Wikimedia/Akubinyi, Unsplash/Hush Naidoo Jade Photography
StoryEditor

O živote nechal uhorský pár rozhodnúť ruletu. Z herne v Monte Carle prišli zomrieť do Rimavskej Soboty

som17.12.2021., 11:00h
Milovali večierky a prepych a nehodlali sa toho vzdať. Keď už Antal Fáy a jeho manželka Róza, pár z vysokých uhorských kruhov, boli takmer na mizine, rozhodli sa, že posledné peniaze vsadia do rulety v kasíne v Monte Carle - ak vyhrajú, budú ďalej žiť, ak nie, zoberú si život obaja.
Lajkuj Brainee.sk na

Písal sa rok 1914. Prvá svetová vojna už zúrila šesť mesiacov, keď sa prominentný uhorský manželský pár, veľkostatkár Antal Fáy s Rózou rod. Kubínyi, vrátili domov do Rimavskej soboty z Monte Carla. Obaja patrili k popredným predstaviteľom Gemersko – malohontskej šľachty.

Antalov otec Barnabáš bol významným činiteľom v Gemerskej župe a jeho brat Štefan bývalým poslancom Uhorského parlamentu. Rózin otec Gejza bol hlavným županom a tiež bývalým poslancom Uhorského parlamentu.

Nechali rozhodnúť ruletu

Zastavili sa na statku príbuzného veľkostatkára Barnabáša Kubínyiho. Bola to návšteva ako každá iná a nič nenasvedčovalo tragédii, ktorá nasledovala. Manželia však mali plán, z ktorého mrazí. Keďže Antal všetok svoj majetok utratil, rozhodli sa, že odcestujú aj s poslednými peniazmi do kasína v Monte Carle.

Ruleta Unsplash/Free Walking Tour Salzburg

​Už vtedy boli rozhodnutí, že keď im nebude priať šťastena, zoberú si život. Tá hrala proti ním a v kasíne prehrali aj posledné peniaze. Svoje živote však neukončili za hranicami rodnej monarchie. Obaja sa nevedeli zmieriť, že v ich živote nebude noblesa a prestíž. Róza bola Antalovou druhou ženou. Po tom, čo sa s ňou oženil, jeho správanie sa úplne zmenilo. Začal žiť honosným životom.

Obklopoval sa drahými vecami, usporadúval rôzne večierky, bavil sa a rozhadzoval peniaze, píše portál Rimava.sk. Takýto život bol veľmi nákladný. Začal si požičiavať peniaze, keďže jeho meno bolo garanciou, že sa peniaze za čas vrátia, známi mu ich neváhali požičať. Lenže veritelia peniaze nedostali späť a časom sa ich začali domáhať. Manželia nepožiadali o pomoc ani svojich blízkych rodinných príslušníkov, ktorí by im boli určite pomohli, ale boli by si kládli podmienky.

Život ukončili morfiom

Z Monackého kniežatstva, kde nechali o svojom živote rozhodnúť ruletu, sa vrátili domov do Rimavskej soboty, kde navštívili už vyššie spomenutého príbuzného a večer si ľahli do postele. Ráno o siedmej im na dvere zaklopala slúžka, aby im oznámila, že sa budú podávať raňajky.

Keď nik neotváral, ani nereagoval na klopanie, slúžka otvorila dvere. Pred očami sa jej zjavila hrôza. Na posteli sa v kŕčoch zmietali dve telá. Rozbehla sa vyhľadať pomoc. Pán Barna Kubíny okamžite poslal po lekárov.

Keď privolaný lekár vošiel do izby, nevyzeralo to vôbec nádejne. Len samotná Róza si pichla 16 ampuliek morfia, ktoré ležali pohodené okolo nej. Lekárom sa ju nepodarilo prebrať k životu a ešte v ten deň umrela v kŕčoch. Mala iba 35 rokov.

Jej manžel si vpichol vyššiu dávku morfia. Čakal ho podobný osud, aj keď svoju manželku prežil o päť dní, mal 39 rokov. Ostal po nich dvojročný syn Antal, ktorého sa ujal starý otec Gejza Kubínyi.

Zomreli spoločne, pochovali ich zvlášť

Správa o tragickej smrti manželského páru z vysokých kruhov vzbudila pozornosť nie len v Rimavskej sobote, ale zaplavila tlač v celom Uhorsku.

Pár, ktorý si zvoli spoločnú smrť, však nebol pochovaný spoločne. Pravdepodobne sa ich rodiny pohádali. Antalov život však tiež nebol najdlhší. Keď mal 18 rokov, zomrel pri dopravnej nehode pri Miškovci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 11:10