Čiapky, ktoré sa stali maskotom pre parížske olympijské hry pripomínajú tie šmolkovské a mimo iné aj klitoris.Brainee X Canva/
StoryEditor

Rovnosť, sloboda, bratstvo a ... klitoris? Dizajn maskota pre Olympijské hry 2024 vyvoláva otázky

mor13.12.2022., 11:00h

Novým maskotom pre olympijské a paralympijské hry v roku 2024, ktoré sa majú konať v Paríži, bude klitoris. Ten prepojili s typickým tvarom frýgických čiapiek, ktoré sa nosili počas francúzskej revolúcie.

Lajkuj Brainee.sk na

Maskot má odrážať revolučného ducha francúzskeho ľudu. „Je to symbol slobody a je to tiež veľmi silný odkaz spojený s revolúciou, ktorú pre tieto hry chceme,“ hovorí trojnásobný olympijský víťaz kanoista Tony Estanguet, ktorý je prezidentom Paríža 2024, píše sa na Yahoo News.

Dizajn frýgickej čiapky, ktorá má byť jedným zo symbolov pre parížske Olympijské hry, nápadne pripomína anatómiu klitorisu. Na nápadnú spojitosť upozornilo aj Múzeum vagín, ktoré na tweet oficiálneho účtu Olympijských hier v Paríži reagovalo vtipnou úpravou (viď v tweete nižšie). K obrázkom čiapok dokreslilo anatomické vysvetlivky. 

image

Macron bojuje za bezpečný sex. Od januára budú mať mladí kondómy zadarmo

Nikto z komisie, ktorá bola zodpovedná za dizajn čiapok, sa však k podobnosti s klitorisom nevyjadril. Ich úmyslom totiž nebolo priblíženie sa k podobe tohto orgánu, ale odkaz na čiapky, ktoré sa nosili počas Veľkej francúzskej revolúcie. 

EuroNews vo svojom článku otvárajú aj pálčivejšiu otázku, a síce šlo o zámernú propagáciu sexuálne pozitívneho posolstva alebo skôr o drzý odkaz k minuloročným masívnym protestom, ktoré sa diali počas Dňa ženských práv? Vtedy stovky performeriek odsúdili porušovanie ženských práv. 

Jedna z komentujúcich sa na Twitteri vyjadrila, že krajina mohla mať za maskota „baret, bagetu alebo dokonca Eiffelovu vežu, ale nie, vybrali sme frýgickú čiapku, ktorá vyzerá ako klitoris. Tí, ktorí sa podieľajú na rozhodovaní, nemajú nič v mozgu.“ Má to však aj jedno pozitívum: francúzski muži budú mať aspoň výhovorku na to, že nevedia ako klitoris vyzerá a kde sa dá nájsť.

image

Bývalého českého poslanca Dominika Feriho obžalovali zo znásilnenia, o ďalšie sa mal pokúsiť

Ďalším problémom je, že množstvo ľudí ani len nevie, čo je frygická čiapka či ako vyzerá. Pri písaní článku som aj ja na prvý pohľad podľahol dojmu, že maskot zobrazuje klitoris zámerne a nejde len o dizajnérsku chybu. Keďže budú Olympijské hry medzinárodne sledované, podobných nedorozumení bude, pravdepodobne, viac. A teda to, čo nám bude najväčšmi vrážať do očí, nebude symbol revolučného ducha Francúzska, ale skôr nápaditý, červený orgán. 

No možno aj to bude problémom. Podľa prieskumu YouGov 30 percent Britov netuší, čo je klitoris. Pre dizajnérov maskota je to teda ešte o niečo horšia správa, lebo tu bude časť ľudí, ktorí nielenže netušia, že má zosobňovať čiapku, ale v maskotovi ani neuvidia klitoris. Takže im zostáva už len jediné. Ďalšia vec, na ktorú sa totiž maskot podobá sú čapičky, ktoré nosili Šmolkovia. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 20:43