Študenti si za obedy priplatia viac, ceny za obedy v jedálňach a reštauráciách sú už takmer rovnaké.Eat And Meat, Salem H./brainee X Canva/
StoryEditor

Univerzitné jedálne zdraželi. Študenti priznali, že si jedlo radšej varia sami alebo chodia do reštaurácií

Marek Moravčík20.02.2023., 15:00h

Inflácia zhltla aj relatívne nízke ceny jedál v študentských jedálňach. Študenti teraz platia v priemere 4,50 eur za obed z menu; hranica medzi cenami reštaurácií v meste a jedálňami sa tak čoraz viac zmenšuje.

Lajkuj Brainee.sk na

Všetkým študentom dávame do pozornosti články od kolegu, ktorý sa snaží vyžiť a stravovať len z 15 eur na týždeň. Pre tých, ktorí si jedlo pripravujú sami, sa jeho rady určite zídu.

image

Vyskúšal som sa prestravovať za 15 eur na týždeň. Ako vyzeral môj jedálniček v hodnote dvoch denných menu?

Inflácia a rast nákladov tlačia ceny za jednu porciu jedla stále nahor. Príspevok na stravovanie je od roku 2019 vo výške 1,3 eur na hlavu študenta a možno ho uplatniť len v prípade, keď je hodnota jedla najmenej 1,5 eur, píše sa webe Študentskej rady vysokých škôl. Študenti si môžu príspevok od štátu za deň nárokovať dvakrát.

Najlepšie z bratislavských univerzitných jedálni dopadla tá na Farmaceutickej fakulte. Za denné menu si tam študenti zaplatia 3,80 eur. Vyberať si môžu z jedného druhu polievky, dvoch alebo troch druhov hlavných jedál a prílohy (nápoj, pečivo, šalát).

Zato študenti na Mlynoch si v Eat and Meat za obed zaplatia 4,10 eur. Vedenia jedálne sme sa pýtali aj na zvyšovanie cien: „Ceny sa oproti minulému roku zvýšili od 0,20 eur do 0,90 eur podľa druhu jedla.“

Navar si sám

Pýtali sme sa aj študentov na Mlynoch, ako vnímajú zvyšovanie cien za jednotlivé obedy a či sa im viac neoplatí najesť sa v meste. Taktiež nás zaujímalo, či sa obed s aktuálnou cenou kvalitou vyrovná aj podobne drahému pokrmu v reštaurácii. 

image

Vajcia nad zlato. Ich cena stále raketovo rastie, máme pre teba ich najvhodnejšie a najlepšie alternatívy

Ako prvého sa nám podarilo pri jedálni odchytiť S., ten na intrákoch žije síce od septembra, ale už teraz vie povedať, že „ceny sú troška neprimerané“. Doplnil však, že záleží aj na tom, čo za jedlo si študent objedná. S. priznal, že sa už viacerí jeho známi sťažovali, že kvalita jedla za danú cenu nestojí. Z tých ľudí, ktorých S. pozná, si väčšina skúša variť sama, keď už stoja pred voľbou či utratiť za obed v študentskej jedálni alebo v meste - v takomto prípade má aj S. jasný názor: „Stále sa viacej oplatí najesť tu.“

Mali sme šťastie aj na doktorandku, ktorá v Mlynskej doline žije už sedem rokov. Pýtali sme sa jej ako sa ceny zmenili od pandémie, na čo reagovala podobne ako vedenie Eat and Meet, ceny sa moc nezmenili. V časovom horizonte siedmich rokov však  podľa doktorandky narástli „radikálne“ - najvýraznejší nárast cien zažila pred štyrmi rokmi, podľa jej slov vtedy viacerí študenti prestali chodiť do jedální a začali si variť sami. Ďalší oslovení taktiež priznal, že si varí sám odkedy sa ceny pred rokmi zvýšili, naposledy sa v jedálni stravoval, keď si za porciu platil tri eurá. 

Pre doktorandku stále platí, že jesť vo fakultných jedálňach je pre študentov dostupnejšie, no „zároveň sa oplatí ísť aj do mesta, tie ceny sú skoro rovnaké. Takže len záleží na tom, na čo má kto chuť“

image

Ako nakupovať, keď je všetko čoraz drahšie? Podľa výskumov nám podvedome pomáha vlastný mozog

Ďalším zásadným činiteľom pri rozhodovaní sa, či sa stravovať v jedálni, alebo svojpomocne, je aj kvalita obedov. „Už sa tu stravujem menej, už to nie je to, čo to bývalo,“ vyjadrila sa študentka na adresu Eat and Meat. Študentka si taktiež myslí, že „v meste sa dá najesť za lepšiu cenu aj vyššiu kvalitu“.

Väčšina študentov sa najviac prikláňala k možnosti varenia, obedy aj večere si pripravujú samy a raňajky si kupujú po ceste do školy. A síce sú ceny za obedy v jedálni a v reštaurácií čoraz viac podobné, stále viacej študentov preferuje možnosť stravovania sa v jedálni. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:01