Tento trend v Číne nie je zábavou len pre sledujúcich, ale aj pre influencerov samotných.Twitter/ Naomi_wu/
StoryEditor

Nie, nie sú to bezdomovci. Ulice či mosty plné streamujúcich influencerov majú svoj dôvod

Ondřej Martinů15.02.2023., 10:30h

Čínske mestá niekedy ponúkajú pomerne bizarné výjavy. Ulice v niektorých štvrtiach obsadzujú influenceri s mobilom, svetlom a statívom či selfie tyčkou.

Lajkuj Brainee.sk na

Kvôli sláve na internete čínski influenceri vymýšľajú nové taktiky, ako zaujať. Internet teraz fascinujú snímky a videá, na ktorých jeden vedľa druhého vysedávajú na uliciach, mostoch či na brehoch rieky. Majú pri tom provizórne vybavenie, predovšetkým kruhové „portrétne“ svetlá, statívy, mikrofóny a selfie tyčky, avšak najdôležitejší je mobil s priamym prenosom, namierený na ich tvár.

Do priameho prenosu svojim divákom nielen ženy, ale aj muži spievajú, maľujú sa, jedia alebo sa jednoducho len rozprávajú. Cieľom je vymámiť z divákov čo najviac peňažných príspevkov, uvádza iDnes.cz.

Diváci z bohatších štvrtí

Tieto zvláštne lokality - na ulici či na moste alebo pod ním, majú často svoj dôvod. Influenceri si zámerne vyberajú bohaté štvrte miest, pretože ich potom algoritmus sociálnych sietí vyberie ako vhodnejší program pre bohatých divákov. Inak povedané, pokiaľ sa v Číne na streamy pozeráte z bohatej štvrti, potom vám sieť ponúka predovšetkým iných ľudí v rovnakom type lokality.

Influenceri tak v podstate klamú algoritmus, pretože prenos z ich bežného miesta bydliska by im nevyniesol takých bohatých divákov, a preto by mali aj menšie príjmy. Zatiaľ čo jeden sa uspokojí s divákmi v chudobnejšej štvrti, iný vyrazí von na to správne miesto a naláka tých bohatších.

Spoločné streamovanie z jednej ulice či podobnej lokality má navyše pre influencerov aj ďalšiu výhodu. Zatiaľ čo keby boli sami, môžu byť obeťou prenasledovania či stalkingu. „Vo svorke“ im však toto nebezpečenstvo nehrozí.

Polícia ich môže maximálne vykázať

Z ich miest ich môže vyhnať polícia, avšak je to väčšinou klasifikované len ako drobný prehrešok, napríklad rušenie pokoja spievaním. Nestáva sa, že by kvôli tejto činnosti niekoho zatýkali, iba ich z daného miesta vykážu.

image

Ryba s pohybovými senzormi prevzala kontrolu nad hernou konzolou. Použila kreditku, vytvorila si PayPal a poslala mail

Tento trend v Číne nie je zábavou len pre sledujúcich, ale aj pre influencerov samotných. Často vyhľadávajú túto činnosť skupinovo, je to pre nich v podstate druh voľnočasovej aktivity, uvoľnenia sa. Cez deň môžu mať napríklad nudnú kancelársku prácu a večer si povyrazia tým, že na ulici spievajú pred mobilom pre svojich vybraných divákov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:36