Oslavy zvrchovanosti ako politický míting? SĽUK aj ďalší zrušili vystúpenia.TASR/Dušan Hein/Facebook/SĽUK
StoryEditor

Organizátor podľa SĽUK-u hrubo porušil zmluvu. Súbor odmieta vystupovať na akcii, kde bude Smer s Chmelárom

kov11.07.2022., 10:00h

Súbor odmieta spájať kultúru a svoje umenie s politickou agitáciou.

Lajkuj Brainee.sk na

SĽUK aj populárna skupina Peter Bič Project nevystúpia na oslavách zvrchovanosti Slovenska, ktoré sa každoročne v polovici júla organizujú v obci Stará Bystrica. Dôvodom má byť, že akciu spoluorganizuje Smer.

Diskusie s Blahom a Chmelárom

Starostom Starej Bystrice je poslanec NR SR a bývalý smerák Ján Podmanický. Súčasťou osláv majú byť aj diskusie, v ktorých má debatovať neslávne známy poslanec Ľuboš Blaha (Smer), ktorý na sociálnych sieťach pravidelne chŕli nenávisť s Györgym Gyimesim (OľaNO), ktorý sa zase zviditeľnil snahou zakázať dúhovú vlajku na verejných budovách.

image

SĽUK nevystúpi na oslavách zvrchovanosti.

Facebook/SĽUK

Priestor v debatách dostane aj ďalšia postava konšpiračnej scény Eduard Chmelár či Roman Michelko. Tí budú debatovať o tom, „Kde sa posunulo Slovensko od zvrchovanosti?“.

image

Na Pohodu prišiel aj homofóbny biskup Haľko. Ľudia mu dali hneď najavo, čo si o jeho prítomnosti myslia

Umelci nevystúpia

„Dňa 16. júla 2022 mal Slovenský ľudový umelecký kolektív vystúpiť na oslavách zvrchovanosti v obci Stará Bystrica. Z medializovaných vystúpení, ako aj z webovej stránky obce Stará Bystrica, sme sa dnes dozvedeli, že obec porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou,“ vyjadril sa k incidentu na sociálnej sieti SĽUK.

Súbor považuje spájanie ich organizácie s politickou stranou za hrubé porušenie zmluvy, a dodáva, že o konaní obce nemali žiadnu vedomosť, a o spoluorganizátorovi sa dozvedeli sa až 10. júla 2022. Z tohto dôvodu sa SĽUK predmetného podujatia nezúčastní.

V podobnom duchu sa na sociálnej sieti vyjadrila aj skupina Peter Bič Project. „Drahí priatelia, dňa 16.7. mala naša kapela Peter Bič Project vystúpiť v Starej Bystrici. Keďže nás o charaktere podujatia z neznámych dôvodov organizátor neinformoval a dozvedeli sme sa o ňom až z Vašich správ a po zhliadnutí plagátu, rozhodli sme sa samozrejme našu účasť zrušiť!,“ uvádza kapela vo vyhlásení na Facebooku.

Podľa OĽaNO ide o politický míting

K podujatiu sa v stanovisku vyjadrilo aj hnutie OĽaNO, píše HN. „Hnutie OĽaNO sa jednoznačne dištancuje od podujatia „Oslavy zvrchovanosti Slovenska” v Starej Bystrici, ktoré nechutne zneužíva strana Smer-SD ako politický míting. Na základe našich informácií viacero subjektov, ktoré plánovali podporiť toto podujatie finančne alebo svojou účasťou, nemalo vopred informáciu o tom, že ho spoluorganizuje politická strana a boli zámerne zavedení organizátorom tohto podujatia, že ide o kultúrnu apolitickú akciu. Podujatie v žiadnom prípade nepodporujeme a nezúčastní sa ho nikto z hnutia ani z poslaneckého klubu OĽaNO."

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 08:07