Štát minulý rok LGBTI+ ľuďom na Slovensku viac ublížil ako pomohol. Uvádza výročná správa.Dano Veselský/tasr/
StoryEditor

Namiesto podpory nenávistné vyjadrenia. Štát minulý rok LGBTI+ ľuďom na Slovensku viac ublížil ako pomohol

TASR10.04.2023., 16:00h

Podľa výročnej správy Amnesty International Slovensko (AIS) vlani na Slovensku pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom.

Lajkuj Brainee.sk na

 „Od vraždy pred Teplárňou nedošlo na Slovensku k prijatiu žiadnych opatrení ani politík, ktoré by LGBTI+ ľuďom zaručovali dodržiavanie ľudských práv, práve naopak – sme svedkami prejavov ešte intenzívnejšej démonizácie zo strany niektorých politikov,“ zdôraznil riaditeľ AIS Rado Sloboda.

Vo výročnej správe organizácie o stave ľudských práv ďalej podotkol, že Slovensko v uplynulom roku neprijalo žiadne opatrenia smerujúce k legalizácii partnerských zväzkov párov rovnakého pohlavia.

image

riaditeľ AIS Rado Sloboda poukázal na diskrimináciu a dehumanizáciu LGBTI+ ľudí zo strany štátnych predstaviteľov. 

Brainee_x_canva__tasr_jakub_kotian/

„Návrh zákona, ktorý by priniesol niekoľko malých zlepšení do života párov rovnakého pohlavia, aj keď by zďaleka nedostačoval, podporilo len 50 poslancov,“ podotkol. Zároveň poukázal na diskrimináciu a dehumanizáciu LGBTI+ ľudí zo strany štátnych predstaviteľov. 

image

LIGHT* Kvír Festival: Univerzitu Komenského nezaplavujeme „divnou ideológiou“, len chceme žiť v krajine, kde sa dodržiavajú ľudské práva

Okrem iného upozornil na to, že rezort zdravotníctva vydal v apríli 2022 odborné usmernenie na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike. „Amnesty International Slovensko tento počin považovala za dôležitý krok smerom k ochrane ľudských práv transrodových ľudí, no ministerstvu zdravotníctva adresovala niekoľko výhrad,“ uvideli z organizácie. Kritizovali, že ministerstvo v máji 2022 pozastavilo platnosť usmernenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 17:26