Romana Tabák.Facebook/Romana Tabák
StoryEditor

Romana Tabák pre Brainee: Moje meno predáva, médiá si na mne robia čítanosť

Lukáš Kovalčík08.06.2022., 17:00h

Igor Matovič ju neohúril, ku koncu jej pôsobenia bola podľa nej v OĽaNO dusná atmosféra. Kontroverzie okolo jej osoby podľa nej vyvoláva to, že hovorí svoj názor, aj keď sa to mnohým nepáči.

Lajkuj Brainee.sk na

Poslankyňa a bývalá členka OĽaNO Romana Tabák vyvoláva v ľudoch vášne už od začiatku jej pôsobenia v politike. Neslávne sa zviditeľnila najmä rôznymi grotesknými trapasmi a prešľapmi. Fotila sa napríklad pri kúpaní v tatranskom horskom potoku, kde platí najprísnejší stupeň ochrany či pózovala v berlínskom múzeu holokaustu

Nedávno sa okolo jej osoby opäť zdvihla obrovská vlna kontroverzie, dôvodom bolo jej nehlasovanie za umožnenie väzobného stíhania Roberta Fica (Smer-SD ), za čo nasledoval vyhadzov z poslaneckého klubu OĽaNO. O tom, ako vidí svoje ďalšie pôsobenie v politike, aká bola atmosféra v strane Igora Matoviča, ale aj či má mediálneho poradcu, sa dozvieš v exkluzívnom rozhovore.

Ako si spomínate na svoje prvé stretnutie s Igorom Matovičom?

S Igorom Matovičom som sa prvýkrát stretla na proteste proti pani Monike Jankovskej v auguste 2019.

image

Romana Tabák a Igor Matovič.

Facebook/Romana Tabák

Musel vás ohúriť, keď ste onedlho kandidovali za jeho stranu. 

Igor Matovič ma neohúril, ale sympatizovala som v tej dobe s ich politikou. Ponuku kandidovať som dostala od pána Šipoša v novembri vo vysokom štádiu tehotenstva.

image

Šíri klamstvá a hoaxy. Odborníci sa obuli do Gyimesiho, dokázali, že o cenách ropy zavádzal

Vedeli ste si predtým predstaviť samú seba ako političku?

Nikdy som nad týmto popravde neuvažovala, ale vždy som bola aktivistkou, ktorá sa snažila pomáhať spoločnosti posúvať ju dopredu. Z minulosti môžem napríklad spomenúť misijné cesty do Indie a Afriky alebo zastupovanie Alžírska v tíme Model United Nations na Harvardskej univerzite v Bostone, kde ma vybrala moja škola Concordia College New York.

S vaším menom sa spája mnoho trapasov. Bolo to tak vždy?

S menom každého politika sa spájajú nejaké trapasy a chyby. Je len na médiách a ľuďoch, ktoré z chýb viac vypichnú. Každý z nás robí aj chyby. Dôležité je pre mňa sa z nich poučiť. Každopádne by som bola radšej, ak by si ľudia viac všímali moju prácu. Aj na júnovú schôdzu predkladám ďalší zákon.

Máte mediálneho poradcu?

Áno, mám. No nie vždy si dám poradiť.

Často ste terčom internetovej satiry. Ako vnímate, že si z vás množstvo Slovákov uťahuje? Sledujete to?

Veľmi to nesledujem. Keď mi niečo vyskočí, tak sa na tom zasmejem. Pravda je taká, že nepatrím k politikom, ktorí sú chránení, čo znamená, že ma médiá trestajú za každé jedno pochybenie. Myslím, že to robia médiá kvôli čítanosti. Je mnoho politikov, ktorí robia aj horšie chyby, ale nie je o nich mediálny záujem. Moje meno predáva.

Viaceré vaše príspevky na sociálnych sieťach vyvolali vlnu kontroverzie. Čím to je?

Je to tým, že som sama sebou a vždy autentická. Poviem si svoj názor, aj keď sa to mnohým nepáči.

Niektorí vaši bývalí kolegovia, napríklad Andrej Stančík po vašom odchode uviedli, že sa za vás v klube hanbili. Aké boli pomery v OľaNO?

Ku koncu bola na klube dusná atmosféra.

 

 

Máte informácie o tom, aké sú teraz?

Neviem, ale popravde, ani ma to nezaujíma.

Pred časom ste uviedli, že na Slovensku bojujú ženy v politike s neúctou a pohŕdaním. Stále to tak cítite?

Áno, je to pravda. Ženy to v politike na Slovensku nemajú ľahké. Nečudujem sa im, že nechcú ísť do politiky, pretože politika je veľmi tvrdá. Musíte byť odolný, aby ste zvládli tie enormné tlaky. Tie tlaky zvládam dobre, pretože už ako športovkyňa som odohrala cez 200 profesionálnych zápasov.

Boris Kollár už dávnejšie vyhlásil, že by vás uvítal v Sme rodina. Pôjdete tam?

Nevylučujem, ani nepotvrdzujem.

Aké je vaše poslanie v slovenskej politike?

Pracovať v súlade so svedomím a zostať autentická. Zároveň chcem viesť našu mladšiu generáciu k športu, a zlepšiť postavenie žien a matiek v našej spoločnosti.

image

Romana Tabák.

Facebook/Romana Tabák

Aké sú podľa vás predpoklady na úspešné pôsobenie v slovenskej politike?

Ani dobré predpoklady a skúsenosti vám nezaručia úspech v slovenskej politike. Každý je výnimočný a iný. Veľa politikov malo dobré úmysly, avšak neuspeli.

Kauza hlasovanie za umožnenie väzobného stíhania Roberta Fica v prípade, ak by o tom rozhodol súd, odznela. Kuloármi však kolovala pomerne šokujúca informácia, ktorá vyšla z radov politikov, že ste prijali peniaze za to, že ste nehlasovali. Prijali ste?

Takéto špekulácie absolútne odmietam. Prijatie úplatku je trestný čin a predtým mám veľký rešpekt. Ako športovec by som s tým nedokázala žiť.

Išli by ste do vlády, ktorej súčasťou by boli odsúdení extrémisti alebo Robert Fico?

Neviem si predstaviť, aby títo ľudia boli naši koaliční partneri.

S ktorou politickou kolegyňou si najviac rozumiete?

Nebudem menovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:13