Po dvoch bronzoch a dvoch a striebrach priadli konečne aj zlato.Twitter.com/bethany England/
StoryEditor

Angličanky vyhrali Majstrovstvá Európy vo futbale. Dosiahli väčší úspech ako muži, no stále zarábajú stokrát menej

Michal Čiernik02.08.2022., 11:30h

Anglický ženský futbal zažíva revolúciu. Po historickom úspechu na domácom šampionáte dúfajú, že sa ženský futbal začne brať oveľa vážnejšie. Opak je však je pravdou.

Lajkuj Brainee.sk na

Anglický ženský národný futbalový tím v nedeľu vyhral historické zlato na Majstrovstvách Európy v ženskom futbale. Na domácom turnaji porazili rekordérky z Nemecka 2:1 po predĺžení. Skóre otvorila po hodine hry len 22 ročná útočníčka z Manchestru United Ella Toone. O 17 minút neskôr však po obrovskom tlaku vyrovnala rodáčka z Dortmundu Lina Magull. O rozhodujúci gól sa postarala v 111 minúte hráčka Manchestru City Chloe Kelly.

Suverénne Nemky inkasovali vo finále viac gólov ako na celom turnaji. Osemnásobným majsterkám Európy, sa taktiež prvý krát v histórii podarilo prehrať finále tohto turnaja. Angličanky si k dvom bronzom a dvom striebram konečne zavesili na krk aj vysnívané Európske zlato.

Rekordérky

Levice získali prvý najcennejší kov pre Anglicko z veľkých medzinárodných turnajov od roku 1966, kedy sa to podarilo mužskej reprezentácii na Majstrovstvách sveta. Paradoxne tiež na domácom šampionáte. Okrem tohto senzačného úspechu, prekonali domáce futbalistky ešte jeden rekord. Nedeľné finále na Wembley Stadium sledovalo 87 192 divákov.

To prekonalo doterajší rekord z mužského európskeho finále z roku 1964. Vtedy na Santiago Bernabeu v Madride, porazili domáci Španieli Sovietsky zväz 2:1. Celková návštevnosť súťaže bola teraz 574 875 divákov, čo je viac ako dvojnásobok predchádzajúceho rekordu 240 055 z Holandska z roku 2017.

Na prvý pohľad sa zdá, že tieto úspechy a záujem divákov, pomôžu ženskému futbalu pridať na vážnosti. Nestalo sa. Ako uvádza Daily Mail, futbalistky boli ukrátené o tradičný autobusový sprievod, pričom mužskej reprezentácii sa táto pocta udelila aj za druhé miesto na poslednom Európskom šampionáte.

V Londýne sa konali veľké autobusové sprievody aj v roku 2003 po tom, čo Anglicko vyhralo Svetový pohár v rugby, ako aj v roku 2005, keď hráči Anglicka vyhrali medzinárodný kriketový turnaj The Ashes. Greg Dyke, bývalý šéf futbalovej asociácie, povedal: „Myslím si, že je to pre hráčky sklamanie. To, čo dosiahli, je neuveriteľné.“

Ignorancia zo strany britského premiéra

Boris Johnson sa nezúčastnil na finálovom zápase kvôli večierku v Cotswolds na oslavu jeho minuloročného sobáša. Nekonalo sa dokonca ani tradičné oficiálne prijatie a ocenenie úspešných reprezentantiek na Downing Street, v sídle britského premiéra. Boris Johnson bol totiž na pohrebe politika Davida Trimblea.

Kancelária premiéra však hľadá vhodný dátum pre prijatie futbalistiek. Bývalá ministerka športu Tracey Crouch v pondelok pre MailOnline povedala: „Ak sa máme chopiť príležitosti v oblasti rovnosti, musíme to naozaj urobiť lepšie.“ Namiesto autobusovej prehliadky, mohli anglické levice osláviť víťazstvo so svojimi fanúšikmi na Trafalgar Square. Oslavy so sedemtisíc fanúšikmi a bohatým programom dostali v BBC1 priestor len 20 minút, čo vyvolalo ďalšiu kritiku.

image

Rozhodujúci gól strelila Chloe Kelly v 111 minúte predĺženia.

Twitter.com/espn Uk/

Nevhodné sexistické komentáre

Bývalý anglický futbalový reprezentant a komentátor finálového zápasu Gary Lineker uverejnil príspevok na Twitteri, ktorý komentoval víťaznú oslavu Chloe Kelly. Tá si po strelení gólu vyzliekla dres a cez športovú podprsenku jej presvitali bradavky. Linekerov komentár, že Chloe dáva góly aj bez podprsenky vyvolal obrovské pobúrenie. Lineker svoj tweet rýchlo vymazal a vysvetlil: „Bola to len slovná hračka vzhľadom na oslavu. Neustále robím takéto nezmysly, vrátane mužského futbalu. Vymazal som to, pretože veľa ľudí hru nevidelo, takže im ušiel kontext."

image

Bývalý anglický futbalový reprezentant a komentátor finálového zápasu Gary Lineker nevhodným spôsobom komentoval oslavu víťazného gólu.

Twitter.com/gary Lineker/

Stále na míle vzdialený od mužského futbalu

Napriek obrovskému úspechu a rekordom v sledovanosti je ženský futbal na ostrovoch, v porovnaní s mužským, neporovnateľne slabšie podporovaný. Kapitánka anglických levíc Leah Williamsonová údajne zarobila v minulej sezóne ročne 200-tisíc libier. Kapitán mužskej repre Harry Kane však zarobí rovnaké množstvo peňazí, ktoré Williamsonová zarobí za rok, len za jeden týždeň.

image

FIFA 23 bude definitívne posledná. Sleduj úprimný trailer a všetky novinky, ktoré o hre vieme

Podľa analýzy BBC zarába priemerná hráčka ženskej Super League 47 tisíc libier ročne. V porovnaní s mužskou Premier League je to však neporovnateľné.  Údaje zostavené pre Deloitte o mzdových nákladoch troch klubov Premier League v strede tabuľky však naznačujú, že Leicester platí svojmu tímu ročne v priemere 6,4 milióna libier, Wolves v priemere 4,7 milióna libier a West Ham v priemere 4,3 milióna libier. Ak prijmeme tím Wolves ako priemernú hodnotu pre všetkých 20 klubov Premier League, znamená to, že muži zarábajú 100-krát viac ako ženy.

Prečo je v tom taký rozdiel?

Množstvo peňazí, ktoré kluby prinášajú, je kľúčovým faktorom pri rozhodovaní o tom, koľko môžu zaplatiť hráčom. Vezmi si príklad z Manchestru City. Mužský tím je aktuálnym šampiónom Premier League a za sezónu 2020-21 vykázal obrat 571 miliónov libier. Podľa Deloitte klub minul 62 percent z týchto príjmov na mzdy hráčov, čo vychádza na 354 miliónov libier.

image

Fanúšikovia Ferencvárosu prišli do Bratislavy po 30 rokoch. Dúfajme, že sa krvavá história nebude opakovať

Porovnaj to s tímom ženskej superligy Manchestru City, ktorý bol podľa posledných údajov dokonca v strate. Jeho účty odhaľujú obrat 2,9 milióna libier za roky 2020-21, zatiaľ čo jej mzdové náklady sú vykázané na úrovni 3,3 milióna libier. V jeho 44 člennom kádri a personálu to vychádza v priemere okolo 75-tisíc libier na hráčku za rok. Takže napriek úspechu levíc je ženská hra ešte stále vzdialená k výškam finančných odmien, ktoré sú v mužskom futbale.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 07:25