Aké sú skutočné ceny obľúbených potravín pred Vianocami?Brainee x Canva
StoryEditor

Veľké porovnanie minuloročných a aktuálnych letákov. Aké sú skutočné ceny obľúbených potravín pred Vianocami?

Miroslav Kamody22.12.2022., 08:00h

Mlieko momentálne v akcii pod 80 centov nezoženiete. Pri niektorých tovaroch zmenšili ich veľkosť, mäso zdraželo aj o vyše dve eurá, no napríklad mandarínky stoja rovnako.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovo zdražovanie sme tento rok počúvali omnoho častejšie, ako by si ktokoľvek z nás prial. Stopku rozbehu spoločnosti po skončení pandémie koronavírusu dala ruská invázia na Ukrajinu.

V priebehu roka stúpali ceny azda všetkého a dnes aj tí, ktorí nemali až tak hlboko do vrecka, cítia, že všetko je omnoho drahšie. Drahé ceny energií a pohonných hmôt tomu celému dali ten trpkú čerešničku na torte.

image

Otec prinútil rodinu, aby nepoužívala elektrinu. Kúria len raz do týždňa, chcú tak bojovať proti zdražovaniu

Aj preto mnohí z nás s obavami sledovali príchod Vianoc, sviatkov, ktoré sú nielen o pokoji, rodinných stretnutiach a spolupatričnosti, ale aj zvýšených výdavkoch na darčeky, štedrú večeru či tradičné koláče a pečivo.

Tie k týmto sviatkom neodmysliteľne patria, no nárast cien prinútil Slovákov dobre si premyslieť, kde, čo a ako kúpia. Aj keď pravidelne počúvame, ktoré veci o koľko zdraželi, realita je omnoho bolestivejšia a nie každý si uvedomuje presne následky.

image

Zdražovanie pociťuje každý

Brainee x Canva

Aj preto sme sa rozhodli vytiahnuť minuloročné zľavové letáky maloobchodných reťazcov, ktoré sa umiestnili na prvých troch priečkach z pohľadu celkových tržieb. Tie sme následne porovnali s ich aktuálnou zľavovou ponukou, aby si mal najpresnejší prehľad toho, čo všetko (ne)zdraželo.

V článku porovnávame rovnaké produkty. Keď teda napríklad hovoríme o cene masla, ide o rovnakú značku, nie dve odlišné (napríklad K-Classic a Tami), ktorú supermarkety predávali aj minulý rok.

Mäso

Absolútne najdrahšou položkou pred Vianocami bolo vždy mäso. Aby toho nebolo málo, zároveň je pri ňom vidieť najvyššie zdraženie. Slovákmi milovaný kapor zdražel aj o 30 centov (z 0,49 na 0,79 eura) za 100 gramov, porciovaný o 10 centov (aktuálne za 89 centov) a podkovičky medziročne až o 50 centov (aktuálne za 1,19) za 100 gramov.

image

Kapor je pre mnohých Slovákov symbolom Vianoc

Brainee x Canva

Zle sa pozerá aj na cenu lososa s kožou, ktorá za rok vyskočila z 1,19 na 1,49 eura za 100 gramov. Cena rovnakého množstva tresky vyskočila o 20 centov. Čo sa týka rybích prstov, zatiaľ čo minulý rok stálo 15-kusové balenie 1,69 eura, dnes je to o 60 centov viac.

O nič lepšie na tom nie sú ani iné druhy mäsa. Za kilo morčacích pŕs bez kože a kosti zaplatíme o 2,50 eura viac (aktuálna cena 6,99), za kilo bravčovej krkovičky o 1,30 viac (momentálne za 4,29) a za bravčové karé o 1,60 eura viac (aktuálne za 4,59).

Kuracie rezne zdraželi z 3,59 na 4,99 eura za kilo, údené bravčové plece o rovné dve eurá z 2,99 na 4,99 eura za kilo a lepšie na tom nie je ani kačica s drobkami. Jej cena vyskočila z 2,69 na 4,79 za kilo. Za 100 gramov loveckej salámy si priplatíš 29 centov (momentálne 95 centov), za tradičného Nitrana dáš o rovných 20 centov viac (89 centov za 100 gramov.

Ovocie a zelenina

Ovocie nesmie chýbať na štedrovečernom stole, zeleninu zase potrebuješ pri varení v podstate všetkého, čo naň dáme. Ani tomuto segmentu sa však zdražovanie nevyhlo.

image

Desivý projekt Human Meat: Chcú vybudovať ľudskosť a solidaritu. Ako? Mäso z dobytka plánujú na tanieroch nahradiť ľudským

Dva a pol kilové balenie Kráľovských zemiakov stálo minulý rok 1,49 eura, tento je to už 1,79. Podobne je na tom aj cibuľa (nárast z 33 na 59 centov za kilo) či paprika, ktorá zdražela o 30 centov (aktuálne za 1,79 eura).

Jednou z mála pozitívnych správ v tomto článku je, že za kilo milovaných mandarínok aj tento rok zaplatíš rovnakú sumu, a to 89 centov. V prípade pomarančov zvolil jeden z reťazcov inú taktiku. Minulý rok predával dvojkilové balenie za 1,49 eura (75 centov za kilo), tento rok predáva už len kilo za 89 centov.

image

Mandarínky

Unsplash/Martins Cardoso

Kilo banánov zoženieš o desať centov drahšie (aktuálne za 79 centov), pol kila bezkôstkového hrozna zdraželo až o 30 centov (skok z 1,99 na 2,39 eura). Pistácie sa s o dve eurá vyššou cenovkou oproti minulému roku stávajú výsadou kráľov, za kilo zaplatíš až 11,99 eur.

Ostatné potraviny

Pokiaľ aj ty patríš do rodiny, kde sa pravidelne pečie, je možné, že koláčov bude tento rok menej. Niet sa čomu čudovať, veď Hera zdražela o 50 centov (skok z 49 centov na 99 centov) a klasické 200 gramové maslo z 1,39 na 1,55 eura.

O nič lepšie na tom nie je ani smotana na šľahanie, ktorú kúpiš za 1,19 eura oproti minuloročným 79 centom. Slzy do očí ti vtisne cena klasických „M-kových” vajec, ktorá vystrelila z 1,19 na 2,59 eura (nárast o 1,40 eura).

image

Desíte sa účtov za energie? 5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody

Pokiaľ sa ti nechce piecť, príliš si nepomôžeš. Kváskový 405 gramový chlieb zdražel o 30 centov (momentálne za 1,39), vianočka zlacnela o 10 centov, no zároveň „schudla” o 50 gramov a za vianočné oplátky zaplatíš o 18 centov viac (aktuálne za 57 centov).

Čo sa týka obľúbených sýtených nápojov vo veľkej 2,25 litrovej plastovej fľaši, cena narástla o 10 centov (momentálne za 99 centov), tieto Vianoce však prvýkrát musíš myslieť aj na zálohu vo výške 15 centov. Hubert De Luxe zdražel taktiež o desať centov, aktuálne zaň zaplatíš 3,99 eura.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:18