Anastasia KuzminováEvita/Katarína Kincelová
StoryEditor

Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak

iDnes.cz26.01.2024., 10:30h

Ak niekedy potreboval slovenský biatlon zázrak, je to teraz. A ak hľadá spasiteľa, mohla by ním byť tridsaťdeväťročná Anastasia Kuzminová. Slováci totiž prežívajú v tejto zime sezónu nula.

Lajkuj Brainee.sk na

Dlhoročné opory tímu Michal Šima a Ivona Fialková ukončili kariéru, Paulína Fialková si kvôli tehotenstvu vzala pauzu na neurčito. Žiadny zo zvyšných pretekárov nie je schopný vo Svetovom pohári stabilne bodovať. Do takejto situácie prichádza Kuzminová, trojnásobná šampiónka olympijských hier, píše Alžběta Marešová z portálu iDnes.

Rodáčka z ruského Ťumeňu začala našu krajinu reprezentovať v roku 2008, keď ju po narodení syna odmietli Rusi vziať späť do tímu. Svojej novej vlasti následne priniesla zlato zo zimných hier vo Vancouveri 2010, Soči 2014 aj Pchjongčchangu 2018. Niečo také žiadna iná biatlonistka nedokázala.

image

Djokovič je Európsky športovec roka. Do rebríčka sa dostala aj Petra Vlhová

K tomu získala tri malé krištáľové glóbusy a na svetovom šampionáte v Östersunde 2019 konečne aj titul majsterky sveta. O mesiac neskôr na finále Svetového pohára v Osle odišla svoje posledné preteky. Teda aspoň si to v tej chvíli ona aj všetci ostatní mysleli.

Návrat po rokoch

Od slovenského biatlonu neodišla, začala trénovať mládež, s manželom Danielom založili v Banskej Bystrici obchod so športovým oblečením. Svojim zverencom chcela byť skôr sparing partnerkou ako trénerkou, preto na sebe stále pracovala.

Často od ľudí počúvala „Nasťa, ty tak dobre vyzeráš, prečo sa nevrátiš?“ Sama ale na návrat nemyslela. „Dobre vyzerať a trénovať na viac-menej amatérskej úrovni neznamená, že môžete súťažiť na tej svetovej,“ vysvetľovala.

image

Anastasia Kuzminová

SoŠv

Až keď za ňou minulý rok v lete prišli zástupcovia slovenského zväzu s nápadom, či nechce štartovať na letných majstrovstvách sveta v domácom Osrblie, začal jej nápad vŕtať hlavou.

Vtedy ale narazila na neprekonateľnú stopku - pokiaľ chce biatlonista obnoviť kariéru, musí o tom informovať Medzinárodnú biatlonovú úniu (IBU) polroka dopredu a následných šesť mesiacov nemôže nikde štartovať. Počas tej doby už ale môže za biatlonistom prísť dopingová kontrola a IBU tak chce zaručiť to, že staronoví pretekári sa vrátia do športu čistí.

Možnosť štartu na letnom šampionáte tým padla, Kuzminová už ale bola nalomená a otvárala sa pred ňou ešte atraktívnejšia možnosť, pretekať na januárových majstrovstvách Európy, ktoré organizuje taktiež Osrblie. A tomu už neodolala.

image

Ukrajinka prehrala s Ruskou, po zápase jej podala ruku: Je emotívna a zmätená, reaguje krajanka

Muži bez štafiet, zo žien boduje jediná

Zatiaľ čo naberala tréningovú záťaž a strelecký objem, Slováci sa vo Svetovom pohári snažili získať maximum s pretekármi, ktorí im ostali. Najstarší zo slovenských biatlonistov, ktorí momentálne seriál obchádzajú, je Tomáš Sklenárik s dátumom narodenia 1999, inak sú všetci ročník 2000 a mladší.

Muži nie sú schopní poskladať štafetu, úplne vynechávajú aj zmiešané kvarteto. Medzi ženami sa zatiaľ podarilo bodovať iba Eme Kapustovej, ktorá v oberhofskej stíhačke dosiahla 25. miestom na svoje životné maximum.

Do Kapustovej vkladajú Slováci veľké nádeje, medzi juniormi dokázala minulú sezónu dochádzať do piateho miesta a vlnu eufórie vzbudila na úvod európskeho šampionátu, keď vo vytrvalostnom závode získala bronzovú medailu.

Dvadsaťjedenročná rodáčka z okresného mesta Revúca ale sama svoj tím z výsledkového dna nevytiahne a zatiaľ k tomu nemá vo svetovej konkurencii ani dosť síl. Spoločne s o osemnásť rokov staršou kolegyňou by sa im to ale podariť mohlo.

Kuzminová úvodné vytrvalostné preteky vynechala, prvá polročná lehota IBU vypršala tesne pred šampionátom, nemohla si preto vyskúšať žiadne z biatlonových pretekov pred majstrovstvami Európy, a nikto tak poriadne nevie, v akej forme naozaj je.

Sama sa úplne ideálne necíti - aj preto nastúpi až do šprintu. „Čas, v ktorom som síce športovala, ale nepretekala, mi teraz naozaj chýba,“ priznala novinárom v Osrblí.

Ak by sa ale od začiatku necítila konkurencieschopná, vôbec by s návratom nesúhlasila. Má za sebou dva pôrody a po každom sa dokázala dostať späť na vrchol. Pozná svoje telo, vie ako sa pripraviť na vrchol sezóny a láska k biatlonu sa ju stále drží.

„Medailu z majstrovstiev Európy nikomu nesľubujem. Pracujem na tom, aby som nebola sklamaním. Chcem ľuďom priniesť v závodoch emócie. Ukázať, že je všetko možné, keď si veríte. Napísať ďalší krásny príbeh.“

image

Známy zápasník Gábor Boráros sa vráti do ringu. Bude bojovať v ruskej organizácii patriacej Kadyrovovi

Jeden cenný kov už obstarala Kapustová. Kuzminová by mohla pridať umiestnenie v najlepšej desiatke v jej milovanom šprinte, z ktorého má dve olympijské zlatá, jeden svetový titul a dva krištáľové glóbusy. Urobiť radosť slovenským fanúšikom, ktorí zatiaľ v zime len trpeli. A keď sa to podarí, ukázať sa aj za štrnásť dní na ďalších pretekoch.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:22