KenWarner Bros., Wikipedia/wonder_trove
StoryEditor

Barbie má všetko, Ken sa len usmieva a drží jej tašku. História priateľa slávnej bábiky, ktorý bol v skutočnosti jej brat

Miroslav Kamody26.07.2023., 09:00h

Tému, ktorou sa zaoberá aj samotný film, sme rozobrali do detailov. Kde sa Ken vlastne vzal a aká bola jeho úloha naprieč desaťročiami popri slávnej Barbie?

Lajkuj Brainee.sk na

História Kena je rovnako zaujímavá ako história jeho priateľky Barbie, aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. V súvislosti s filmom, ktorý momentálne dominuje kinám, sme mohli sledovať, ako sa vlastne Kenovia cítia vo svete Barbie, kde hrajú len druhé husle. Ako vyzerala jeho cesta? 

Ako píše portál The Conversation, bábika Ken, ktorú v roku 1961 predstavila spoločnosť Matell, bola stelesnením čistokrvného amerického chlapca „od vedľa”. Čistý strih, vyšportovaný a s ostrým účesom bol dokonalým protipólom svojej slávnejšej priateľky Barbie.

image

Barbie je len kópiou pôvodnej nemeckej bábiky. Príbeh Bild Lilli, ktorú Matell položil na kolená a vybudoval ružové impérium

Kenovým prvým kúskom oblečenia boli červené plavky, čo naznačuje jeho športového ducha a odráža moderný americký životný štýl voľného času a záľuby v outdoorovej rekreácii. Tak ako Barbie dostala meno po Handlerovej dcére, tak aj Ken dostal meno po jej synovi.

Navrhnutý ženami pre dievčatá

„Ken, ktorého vytvorila vynálezkyňa Barbie Ruth Handler, bol priateľ navrhnutý ženami pre dievčatá. A tak sa vytvorila bezpečná, priateľ-frajer dynamika vzťahu Barbie a Kena. Je pozoruhodne navrhnutý bez genitálií a znamená prvé mužské stretnutie v scénach malých dievčat a bezpečný priestor na precvičovanie romantických vzťahov,” vysvetľuje Hui-Ying Kerr, docentka módnej komunikácie a propagácie na Nottingham Trent University.

Ako však pokračuje, neznamená to, že keď sa deti s Kenom a Barbie hrajú, tradičná patriarchálna dynamika vzťahov je vždy verne replikovaná. Ako pri všetkých hrách, vysnívaný priestor Barbie a Kena znamenal, že ponúkali alternatívny priestor pre vzťahové ambície, kde sa dajú porušovať pravidlá.

„Rovnako ako v Alici v krajine zázrakov od Lewisa Carrolla, kde sú rozpoznateľné štruktúry reality skreslené a obrátené, tak aj v prípade Barbie sú témy dvorenia prítomné, no pre dievčenské publikum sú reinterpretované. Barbie je dominantná postava vo vzťahu. Má všetko, kým Ken – usmievavý a ochotný – drží jej kabelku,” pokračuje odborníčka.

image

RECENZIA Barbie je film, ktorý rozhodne musíš vidieť. Do kina si však so sebou budeš musieť niečo zobrať

Ako podporný hráč hviezdy Barbie sa Ken nevedomky stáva miestom očakávaní malých dievčat a frustrácií z mužnosti. Barbie sa vyznačuje nadmierou – nadrozmernými prsiami, dlhými rozpustenými vlasmi, nespočetnými doplnkami a kariérou.

„Ken sa však vyznačuje nedostatkom nielen pohlavných orgánov, ale v jeho šialene dokonalom úsmeve aj absenciou akejkoľvek zmysluplnej úlohy.”

Kenova módna história

Napriek tomu, rovnako ako v prípade Barbie, Ken odráža skutočný svet vo svojich premenlivých šatách, doplnkoch a schopnostiach, čím sa stáva znakom americkej módy a kultúrnej histórie. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia bol Ken čistou vysokoškolskou láskou americkej tínedžerskej scény.

„Zaujatie chladom a kontrakultúrou 70. rokov presvitá v jeho vzhľade ako superhviezdy a surfera. V 80-tych rokoch sa premenil na tínedžerského srdciara, ktorý odrážal konzervativizmus republikánskej éry. A v jeho retro štýle a štýle Baywatch bolo vidieť zaujatie nostalgiou, televíziou a filmom v 90. rokoch.”

Kerr spomína aj na valentínsku kampaň z roku 2004, kedy sa Barbie a Ken rozišli. „Následná kampaň a opätovné stretnutie na Valentína v roku 2011 ukázali nové marketingové stratégie a uznanie reality moderného rande. Romantika nemusí byť navždy – Ken aj Barbie si môžu užívať život ako single a vo vzťahoch.”

Koniec koncov, aj populárne televízne programy v roku 2000, ako napríklad Priatelia a Sex v meste, tiež ukázali, že vzťahy môžu byť chaotické. Ešte dôležitejšie je, že Ken, po vzore Barbie, sa v posledných rokoch stal inkluzívnejším a zmenil etniká a schopnosti (napríklad v roku 2021 bola uvedený Ken na invalidnom vozíku).

image

Barbie plní pulty fast fashion obchodov ako nikdy predtým. Za ružovým trendom sa skrýva temné pozadie

Ken vo filme

Čo potom urobiť s najnovšou inkarnáciou Kena Ryana Goslinga vo filme Barbie Grety Gerwigovej? Pokiaľ ide o hercov, Gosling nie je jasnou voľbou pre priateľa Barbie. Vďaka filmografii, ktorá zahŕňa Lars and the Real Girl (2007), Drive (2011) a Blade Runner 2049 (2017), je Gosling známy svojimi temnými postavami, ktoré zablúdia do ultranásilia.

Čo ich však spája, je skúmanie bezútešnej mužnosti. Spolu s jeho schopnosťou spievať a tancovať, dokázanou v La La Land (2016), Gosling vnáša do čítania Kena zložitosť a dodáva mu hĺbku a pátos.

„Piesňou I‘m Just Ken Gosling odráža nedávnu krízu mužnosti na západe. Destabilizované vlnami výziev voči patriarchátu sa čoraz viac skúmajú alternatívne verzie maskulinity, ako je napríklad Harry Styles. Americká spoločnosť sa od tej, do ktorej vstúpila prvá bábika Ken v 60. rokoch minulého storočia, výrazne zmenila.”

Takže, od miláčika z vysokej školy, cez bývalého priateľa Barbie, až po chlapca z plagátu pre problematickú mužnosť, čo bude s Kenom ďalej? „Po tom, čo ho Gerwig pozvala, aby sa pripojil k Barbie na jej ceste za sebaobjavovaním, sa možno aj Ken pokúsi predefinovať svoju rolu – už nie ako doplnok alebo hračka, ale ako svoje vlastné ja,” dodáva na záber Kerr.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 18:16