Najstarší, najväčší a najznámejší slovenský filmový festival.Peter Stas/
StoryEditor

Prezradili dátum, kedy sa môžete tešiť na ďalší ročník Art Film festivalu. Privítajú vás už tradične v Košiciach

red01.12.2023., 09:00h

Najstarší, najväčší a najznámejší slovenský filmový festival pokračuje v obvyklom čase a v meste, ktoré je jeho domovom od roku 2016. 30. ročník MFF Art Film sa uskutoční od 21. do 28. júna 2024 v Košiciach. Fanúšikovia filmového umenia sa môžu tešiť nielen na tradičné časti festivalového programu, ale aj na viacero noviniek.

Lajkuj Brainee.sk na

„Jubilejný 30. ročník je inšpiráciou aj pre nové prvky v ustálenej a divákmi preferovanej programovej dramaturgii a orientácii. Pre zvýšenie medzinárodného renomé MFF Art Film sme sa rozhodli pre úpravu názvu podujatia s ambíciou posilniť internacionálny potenciál podujatia,“ hovorí umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch a dodáva: „Pre zatraktívnenie identity festivalu v stredoeurópskom priestore sme vytvorili novú súťažnú sekciu, ktorá by mala podporiť zviditeľnenie kvality európskej kinematografie zo strednej a východnej Európy. Medzinárodná súťaž filmov z tohto regiónu je určená pre hrané, dokumentárne i animované filmy z oprávnených krajín, čím zvyšujeme možnosť pre slovenských filmárov zapojiť sa do medzinárodnej konfrontácie.“ 

image

Najstarší, najväčší a najznámejší slovenský filmový festival.

Peter Stas/

Oprávnenými krajinami zo strednej a východnej Európy, ktorých filmy môžu súťažiť v tejto novovytvorenej sekcii sú: Maďarsko, Poľsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajina, Bielorusko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Moldavsko, Albánsko, Arménsko. 

Dominantou festivalu ostáva Medzinárodná súťaž hraných filmov určená tvorcom, ktorí v profesionálnych podmienkach vytvorili svoj prvý, druhý alebo tretí celovečerný hraný film. Hodnotenie je v gescii poroty zloženej z medzinárodných odborníkov. Najlepší celovečerný hraný film si odnáša cenu Modrý anjel – tento rok doplnenú aj o finančnú cenu 2000 Euro. Ďalšie ocenenia sú určené pre najlepšieho režiséra, herečku a herca. Modrý anjel, ktorý sa udeľuje v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov, bude tento rok doplnený aj o finančnú cenu 500 Euro. Modrého anjela si odnesie aj víťazný film z novovytvorenej Medzinárodnej súťaže filmov zo strednej a východnej Európy spolu s finančnou cenou 1500 eur. 

image

Najstarší, najväčší a najznámejší slovenský filmový festival.

Peter Stas/

Od 1.12.2023 sa spúšťa online prihlasovanie filmov do všetkých súťažných kategórií prostredníctvom samostatnej podstránky.

S inovovaným názvom festivalu priamo súvisí aj rebranding loga festivalu, ktorý zachováva prvky toho predošlého a súčasne zdôrazňuje výnimočnosť jubilejného 30. ročníka MFF Art Film.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 10:45