Spoločnosť Lidl pomáha čistiť slovenské rieky.Lidl/
StoryEditor

Malá zmena pre teba, obrovská pre prírodu. Za jeden cent môžeš pomôcť čistiť slovenské rieky

Natívny obsah11.10.2022., 12:00h

Čo si kúpiš za jeden cent? Ak chceš rázne odpovedať na túto otázku, že nič, musíme ťa hneď zastaviť. Malá minca totiž môže pomôcť planéte, morským živočíchom, ale aj slovenským vodám.

Lajkuj Brainee.sk na

Určite si zaregistroval envirokauzu so slovenskou riekou Slaná. Kedysi bujný tok plný živočíchov vyschol a obyvatelia okolitých obcí ostali v šoku. Ono to však tak prekvapujúce nebolo, posledné roky pomaly ale isto vysychajú vodné toky, na ktoré sme ako krajina boli odjakživa hrdí. Nie každý si totiž uvedomuje, aké jedinečné a významné je existovať na mieste, kde je relatívne čistý vzduch a pitná voda tečie z takmer každého kohútika. 

Ak si myslíš, že vysychanie riek nevieš ovplyvniť, spomeň si na to, že tvoje krabičky z objednaného jedla počas pandémie môžu pokojne teraz ležať na dne oceánov. Rovnako tak tvoje respirátory či jednorazový príbor, ktorý si pred štyrmi rokmi použil na nejakom streetfood festivale. Ak dokážeš takto negatívne poznačiť relatívne vzdialenú prírodu, dá sa to predsa aj pozitívne u nás doma. Samozrejme, je to náročný beh na dlhé trate, pretože rozbehnutý vlak je už ťažko zastaviť, ide to však ľahšie, ak máš po svojom boku silného partnera.

Sila jedného centu

Na začiatok zopár čísel. Jeden cent, 55 tisíc kilometrov vodných tokov, 300 vodných nádrží, 40 tisíc eur a 98 tisíc plastových vreciek. O čo konkrétne ide? Áno. Aj majster tesár sa utne, a aj najväčšiemu ekológovi sa stane, že raz za čas potrebuje v obchode použiť mikroténové vrecko. Nie je ideálne sa za vzniknutú situáciu karhať a vytvárať výčitky. Mnoho ekoaktivistov tvrdí, že práve tento tlak vie od ekologického správania sa najviac odradiť.

image

Malá zmena pre teba, obrovská pre prírodu. Za jeden cent môžeš pomôcť čistiť slovenské rieky

Lidl/
 

Ak však chceš uľaviť svojmu svedomiu v prípade, že potrebuješ dať strapcové paradajky do plastového vrecka, vráťme sa rovno k jednému centu. Práve ten môžeš dobrovoľne prispieť, spoločnosť Lidl sumu zdvojnásobí a suma poputuje na čistenie slovenských vôd. Projekt naplno funguje od roku 2020 a teraz sa dostaneme k vyššie spomenutým číslam, ktoré len potvrdia, že to má celé zmysel. Slovenský vodohospodársky podnik spravuje 55 tisíc kilometrov vodných tokov a povodí a viac ako 300 vodných nádrží. Už po prvom roku od spustenia sa podarilo Lidlu darovať 40 tisíc eur na užitočnú techniku, ktorá čistí slovenské rieky. 

image

Malá zmena pre teba, obrovská pre prírodu. Za jeden cent môžeš pomôcť čistiť slovenské rieky

Lidl/

Zároveň, aby si si vedel predstaviť aj impakt v samotných predajniach, od spustenia projektu klesla spotreba igelitových vreciek v priemere o 24 percent, čo znamená viac ako 98 000 vreciek denne, ktoré si zákazníci nevezmú. Áno, toto všetko môže spôsobiť jeden cent v rámci projektu Nenechajme to plávať. Dôkaz? 1200 ton plastov, ktoré sa v rámci projektu odstránili z našich riek. Nie zlé na jeden cent, čo povieš?

Vrcholový športovec by ti povedal, že všetko je v hlave. Ak máš správne nastavenú stratégiu, jasný a pevný cieľ a podporu okolia, dokážeš veci, o ktorých sa ti možno len snívalo v odvážnych chvíľkach. Rozumieme, že nie každý môže byť ekoaktivista a živiť sa tým napríklad ako greenfluencer či člen rôznych organizácií. Interný greenfluencer však byť môžeš pri každej návšteve obchodu. Všetko závisí od tvojho mindsetu a naučenia sa zopár základných vecí.

 

Jednoduché tipy, ako na to

 

1. Buď ako tvoja babka, a píš si zoznam! Cestou z práce alebo školy porozmýšľaj nad jednoduchým receptom a presne si zapíš do mobilu zoznam vecí, ktoré potrebuješ. Drž sa ho. Babka vedela, prečo posiela dedka v sobotu ráno do obchodu s papierikom.

2. Leták nie je kniha. Daj prednosť mobilnej aplikácii, ktorú veľmi easy stiahneš do mobilu. Môžeš si sledovať zľavy, výhodné ponuky či tematické týždne, vďaka ktorým svoj jedálniček obohatíš.

3. Do každého ruksaku/kabelky si hoď jednu plátennú tašku. Často sa ti totiž menia plány a môžeš si do obchodu odskočiť len tak počas voľnej hodiny či v prípade, že skončíš skôr v práci. Takto budeš mať vždy tašku poruke.

4. Lidl má – najmä čo sa týka zeleniny a ovocia takmer vo všetkom alternatívu nebalených kusov. Daj im prednosť.

5. ZÁLOHUJ. Je to nesmierne jednoduché, vrátia sa ti peniaze a môžeš v priamom prenose vidieť začiatok procesu recyklácie tvojho odpadu. Je to fascinujúce a my ti garantujeme skvelý pocit.

6. Vegetariánske a vegánske produkty, o ktoré Lidl pravidelne rozširuje svoju ponuku, ti otvoria dvere nielen k ďalším chutiam a receptom, ale aj k udržateľnosti. Náhrada mäsa je budúcnosť a cesta, po ktorej môžeš jednoducho kráčať už teraz.

V tomto prípade nejde len o tvoje predsavzatia, ktoré si môžeš každý deň ráno odvážne zadať. Mnoho vecí v zákulisí boja za ekológiu nevidíš, ale pravda je taká, že Lidl sa zaviazal vo svojich predajniach využívať o 20 percent menej plastov už do roku 2025, čo medzičasom už aj splnil. Všetky obaly produktov značiek, ktoré produkuje priamo Lidl, budú bude do roku 2025 maximálne recyklovateľné. Takto na prvú sa môže zdať, že ide o nízke čísla, v konkrétnych počtoch sú to však stovky a tisíce ton odpadu, ktoré priamo ušetrí len jedna jediná spoločnosť na Slovensku. Na chvíľku sa zamyslime a predstavme si, akú super budúcnosť by sme mali, ak by sa podobným krokom verejne upísali aj ostatné podobne veľké spoločnosti. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. máj 2024 11:30