Genitív rokaBrianee x Canva
StoryEditor

Facebooková stránka vybrala genitív roka 2022. Hrdý titul zo slovenského jazyka získalo slovo lajen

Miroslav Kamody11.01.2023., 10:00h

Konkurencia bola silná, no zvíťazil ten najlepší.

Lajkuj Brainee.sk na

O dvoch veciach si môžeme byť istí - slovenčina vie byť skutočne náročný jazyk a to, že internet je plný bizarností. A čo môže byť bizarnejšie, ako spojenie týchto dvoch vecí do jednej?

To sa podarilo facebookovej stránke Genitív na dnešný deň. Na tomto mieste nájdeš presne to, čo si pod tým predstavíš ako prvé - množstvo slovenských slov vyskloňovaných v gramatickom páde genitív. 

image

Je to hanba alebo hamba, keď neovládate slovenčinu? Tieto slová ste doteraz možno písali zle

Tvrdá konkurencia

Vďaka tomu aj tie najobyčajnejšie slová nadobudnú bizarné znenie, ktoré ťa na jednu stranu pobaví, na druhú niečo nové naučí. A keďže sme pred pár dňami vstúpili do nového roka, bol najvyšší čas vybrať najlepší genitív roka 2022.

12-tisíc sledovateľov skupiny hlasovalo z pätice finalistov, kde nechýbali slová ako jarí, bíng, vláh, mált a lajen. Aj keď konkurencia bola mimoriadne silná, víťazom sa nakoniec stalo slovo „lajen”.

No môr lajen!

„Gramatická prozreteľnosť vybrala, že rok 2022 bude ciachovaný práve týmto tvarom! Mohlo to ale dopadnúť inak? Dokážeme vôbec byť k sebe úplne úprimní a neklamať ani v banálnych otázkach? Ako napríklad, koľko si vypil íp, Filip?” napísal administrátor stránky Tomáš Billik, ktorý a projektu venuje už približne päť rokov.

„Nech je mottom tohto roka: No môr lajen! Pretože len pravda nás vyslobodí z jarma lží a prisudzovacieho skladu. Stretajme s úprimnosťou pokoj dneskajškov a krásy zajtier!” dodal.

Pre zaujímavosť, pokiaľ nesleduješ túto genitívne geniálnu facebookovú stránku, genitívom roka 2021 sa stalo slovo „nieh”. Ak nie si fanúšikom tohto gramatického pádu, sledovať môžeš aj Imperatív na dnešný deň, kde sa slovom roka stal „.šalej”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 16:10