Igor Matovič na utorkovom proteste.Šimon Kern/
StoryEditor

VIDEO Aktivisti sa nechali vyprovokovať, podľa videa napadli Matoviča. Útočil na nás, z diaľky si ho nahrával Taraba, tvrdia

Marek Moravčík03.05.2023., 10:00h

V utorok 2. mája sa v Bratislave na Námestí SNP konal pochod za ohrozené práva transrodových ľudí. Pozornosť však upútal najmä jeho záver, keď sa uprostred protestujúceho davu objavil expremiér Igor Matovič, ktorý si natáčal ľudí z bezprostrednej blízkosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeden zo zúčastnených sa vyjadril, že tak rozhnevaných protestujúcich queer ľudí ešte nezažil, no ich stret s poslancom vníma ako veľavravný. „Keď sa Homofób roka ocitne v dave tých najagresívnejších queer ľudí, vyviazne bez ujmy, no keď sa queer človek ocitne v blízkosti tých najagresívnejších homofóbov, skončí so zlomenou sánkou, ak vôbec zostane nažive,“ vyjadril sa účastník protestu. 

Protest s názvom Postavme sa spoločne za práva trans ľudí je reakciou na májovú parlamentnú schôdzu, v ktorej budú poslanci NR SR hlasovať, okrem iného, o návrhu na zmenu zákona o rodnom čísle. V prípade, že by zmena prešla, zákon by znemožňoval právnu tranzíciu, teda zmenu pohlavia v rodnom liste aj dokladoch. Viac sa dozvieš v našom článku po kliknutí na tento odkaz.

image

Rada Európy kritizuje Slovensko. Náš parlament by mal odmietnuť návrh zákona proti transrodovým ľuďom

Líder OĽaNO si z incidentu odniesol presvedčenie, že „pred týmito „ľuďmi” musíme chrániť naše deti“. Následne tiež načrtol, že by sa na Slovensku malo viacej „investovať do dostupnosti psychiatrickej pomoci.

Kontroverzný poslanec je pritom už dlhodobo známym pre svoje nekompromisné a nenávistné vyjadrenia voči LGBTI+ ľuďom, ktorých pravidelne posmešne prezýva skomoleninou LGBTIQXYZ+. Príkladom je aj anketa Homofób roka, ktorá mu v roku 2021 udelila anticenu za jeho nenávistné výroky.

Organizátori a organizátorky podujatia nepochybujú o tom, že cieľom Igora Matoviča bolo z danej situácie vyťažiť čo najviac pre posilnenie svojho politického kapitálu. „Odmietame sa tváriť, že šlo z jeho strany o neškodnú provokáciu, ktorá mala zostať bez odozvy. Tak ako sa treba stavať proti fašistom a jasne ich konfrontovať vo verejnom priestore, treba konfrontovať aj ľudí, ktorí im robia výťah k moci.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:10