GrindrReuters/Aly Song
StoryEditor

Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov

Miroslav Kamody23.04.2024., 11:00h

Grindr, platforma populárna najmä u LGBTI+ komunity, čelí nepríjemným zisteniam. Citlivé údaje o používateľoch totiž predávala ďalej.

Lajkuj Brainee.sk na

Zoznamka Grindr bola zažalovaná za údajné zdieľanie osobných údajov s reklamnými spoločnosťami. Na tom by samozrejme nebolo nič neobvyklé - každá z týchto platforiem a sociálnych sietí posúva naše údaje ďalej, no Grindr to robil bez súhlasu používateľov.

image

Ženy nás odmietajú, ghostujú, nemáme chuť randiť. Hovoria muži o zoznamkách

Zdieľal, čo nemal

Ako informuje Bloomberg, žaloba podaná v Londýne tvrdí, že zdieľané údaje zahŕňali aj stav HIV, dátumy testov, etnickú príslušnosť a sexuálnu orientáciu. Skupinové podanie uvádza, že údaje malo byť zdieľané so spoločnosťami Localytics a Apptimize.

Grindr mal údajne poskytnúť spoločnostiam informácie o používateľoch pred aprílom 2018 a potom medzi májom 2018 a aprílom 2020. V apríli 2018 Grindr priznal po vyšetrovaní zdieľanie údajov o HIV na základe investigatívnej správy BuzzFeed a nórskej neziskovky SINTEF. Vtedy Grindr vyhlásil, že sa to už nestane.

Dlhoročné problémy

Toto však ani zďaleka nie je jediný prípad, kedy bola platforma obvinená zo zdieľania osobných údajov používateľov. Správa The Wall Street Journal z roku 2022 naznačila, že presné údaje o polohe používateľov Grindru boli na predaj najmenej tri roky.

Okrem toho nórsky úrad na ochranu údajov udelil Grindru v roku 2021 pokutu vo výške šesť miliónov dolárov (5,6 milióna eur) za porušenie všeobecného nariadenia Európskej únie o ochrane údajov. Agentúra uviedla, že Grindr nezákonne zdieľal „osobné údaje s tretími stranami na marketingové účely“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:31