Katastrofálne zistenie v reedukčných centrách.Wikimedia/
StoryEditor

Katastrofálne zistenie o reedukačných centrách. Deti nemajú teplú vodu, spia na zemi a kontakt s blízkymi majú sporadickejší ako väzni

Michal Čiernik17.01.2024., 11:00h

Náhodné kontroly v reedukačných centrách odhalili šokujúce zistenia. Ani jedno z 13 zariadení nespĺňa zákonné kritériá na výkon ich činnosti. V niektorých prípadoch mali deti dokonca menej práv, ako väzni.

Lajkuj Brainee.sk na

V slovenských reedukačných centrách sa nachádza okolo 400 detí. Najnovšia správa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky však zistila, že tieto deti žijú v katastrofálnych podmienkach, často ešte horších ako väzni.

„Naše zistenia sú alarmujúce, pretože ani jedno reedukačné centrum podľa nás nespĺňalo zákonné podmienky na riadny výkon tej činnosti,“ prezradil pre Noviny.sk Jozef Sedlák, námestník generálneho prokurátora SR. Svoje zdesenie neskrýval ani minister školstva Tomáš Drucker. „Je absolútne neadekvátne, v akom stave sa to nachádza,“ dodal.

Neľudské podmienky

V niektorých prípadoch majú deti podľa správy obmedzený telefonický kontakt so svojimi rodinami a často dokonca pod dozorom. „Zistili sme, že tieto deti majú menší časový priestor na telefonický rozhovor s rodinou ako majú napríklad osoby umiestnené vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone väzby. V mnohých prípadoch boli prítomní zamestnanci. Vysvetlili nám to tým, že v tom liste alebo v telefonáte môže hovoriť o nich," priblížil Sedlák.

Minimálne súkromie však majú aj pri osobnej hygiene, ktorú podľa portálu Noviny.sk musia vykonávať bez teplej vody. Nedostatočné sú aj základné vybavenia izieb, v niektorých prípadoch dokonca museli deti spať na matracoch na zemi.

Okrem nepostačujúcich priestorov bola deťom upieraná aj strava v rámci trestov. A ak mali deti chuť na sladké, v extrémnych prípadoch si museli za vreckové kupovať kilo kryštálového cukru.

Fyzické tresty a žiadna prevýchova

V mnohých zariadeniach zistili alarmujúce metódy výchovy. Náhodné odhalili používanie fyzických trestov a nedostatočnú alebo žiadnu formu prevýchovy. V jednom prípade dokonca našli dieťa bezdôvodne držané na izolačke, bez toho aby to vedeli vysvetliť. „Bolo tam držané viac ako 24 hodín,“ informoval námestník generálnej prokuratúry.

Minimálna snaha pomôcť deťom podčiarkuje aj absenciu psychológov. „Psychologička tu kedysi bola, ale nemala tu čo robiť, tak pomáhala upratovať,“ citujú Noviny.sk reakciu jednej riaditeľky reedukačného centra zo správy.

Ako reakciu na fungovanie týchto centier budú vo štvrtok rokovať o ďalšom postupe zástupcovia ministerstiev, generálnej prokuratúry aj detský ombudsman.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:16