Slovenské jaskyneWikipedia/jojo, Koláž Brainee/
StoryEditor

Slovensko je rajom jaskýň. Ktoré môžeš navštíviť, aká doslova mizne a prečo je jedna svetovým unikátom?

Miroslav Kamody22.08.2022., 15:00h

Slovenské jaskyne predstavujú desiatky kilometrov dlhý systém unikátnych priestorov, ktoré očaria každého návštevníka. Cena za vstup je pritom lacnejšia ako lístok do kina.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko je často považované za krajinu hradov a zámkov. Okrem toho je však aj veľmocou jaskýň. Zatiaľ čo stredovekých stavieb máme desiatky, v podzemí našej krajiny sa nachádza až 7 500 známych jaskýň. Niektoré sú unikátne, ďalšie celkom maličké a iné zase bežnému človeku neprístupné.

My sme sa pozreli na tie najzaujímavejšie a vytvorili zoznam jaskýň, ktoré musíš aspoň raz za život bezpochyby navštíviť. Ide totiž o podzemné klenoty, ktoré svojou krásou vyrážajú dych. 

image

5 slovenských cestovateľov prezradilo, čo si nikdy nezabudnú pribaliť na cesty

Domica (Slovenský kras, Dlhá Ves neďaleko hraníc s Maďarskom)

Táto jaskyňa je nielen najznámejšou, ale aj najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras. Okrem samotnej jaskynnej výzdoby sa tu našlo množstvo archeologických nálezov. Domicu obýva početné množstvo netopierov a v rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva.

Čo však mnohých na toto miesto láka, je možnosť plaviť sa v jaskynných priestoroch loďou. Ide o takzvaný dlhý okruh, ktorý má takmer jeden kilometer. Problémom však je, že momentálne je kvôli nepriaznivému stavu vody v prevádzke len okruh bez plavby za sedem eur. Pozorne preto sleduj každú zmenu, aby si po príchode na miesto nezostal sklamaný.

image

Domica

Wikipedia/jojo/

Ochtinská aragonitová jaskyňa (Revúcka vrchovina medzi Jelšavou a Štítnikom)

Táto jaskyňa predstavuje absolútny svetový unikát. Zaujímavosťou pritom je, že na ňu natrafili v roku 1954 úplnou náhodou pri razení geologickej prieskumnej štôlne. Pre verejnosť ju nakoniec otvorili v roku 1972. Jedinečná je jej aragonitová výzdoba, ktorej sa v jaskyni našli tri generácie. Najstaršia má pritom datovaný vek na 121- až 138-tisíc rokov.

Sprístupnená časť Ochtinskej aragonitovej jaskyne má približne 250 metrov a ide iba o jednu z troch prístupných aragonitových jaskýň na svete. To z nej urobilo národnú prírodnú pamiatku, ktorá je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Prehliadka trvá približne 30 minút a zaplatíš za ňu osem eur.

image

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Wikipedia/jojo/

Demänovská ľadová jaskyňa (Demänovská dolina neďaleko Liptovského Mikuláša)

Dobre si popozeraj fotografie tejto jaskyne na internete. A prečo? Jaskyňa doslova mizne pred očami. 

„Vzhľadom k predchádzajúcim slabým zimám došlo k masívnemu úbytku ľadu v Demänovskej ľadovej jaskyni. Úbytky ľadu za posledných viac ako 10 rokov v letnom období sú ďaleko vyššie ako prírastky v zime. Jaskyňa sa vplyvom dopadov klimatickej zmeny dostala na minimum ľadovej výplne za posledných približne 70 rokov. V súčasnosti sa ľad vyskytuje len v najnižšej časti jaskyne, avšak iba podlahový. Ľadové kvaple a stĺpy v jaskyni teraz neuvidíte. Obdivovať ich môžete len na starších fotografiách. Stále dúfame, že prídu aj lepšie časy a že nie sme jedni z posledných ľudí, ktorí v jaskyni videli ľad,” hovorí správca jaskyne.

image

Demänovská ľadová jaskyňa v roku 2006

Wikipedia/jojo/

Pokiaľ chceš vidieť skutočnú ľadovú jaskyňu, oplatí sa ti vybrať sa skôr do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Tú nájdeš na severnom svahu vápencového vrchu Duča, neďaleko baníckeho mestečka Dobšiná. V minulosti sa sem dokonca chodili ľudia korčuľovať, trénoval tu Ondrej Nepela a aby toho nebolo málo, nakrúcali sa tu aj scény pre rozprávku Perinbaba. Vstupné do jednej z najvýznamnejších ľadových jaskýň sveta ťa vyjde desať eur.

image

Dobšinská ľadová jaskyňa

Wikipedia/juloml/

Belianska jaskyňa (neďaleko obce Tatranská Kotlina, v najvýchodnejšej časti Belianskych Tatier)

Belianska jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Je to hlavne preto, že sa nachádza vo Vysokých Tatrách, ktoré patria k turisticky najobľúbenejším miestam v našej krajine. Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne.

image

Dovolenka vlakom? Pozreli sme sa, kde všade sa dostanete z bratislavskej Hlavnej stanice

Hoci záujem o prírodné pozoruhodnosti jaskyne pretrváva už viac ako 125 rokov, zákonitosti jej vytvárania sa doteraz úplne neobjasnili, píše sa na webe Správy slovenských jaskýň. Dĺžka sprístupnenej časti je takmer 1 400 metrov, čo znamená, že okruh prejdeš za približne 70 minút. Vstupné je desať eur.

image

Belianska jaskyňa

Wikipedia/rafał Kozubek/

Demänovská jaskyňa slobody (Demänovská dolina neďaleko Liptovského Mikuláša)

Demänovské jaskyne na severnej strane Nízkych Tatier sú najdlhším jaskynným systémom na Slovensku. Medzi jej dominanty patrí Demänovská jaskyňa slobody, ktorá dlhé roky očaruje návštevníkov bohatou sintrovou výplňou rozličných farieb, tajuplným podzemným tokom Demänovky i čarokrásnymi jazierkami. Zároveň je najviac navštevovanou sprístupnenou jaskyňou u nás.

Zatiaľ čo tradičný okruh má dĺžku 1 150 metrov, dlhý okruh ti ponúkne až cez dva kilometre chodenia po unikátnej jaskyni, čo zaberie približne 100 minút. Za kratší zaplatíš desať eur, dlhší vyjde na 18 eur. Zaujímavosťou je, že celá dĺžka jaskyne je 11 117 metrov s výškovým rozdielom 130 metrov a spolu s ďalšími tvorí najväčší jaskynný systém na Slovensku s dĺžkou viac ako 40 kilometrov.

image

Demänovská jaskyňa slobody

Wikipedia/juloml/

Samozrejme, toto je len zlomok z jaskýň, ktoré môžeš na Slovensku navštíviť. V rámci Správy slovenských jaskýň ešte môžeš navštíviť Brestovskú jaskyňu, Bystriansku jaskyňu, jaskyňu Driny, Gombaseckú jaskyňu, Harmaneckú jaskyňu, Jasovsú jaskyňu, či Važeckú jaskyňu. 

Za návštevu však stojí aj Bojnická hradná jaskyňa (jej prehliadka je súčasťou prehliadky zámku), Jaskyňa mŕtvych netopierov, Stanišovská jaskyňa (ktorú si vychutnáš len so svetlom svojej čelovky) či Krásnohorská jaskyňa, ktorá má pred sebou zrejme poslednú sezónu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 02:04