Dr. Raj sa len domnieva, že by medzi masochizmom a obľubou v pálivom bola spojitosť, ale za úvahu to stojí, čo povieš? Brainee X Canva/
StoryEditor

Máš rád pikantné jedlá? Mal by si spozornieť, môžeš byť totiž typ človeka, ktorého by sa ľudia mohli báť

mor26.11.2022., 14:00h

Každý sme na štipľavé citliví rozdielne. Niektorým stačí zrniečko čili v tanieri na to, aby ho odsunuli bokom, zatiaľ čo iní si tam sypú druhé balenie, lebo im jedlo nepríde dostatočne pálivé. Existuje teória, ktorá takýchto ľudí prepája s masochistami.

Lajkuj Brainee.sk na

Dá sa teda zistiť na prvom rande, čo tvoj partner vyhľadáva v posteli len podľa večere, ktorú si objedná? Dr. Karan Raj, britský lekár NHS a TikTok hviezda, vo videách objasňuje svoju teóriu. Má za to, že ľudia, ktorí majú radi korenené a štipľavé jedlá, môžu mať masochistické sklony.

Korenie je známe svojou štipľavosťou a je neodmysliteľnou súčasťou takmer všetkých jedál. pre telo a zdravie má nesporné benegity a dokonca sa špekuluje aj o tom, že spomaľuje starnutie a zvyšuje sexuálny apetít. Čo dosvedčuje aj prieskum OnePoll, ktorý testoval členov mexickej salsa komunity - zistilo sa, že tí, ktorí uprednostňujú štipľavejšie korenie, majú dvakrát toľko sexu ako tí, ktorí ho nemajú radi. 

No ktorá z jeho súčastí je zodpovedná za pálivý a pre niekoho nepríjemný a bolestivý pocit? Za všetko môže molekula s názvom kapsaicín. Tá sa nachádza v drvivej väčšine všetkých jedál (chilly, jalapenos, feferónky...), ktoré vnímame ako pikantné. Mechanizmu úžinku tejto látky je taký, že sa naväzuje na receptory na našom jazyku. Tieto receptory majú názov VR1 a čo nás ohľadne nich môže zaujímať je fakt, že sú zodpovedné za oznamovanie pocitu pálenia. Bez nich by sme totiž hltali aj jedlá, ktoré sú príliš horúce a mohli by nám uškodiť. Pálivé druhy potravín sa týmto spôsobom ochraňujú pred zožraním, ale keďže človek je tvor vynaliezavý, spravil z tejto ich panickej, evolučnej reakcie vlastné odvetvie gastronómie...

Receptory bolesti ako indikátor

Dr. Raj vo videu neposkytuje priame a vedecky podložené dôkazy súvisu medzi masochizmom a obľubou pikantných jedál, no načrtol vlastnú teóriu. On vidí masochistický súvis práve v receptoroch - tie sú totiž aj receptormi bolesti. A teda ľudia, čo ho naschvál dráždia pre vlastné potešenie, sú tak trocha masochistami, ako sa domnieva. Nejde totiž o chuť, tie sú len štyri, ktoré vie jazyk rozoznávať - horké, kyslé, slané a umami. Pikantnosť je len bolestivou reakciou v mozgu. "Takže ak máte radi korenené jedlá, dalo by sa povedať, že praktizujete zvláštnu formu benígneho masochizmu - máte trochu radi bolesť."

Prah bolesti sa však posúva v závislosti od toho, ako často je dráždený. Platí to aj pre pocit pálenia. Konzumeti tak musia neustále zvyšovať dávku kapsaicínu, aby vedeli docieliť to, čo cítili úplne na začiatku svojho hobby požívania pikantných jedál. Tento fakt má však aj medicínske využitie. "Kapsaicín môže znecitlivieť receptory bolesti čo sa využíva v terapii chronických bolestí," vysvetľuje Dr. Raj vo videu.

image

Tento doktor z Anglicka si myslí, že úmyselným dráždením recpetorov bolesti si ľudia privádzajú pôžitok a teda sú tak trocha masochistami.

Tiktok/Dr Karan Raj/

Čo je masochizmus?

Jedná sa o parafíliu, pri ktorej sa erotické uvoľnenie dosahuje prostredníctvom bolesti spôsobenej samému sebe, píše sa na Encyklopedia Britannica. Pôvod názvu je odvodený od rakúskeho šľachtica Leopolda von Sacher-Masocha - ten sa preslávil tým, že písal veľa pôžitkoch, ktoré cítil popri tom, ako ho mučili a bili. Masochisti sa bolesti podrobujú dobrovoľne a so súhlasom, pričom si s partnerom alebo partnermi dohodnú tzv. safe word, teda slovo, ktoré akonáhle sa vysloví, ukončí všetky sexuálne aktivity. 

Nemusíš byť však masochistom na to, aby ťa bolesť vzrušovala. Jedná sa skôr o spektrum. Do istej miery aj tí, čo sa neidentifikujú ako masochisti, podstupujú isté formy bolesti pri sexe alebo predohre. U masochistov je to však neodlúčiteľná súčasť intímneho aktu.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 18:17