Havajský sochár, fotograf a videoumelec Paul Pfeiffer totiž zostrojil model najväčšieho štadióna na svete. Rovných jeden milión ľudí by mohlo sledovať svoj obľúbený tím a vychutnávať si atmosféru športového zápasu. Otázne už len zostáva, či by dovideli.Pexels.com/
StoryEditor

FOTO Ako by sa ti fandilo na tribúnach pre milión fanúšikov? Poď si pozrieť model najväčšieho štadióna na svete

Michal Čiernik06.07.2022., 15:30h

Miluješ atmosféru plných tribún na zápase? Ten neopísateľný pocit, keď celý štadión spieva ako jeden človek? Hluk, pot a emócie tisícov fanúšikov? A čo tak rovno milión skandujúcich ľudí? Pozri si, akoby vyzeral takýto futuristický model športového stánku.

Lajkuj Brainee.sk na

Zabudni na stotisícový Camp Nou v Barcelone alebo dychberúce Wembley v Londýne. Na tento štadión si budeš musieť zobrať prinajmenšom ďalekohľad. Havajský sochár, fotograf a videoumelec Paul Pfeiffer totiž zostrojil model najväčšieho štadióna na svete. Rovných jeden milión ľudí by mohlo sledovať svoj obľúbený tím a vychutnávať si atmosféru športového zápasu. Otázne už len zostáva, či by dovideli.

image

Pohlcujúce interaktívne múzeum. Avicii Experience ti umožní preskúmať život ikonického DJ-a

Samozrejme, takýto monumentálny projekt má bližšie k sci-fi ako k reálnemu vybudovaniu. Okrem architektonickej otázky tu máme ďalšiu. Aký športový tím by taký štadión naplnil? Využíval by sa len na najsledovanejšie finále ako Super Bowl, či finále Ligy majstrov?

Autor však svoje dielo s názvom „Vitruvian Figure“ postavil skôr ako umelecké dielo ukazujúce na problémy dnešnej spotrebnej spoločnosti. Podľa archyde.com sa na výrobu trojmetrovej sochy umelec nechal inšpirovať bývalým Olympijským štadiónom v Sydney.

Pre porovnanie s dnešnými najväčšími štadiónmi sveta sa zdá byť projekt Paula Pfeiffera ešte viac nereálny. Do teraz postavený štadión, ktorý sa aktívne využíva je, s oficiálnou kapacitou 150 000 miest Rungrado 1. mája v Severnej Kórei. Hneď za ním nasleduje indický kriketový stánok Narendra Modi Stadium s kapacitou 132 000 miest. Pri predstave, že tieto gigantické stavby, musíme vynásobiť desaťnásobne, zostane tento projekt talentovaného Američana ešte dlho len ako súčasť galérií a výstav.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:07