Proti násiliu na ženách sa musíme postaviť všetci. Ženy aj muži spolu, odkazuje prezidentka.Facebook/Zuzana Čaputová/
StoryEditor

Sexuálne ataky u nás zažilo cez 100-tisíc žien. Upozorňuje na to kampaň Zastavme násilie, pridala sa aj prezidentka

Marek Moravčík25.11.2022., 11:30h

Na to, že žijeme v 21. storočí sú štatistiky ohľadom násilia páchaného na ženách tragické.

Lajkuj Brainee.sk na

25. november je Medzinárodným dňom za odstránenie násilia na ženách. Od dnes taktiež začína 16 dňová kampaň Zastavme násilie na ženách 2022, ktorej cieľom je poukázať na rôzne formy násilie, ktorému sú ženy a dievčatá vo svete vystavené.

 

 

Ako píše aj právnička a politička Lucia Plaváková vo svojom statuse, až štvrtina žien a dievčat na Slovensku zažije po svojich 15. narodeninách násilie v rodine. Pričom len 15 percent tento zločin ohlási na polícii a až 88 percent obetí násilia páchateľa poznala.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa taktiež zapojila do iniciatívy. Tá spoločnosť vyzýva, aby sa o probléme viacej hovorilo - ako medzi ženami aj mužmi. „Dôležitý je náš postoj, ktorý násilie nezľahčuje a nikdy neobviňuje ženu zo spoluzodpovednosti za násilie, ktoré je na nej páchané. Nikdy to nie je jej vina.“ Prezidentka vo svojom prípsevku taktiež ženy odkazuje na rôzne formy pomoci, ktoré im štát a rôzne organizácie poskytujú, medzi spomenutými boli linka pomoci ženám zažívajúcich násilie (0800 212 212). Prezidentkin odkaz pre ženy, ktoré násilie dlhodobo zažívajú, ale nemajú silu ho nahlásiť odkazuje: „Aj keď cesta k slobode a k bezpečiu nie je jednoduchá, je to neporovnateľne lepšia voľba ako život v násilí.“

Zásah do osobnej integrity

Ako sa píše aj na webe Inštitútu pre výskum práce a rodiny, násilie na ženách je najzávažnejšou formou porušovania ľudských práv žien, ich bezpečnosti a osobnej integrity. Inštitút oddnes preto odštartoval kampaň Pretože hovorím NIE - tá sa venuje práve sexuálnemu násiliu vo vzťahoch mladých ľudí. 

Na stránke sa dajú nájsť užitočné informácie o zákonoch ako aj aktivitách Koordinačno-metodického centra pre rodovo podmienené a domáce násilie. Štát sa týmto problém už dlhodobo zaoberá a snaží sa vytvoriť celoštátnu politiku pre túto oblasť. 

image

Až štvrtina žien na Slovensku sa stretla so sexuálnym násilím, pričom až 88 percent obetí páchateľa poznalo.

Youtube/nathanael Matanick/

Formy násilia na ženách

Na webe Inštitútu pre výskum práce a rodiny sa píše, že najbežnejšou formou násilia páchaného na ženách je týranie manželiek – teda presnejšie: týranie žien ich partnermi. Podľa štúdií robených rôzne po svete sa ukázalo, že spravidla štvrtina až viac než polovica žien uvádza, že im súčasný alebo bývalý partner telesne ubližoval. Čo sa emocionálneho aj psychického týrania týka, toto číslo je ešte väčšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 04:25