Disaster Girlkoláž iDnes
StoryEditor

Príbeh slávneho memečka: Dievča pri horiacom dome je v tom nevinne, fotka jej zarobila poriadnu kopu peňazí

iDnes.czRadomír Dohnal24.01.2023., 16:00h

Zákerný úsmev a pohľad, ktorý sa tvári byť nevypovedaným priznaním viny, priznaním dokonalého zločinu bez stôp. Lenže kdeže. Snímka, ktorá zachytila päťročné dievčatko na mieste požiaru, vznikla v podstate náhodou a cestu k sláve na internete si hľadala dlho. Po osemnástich rokoch však slečne zaistil rozprávkový majetok.

Lajkuj Brainee.sk na

Múdre očká, ktorými si ťa dievčatko z preslávenej fotky rámuje, zatiaľ čo za jej chrbtom horí dom a hasiči bojujú s plameňmi, akoby hovorili všetko. Stala sa jednoducho nehoda, horí. To sa stáva. Ale ona dobre vie, že vy viete.

Skoro akoby ešte v ruke držala krabičku zápaliek. Aj keď podľa toho nezbedného pohľadu to skôr vyzerá, že mala všetko dobre premyslené a dôkazov sa najskôr už dávno zbavila, píše Radomír Dohnal z iDnes.

image

Referendum síce platné nie je, no aspoň pobavilo. Vtipných memečiek je viac ako voličov

Požiar na požiadanie

Fenomenálna fotka vznikla v januári 2005, na predmestí amerického mestečka Mebane. Počas jedného daždivého sobotného dopoludnia, kedy sa toho, aspoň podľa slov autora snímky, veľmi užitočného robiť nedalo. Tým fotografom bol Dave Roth a práve strážil, s nie príliš výrazným zapálením pre vec, svoju päťročnú dcéru Zoë a syna Tristana.

Vítaným vytrhnutím z nudy otcovských povinností bol pre neho telefonát od jeho ženy, ktorá mu oznámila vzrušujúcu novinku. Cestou do práce ju míňali hasičské autá, vraj niekde u nich v štvrti horí. Dcéru a syna teda obliekol a vybavil sa fotoaparátom, ktorý dostal na Vianoce, aby sa spoločne vydali za hlukom sirén o dva bloky ďalej.

image

Disaster Girl

Wikipedia/Zoe Roth

Nerozmýšľal nad tým, či je to rozumné, výchovné alebo bezpečné. Hlavné bolo, že sa konečne niečo dialo. „Keď sme dorazili na miesto, prišlo nám, že sa požiarnici s hasením veľmi nenadreli,“ rozpráva Roth. „Celý dom bol dávno v jednom ohni. Až potom nám došlo, že bol oheň v opustenom a dlho vybývanom dome založený úmyselne, ako požiarne cvičenie.“

Skutočnosť vyzerala inak

Dom bol predurčený na demoláciu, riadený požiar ako spôsob nekonvenčného uvoľnenia stavebnej parcely poslúžil k bezpečnostným testom. Rozhodne to však vyzeralo dramaticky. Veľa hasičských vozov, cisterny, postávajúci muži v uniformách, blikajúce majáky, zvedaví susedia. A hasiči, ktorí nehasili.

„Pamätám si, že sme stáli oproti cez ulicu a ja som sa pozerala do okien domu, kde všetko horelo,“ matne si dnes vybavuje dvadsaťtriročná Zoë. „Hovorila som si, aha, to je asi dosť blbé, snáď to tam nemali ľudia, ktorí tam bývali, veľmi radi.“

image

Generálny prokurátor znovu použil svoju tajnú zbraň. Žilinkov paragraf 363 baví internet

David Roth to dcére so zaujatím vysvetľoval. Niekoľkokrát, na etapy, ako to už oteckovia niekedy robia. „Keď už mi to vysvetľoval po niekoľkýkrát, pozrela som sa naňho, ako že to už chápem,“ rozpráva dnes Zoë. „A v ten okamih, kedy bol čas na úsmev, potom stlačil spúšť fotoaparátu. Práve ten moment ‘ale veď ja viem, oci, už mi to je jasné‘ je na tej fotke najskôr zachytený.“

Nie je to vraj zlý, sprisahanecký ani diabolský pohľad. „Takto som jednoducho vyzerala na všetkých fotkách z tej doby,“ hovorí Zoë. Deti nejako výraznejšie dopoludňajší výlet k požiaru nezasiahol, a tak pokračovala ospalá sobota zase ďalej.

Čakanie na prvé miesto

Zážitok, v sprostredkovanej podobe snímky, sa uchoval v rodinnom archíve. A od roku 2007 aj na digitálnej platforme na zdieľanie fotografií Zooomr, kde bol uložený s popisom „podpaľovač“. Nahral ho tam otec fotograf. Príliš rozruchu však fotka nevzbudila.

image

Disaster Girl

Profimedia

Širšiu pozornosť jej až o rok neskôr vyniesla účasť v súťaži tlačeného foto-žurnálu JPG Magazine, kde si vydobyla prvé miesto v kategórii Zachytenie emócií. Časopis so svojou fotkou vtedy Zoë vzala do školy a vraj ho ukázala každému. „Vtedy som si prišla asi najslávnejšia v celom svojom živote,“ smeje sa Zoë.

Už žil svojím životom

Nemala tušenie, že tento záber si už žije svojím vlastným životom, a ľudia ho, bez znalosti pôvodného kontextu, s pomocou digitálnych úprav priraďujú k ďalším katastrofám. K potopeniu Titanicu, k železničným nešťastiam, k požiaru rafinérie, pádu lietadla, teroristickému útoku na Dvojičky, k vyhynutiu dinosaurov.

Nešťastné nehody a náhody, tragédie a havárie dávnej i nedávnej minulosti, tu všade sa čoskoro v popredí začalo objavovať dievča, ktorého tvár veľmi výrečným výrazom hovoril všetko. Najprv to bol len obrázok priradený k udalosti, neskôr pôvodná fotka s popisom. Napríklad o likvidácii pavúka, ktorý v onom horiacom dome bol.

image

Internet sa baví na zrušení Blahovej stránky. Pozri si tie najlepšie mémy a zahrej svoje slniečkárske srdce

David Roth síce vydal oficiálne povolenie na použitie snímky na vzdelávacie účely, ale z jeho malej Disaster Girl, ako je dnes fotka známa, sa už dávno stal nekontrolovaný mém. Hit sociálnych sietí.

Pol milióna dolárov

Obrázok a jeho rôzne postupne zverejňovali servery Buzzfeed, Digg, TrendHunter, Nest Week Ever, Cracked a Huffington Post. Verziou mému v rôznojazyčnom prevedení dnes existujú tisíce a najpopulárnejšie sú dnes asi v Poľsku, Indonézii a Brazílii. Prečo vlastne práve tam, to jasné úplne nie je.

image

Disaster Girl

Profimedia

Zoë však to, že sa jej detská fotka stala virálnou, a takou je evidentne dodnes, neželala. Sprístupnila sa jej tým možnosť cestovať po Spojených štátoch, pozývali ju do filmových štúdií, na rozhovory. „Čo je pre dievča, ktoré študuje na vysokej škole a pritom robí brigádu servírky, rozhodne zaujímavý zážitok,“ hovorí.

To hlavné však ešte len malo prísť. Vo februári 2021 dostala návrh predať svoj mém ako NFT, non-fungible token, špeciálnu triedu kryptoaktív, za šesťmiestnu sumu. A 17. apríla toho istého roku mém skutočne predala neznámemu zberateľovi v prepočte za 454 624 eur. Dosť na to, aby mohla splatiť študentskú pôžičku, mala niečo na začiatok a ešte prispela na charitu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/memecka, menuAlias = memecka, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:39