Unsplash/Štefan Štefančík
StoryEditor

Prieskum, ktorého výsledky nepotešia. Mladí sa cítia byť ohrození extrémizmom na sociálnych sieťach

TASR06.04.2022., 10:00h
Pocit bezpečia v prostredí sociálnych sietí sa znižuje. Ohrození nenávistnými prejavmi sa cítia hlavne mladí ľudia vo veku od 18 do 35 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to z prieskumu odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Prieskum Subjektívne vnímanie bezpečia obyvateľmi SR realizovali od 6. do 17. decembra 2021 na vzorke 1000 osôb vo veku od 18 rokov. Respondenti odpovedali na 15 tematických otázok. Otázky vypracovali odborníci MV a Centra komunitného organizovania.

Môže nás telefón odpočúvať? Pexels/Andrea Piacquadio

​Respondentov sa pýtali na sociálne siete a ich vplyv na vnímanie pocitov strachu či nenávistných prejavov. Takmer 89 percent opýtaných má účet na sociálnej platforme. Žiadny účet na sociálnej sieti nemá 11,1 percenta opýtaných. Informácie zo sociálnych sietí častejšie preberajú muži než ženy.

​Z prieskumu tiež vyplýva, že pocit strachu po prečítaní statusu alebo pozretí videa prepadáva viac ženy. V mužoch častejšie vzbudzujú strach a pocit nebezpečenstva politické, zdravotné a ekonomické otázky. U žien sú to kriminalita, médiá či spoločenské otázky.

Rapídny alebo mierny nárast nenávisti a nenávistných prejavov vnímajú tri štvrtiny respondentov. Najväčší podiel extrémisticky motivovaných skupín a jednotlivcov, ktorí by boli schopní spáchať trestný čin, je podľa opýtaných v Trnavskom, Žilinskom, Košickom a Nitrianskom kraji. Prieskum realizoval rezort vnútra v rámci Koncepcie boja proti radikalizácii a extrémizmu do roku 2024.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:30