Elon Musk končí ako hlava sociálnej siete TwitterBrainee x Canva, TASR/Miguel Roberts/AP/The Brownsville Herald
StoryEditor

Skaza je dokonaná. Elon Musk nechal ľudí rozhodnúť o svojej funkcii v Twitteri, tí ho poslali kade ľahšie

Miroslav KamodyTASR19.12.2022., 12:00h

Éra Elona Muska čoby hlavy sociálnej siete Twitter je zrejme na konci. Rozhodli o tom samotní používatelia, ktorým dal možnosť hlasovať o svojom odchode z funkcie.

Lajkuj Brainee.sk na

Elon Musk sám na seba uplietol bič, ktorý ho zrazil z funkcie šéfa Twitteru. Zrejme sa tak skončila éra niekoľkotýždňového armageddonu, počas ktorého sa pozícia Twitteru čoby sociálnej platformy zrútila na dno podobne ako prvé testovacie rakety SpaceX.

V nedeľu Musk oznámil implementáciu bezprecedentnej zmeny politiky, ktorá vyvolala gigantickú vlnu nevôle. Spoločnosť už totiž nebude povoľovať používateľom propagovať svoje účty na platformách sociálnych médií vrátane Facebooku a Instagramu.

image

Zmena na vrchole rebríčka najbohatších ľudí sveta. Prvýkrát za deväť rokov to nie je človek z technologickej oblasti

Bizarné nariadenie

Tento krok, ktorý sa týka aj spoločností Mastodon, Post a Truth Social, ako aj agregátorov odkazov na sociálne médiá tretích strán, ako sú Linktr.ee a Ink.bio, prichádza po tom, ako používatelia začali v rámci morálnych zmien na Twitteri povzbudzovať svojich sledovateľov, aby si ich príspevky pozerali inde.

„Odteraz už Twitter nebude povoľovať bezplatnú propagáciu konkrétnych platforiem sociálnych médií,” uvádza sa vo vyhlásení Muskovej kancelárie. Používatelia tak budú mať zakázané zverejňovať aj „Follow me @username on Instagram”.

image

Elon Musk

Dado Ruvic/Reuters

Osoby, ktoré porušia pravidlá prvýkrát, budú čeliť opatreniam „od požiadavky na odstránenie jedného alebo viacerých tvítov až po dočasné zablokovanie účtu,” uviedol Twitter.

Ponuka, ktorá sa neodmieta

Ľudia neskrývali svoju zlosť, ktorá je v súvislosti s touto sociálnou sieťou poriadne vybičovaná. Aj to zrejme vyprokovalo Elona Muska k zásadnému rozhodnutiu. Na svojom profile totiž zverejnil anketu, ktorá všetko zmenila.

Twitteru sa opýtal, či by mal odstúpiť z funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti. „Mám odstúpiť z funkcie šéfa Twitteru?” spýtal sa a dodal, že „bude dodržiavať výsledky tohto prieskumu.”

Už v čase písania tohto článku bolo takmer 9,5 milióna ľudí za jeho koniec na čele spoločnosti, čo predstavuje 57,5 percent hlasujúcich. Proti jeho odchodu sa vyjadrilo 42,5 percenta ľudí.

Nejasný nástupca

V predchádzajúcom tweete Musk tvrdil, že keď bude Twitter zvažovať budúce zmeny vo svojej politike, uskutoční sa verejné hlasovanie. „Ospravedlňujem sa. Už sa to nestane,” napísal.

image

Návrat neonacistov na Twitter. Kvôli nim sociálna sieť prekopala systém overovania profilov, všetko zničil Elon Musk

Otázne je, či je aj Elon s takýmto rozhodnutím skutočne stotožnený. V priebehu niekoľkých hodín pridal niekoľko príspevkov, v ktorých píše napríklad o tom, aby si ľudia „dávali pozor na to, čo si želajú, lebo by sa im to mohlo splniť,” či „tí, ktorí chcú moc, si ju najmenej zaslúžia.”

Ďalšia vec je tá, že Musk Twitter vlastní a bude vlastniť, takže na miesto riaditeľa zrejme síce nastúpi niekto kompetentnejší, stále však pôjde o človeka, ktorý je v Elonovej priazni.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:58