Prezidentka sa zúčastnila klimatickej konferencie COP-27 súkromným lietadlom, pýtali sme sa, ako bude kompenzovať svoju uhlíkovú stopu.Instagram/zuzana_caputova/
StoryEditor

Nedá sa všade cestovať vlakom. Lídri na klimatickú konferenciu do Egypta prileteli, Čaputová reaguje na kritiku

Marek Moravčík18.11.2022., 16:00h

Nedávno sa konala medzinárodna konferencia o zmene klímy. Po sociálnych sieťach sa širila kritika delegátov, ktorí prišli do Egyptu súkromným lietadlom - týkala sa aj Zuzany Čaputovej. Kancelárie prezidentky sme sa pýtali, ako sa ku kritike stavia.

Lajkuj Brainee.sk na

Svetoví lídri sa stretli v Egypte, kde diskutovali o zhoršujúcom sa klimatickom stave našej planéty. Najväčší podobný meeting na svete COP27 sa tentokrát konal v Egypte. Drvivá väčšina zúčastnených sa na miesto dostavila lietadlom - čo je najneekologickejšia forma prepravy. 

 

Deň pred začiatkom konferencie sa niekoľko stoviek bicyklov eko-aktivistov premávalo po amsterdamskom letisku s cieľom zastaviť súkromné lietadlá opúšťajúce letisko. Chceli tak zabrániť delegátom svojej krajiny, aby svojou účasťou na environmentálnej konferencii neprispeli k uvoľňovaniu skleníkových plynov do ovzdušia. COP27 je najvýznamnejšou globálnou klimatickou konferenciou v rámci OSN, pri ktorej sa stretávajú nie len svetoví politickí lídri, ale aj experti zo štátnych inštitúcii, mimovládnych ako i súkromných sektorov. Predstavuje priestor, v ktorom môžu prebiehať odborné diskusie ako aj neformálne rozhovory a riešenie klimatickej diplomacie.

Prečo nie online?

Prečo sa ale klimatická konferencia nemôže konať aj elektronickou formou, keď by to v dôsledkoch znamenalo šetrenie životného prostredia a zdrojov? Počas pandémie sme mali možnosť vidieť, že podobné podujatia prebiehali práve takto a boli funkčné. „Celá konferencia trvá dva týždne a kľúčové pre jej závery sú práve rokovania na expertnej a politickej úrovni, ktoré vyvrcholia formálnym a konsenzuálnym schválením záväzných dokumentov predstaviteľmi viac ako 190 štátov,“ odpovedá Martin Strižinec, prečo musela byť slovenská delegácia na čele s prezidentkou fyzicky prítomná. 

Hovorca ďalej spomínal, že sa tento rok registrovalo cez 15 tisíc účastníkov, čo možnosť videokonferencie znemožňuje, keďže by nedokázala plniť svoj účel. Prezidentka sa zúčastnila aj diskusií s inými hlavami štátov a debatovala s nimi o vzdelávaní ohľadne klímy. Taktiež odprezentovala projekt  prezidentskej kancelárie vzdelávania mladých klimatických lídrov, ktorý vznikol počas letnej školy, pričom jednému z účastníkov umožnila zúčastniť sa konferencie.

Čaputová sa taktiež stretla s množstvom politikov, s ktorými riešila energickú krízu. S Kene Williamom Rutom prezidentka otvorila možnosti pre slovenských podnikateľov v rámci zelenej trnazície. Taktiež riešila aj problémy, ktoré spôsobuje klimatická kríza pre pobrežné štáty - už teraz riešia hrozbu zaplavenia svojho územia. 

 

 

Súkromné lety

K jedným z najväčších zdrojov skleníkových plynov patria lietadlá, nie však tie komerčné, ale naopak - súkromné. Napríklad len lety Marka Zuckeberga za dva mesiace vyprodukujú toľko emisií, čo priemerný Američan za rok. „Prezidentka lieta aj komerčnými linkami, keď to umožňuje jej iný pracovný program alebo charakter a  program samotného podujatia,“ odpovedá Martin Strižinec. Tiež dodáva, že keď si šla prezidentka prevziať Cenu slobody do Frankfurtu, letela komerčnou linkou a na najbližšiu pracovnú cestu do Prahy pôjde autom. V rámci projektu Zelená kancelária sa prezidentka zaviazala, že bude kompenzovať svoju uhlíkovú stopu - ako jediná verejná inštitúcia v krajine. Neďaleko obce Križovany nad Dudváhom už stihli vysadiť 1400 stromov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:53