Boris KollárTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Boris Kollár klamal. Nie je pravda, že registrované partnerstvá musia viesť k manželstvám párov rovnakého pohlavia

Miroslav Kamody26.10.2022., 11:00h

Z ľudskoprávnych záväzkov vyplýva Slovenskej republike povinnosť právne uznať páry rovnakého pohlavia, no nie povinnosť prijať manželstvo párov rovnakého pohlavia. Boris Kollár však v nedeľnej diskusii tvrdil presný opak.

Lajkuj Brainee.sk na

Boris Kollár v nedeľnej diskusii RTVS O 5 minút 12 zavádzal, keď povedal, že ak by Slovensko odsúhlasilo registrované partnerstvá, našu krajinu by mohli žalovať. To by podľa neho mohlo nakoniec viesť k nútenému prijatiu zákona o sobášoch párov rovnakého pohlavia. Ako však pripomína projekt Demagog.SK, toto tvrdenie nie je pravdivé.

„Je tu nejaká platná európska legislatíva, a na základe tejto legislatívy európskej, keby sme odsúhlasili tieto registrované, by mohli nás žalovať ako krajinu, a pravdepodobne by sme to s vysokou pravdepodobnosťou prehrali, a museli by sme prijať do nášho právneho poriadku aj zákon o sobášoch. Tak ako sa to stalo aj Rakúšanom,” zaznelo v nedeľnej diskusii od Kollára.

image

Nenávisť voči LGBTQ komunite šíria aj slovenskí politici. Pozri si tie najhoršie výroky, ktoré vypustili z úst

Nie je to pravda

Podľa Demagog.SK nie je pravda, že prijatie registrovaných partnerstiev by na základe európskej legislatívy viedlo k manželstvám párov rovnakého pohlavia. „Neexistuje európska judikatúra alebo legislatíva, ktorá by štátom prikazovala prijať zákon o sobášoch, pokiaľ príjmu registrované partnerstvá,” píše sa v príspevku.

Ako fact checkingový projekt pripomína, v roku 2010 dokonvca Európsky súd pre ľudské práva v prípade Rakúska konštatoval presný opak, teda že štáty nie sú povinné povoliť manželstvá homosexuálnych párov. Rozhodnutie, na ktoré v politickej diskusii odkazuje hlava strany Sme rodina, vydal Rakúsky ústavný súd na základe vnútroštátnej legislatívy.

image

Boris Kollár

TASR/Jaroslav Novák

„Z ľudskoprávnych záväzkov vyplýva Slovenskej republike povinnosť právne uznať páry rovnakého pohlavia, no nie povinnosť prijať manželstvo párov rovnakého pohlavia. Výrok preto hodnotíme ako nepravdu,” píše sa v príspevku. Rakúsky ústavný súd až v roku 2017 rozhodol o tom, že páry rovnakého pohlavia majú právo na sobáš. 

Cesta k manželstvám rovnakého pohlavia

Stalo sa tak na základe sporu dvoch obyvateliek Viedne, ktoré chceli v roku 2009 uzavrieť manželstvo. Viedenský magistrát a následne aj správny súd však ich žiadosti zamietli.

image

Návrh novely zákona od SaS bol absolútne nedostatočný, queer ľudí využívajú na politické ciele, hovorí LGBTQ poradkyňa

Až ústavný súd o osem rokov neskôr rozhodol, že dovtedy platné zákony sú diskriminačné. Páry rovnakého pohlavia sa tak od 1. januára 2019 mohli legálne zosobášiť. Nešlo však o rozhodnutie európskeho, ale rakúskeho súdu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 14:52