík v minulosti, stranu nevymyslel Robert Fico. „On bol súčasťou. Boli sme štyria - on, ja, Fero Határ a Monika Beňová. Ja som prvý oslovil Határa, Ficovho kolegu, či by sme do toho nešli. Ťažko povedať, kto bol prvý, to je ako sliepka a vajce.”

Aktuality pripomínajú, že podľa hlasov z politických kuloárov je strana projektom mecenášov, ktorí hľadali alternatívu po volebnom neúspechu Mečiara. Fedor Flašík dostal v strane na starosť volebný štáb. Stál tak za kampaňou, ktorá priniesla slávnu reklamu Fica v úlohe majstra Poriadku.

Podľa jedného za zakladateľov Smeru Bohumila Hanzela bol Flašík prvé tri roky najsilnejším človekom v strane. „Na začiatku fungovalo v Smere paralelné financovanie, o ktorom vedel aj Fico. Prvé zabezpečoval Flašík, druhé ja. Neskôr ma Fico požiadal, aby som to všetko presunul na Flašíka,“ tvrdil Hanzel.

„Uňho som takisto cítil, že on je ten, ktorý môže osloviť široké masy. Rétoricky dobre vybavený, fyzicky nad 180 cm, mladý, právnik, z dediny,“ opisoval Fica Flašík v dokumente Mečiar.

„Málokedy som vnímal výskumy verejnej mienky ako nejakú dogmu. Pre mňa bolo určujúce, že kto je moja cieľová skupina s kým budem komunikovať, keď som si pozeral rating televíznych relácií. Ja neviem, nejaké Varíš, varím, varíme na milión variácií, že to je najsledovanejšie, no tak si poviem fajn - chcem vybudovať 20-30 percentnú stranu, tak asi sa vyse*iem na nejakú intelektuálnu komunikáciu, asi im prestanem rozprávať o vízii krajiny, ale použijem kľúčové slová z týchto relácii a mám 20 percent,“ opisoval filozofiu okolo kampane. Smer vo voľbách v roku 2002 nakoniec získal 25 kresiel v parlamente a začal písal novú politickú kapitolu krajiny, ktorá trvá dodnes.

image

Robert Fico a ministri si finančne prilepšia. Schválili paušálne náhrady, ktoré im zvýšia plat o niekoľko tisíc eur

Ďalšie trpké víťazstvo

V roku 2006 nastala pre Flašíka rovnaká situácia ako v minulosti - Smer síce vyhral voľby, no Fico sa s Flašíkom definitívne rozišiel. V roku 2010 na povrch potom vyplávala nahrávka, ktorá údajne naznačuje, že strana Smer-SD pred voľbami 2002 preprala desiatky miliónov korún, ktoré dostala od svojich mecenášov. Spomína sa na nej aj Flašík.

Situácia v médiách sa otočila a do popredia sa dostala viac jeho exmanželka Monika Beňová, ktorá od roku 2004 pôsobí nepretržite ako poslankyňa Európskeho parlamentu. V roku 2011 a neskôr aj 2017 sa uchádzal o post riaditeľa RTVS, ani raz však neuspel.

image

Fedor Flašík 

HN/Peter Mayer

​Flašík v roku 2020 založil portál eReport, ktorý odkazuje na M - Report, v ktorom pracoval v 90. rokoch. Vyjadril sa, že ide o jeho projekt, ktorému sa chce venovať po odchode na dôchodok. Zostali po ňom dve dcéry Martina a Dorota.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 10:38