Nevydá hra Untamed IslesPhat Loot Studios/
StoryEditor

Vývojári oklamali herných fanúšikov, ktorí im poslali 500-tisíc eur na hru. Tá vraj nebude, lebo padli kryptomeny

iDnes.cz06.09.2022., 16:00h

Vývojári zo štúdia Phat Loot vybrali vlani na Kickstarteri viac ako 500-tisíc eur na vznik hry Untamed Isles, ale hráči ju zrejme nikdy neuvidia. Napriek tomu, že mala vyjsť už v októbri tohto roku, bol projekt zastavený, pretože tvorcom údajne došli peniaze. Štúdio samotné však chce pokračovať ďalej.

Lajkuj Brainee.sk na

Vďaka komunitnému financovaniu už vzniklo množstvo hier, ktoré by sa asi inak svojho vydania nedočkali. Na druhú stranu je nutné počítať s tým, že si za svoje peniaze kupujete len sľuby a výsledné dielo nemusí úplne zodpovedať pôvodným očakávaniam. Alebo rovno vôbec nevyjde, píše Honza Srp z portálu iDnes.cz

To sa teraz stalo 3 052 fanúšikom, ktorí vlani na Kickstarteri prispeli dohromady viac ako pol miliónov eur na výrobu hry Untamed Isles. Malo ísť o akúsi online variáciu na Pokémonov, kde hráči brázdia rozsiahlym otvoreným svetom, chytajú príšerky a s pomocou ktorých zvádzajú súboje. Zaujímavou vlastnosťou mala byť integrácia s kryptomenami, kedy si tí najlepší hráči mali hraním dokonca zarobiť skutočné peniaze.

image

Zaujímavosti o hraní hier: Priemerný vek hráčov ťa dostane, len vďaka hre sme dekódovali vírus AIDS

Celý projekt sa zosypal ako domček z karát

Smelý plán sa už blížil dokončeniu, ešte začiatkom augusta autori sľubovali, že plná verzia vyjde októbri, len o niekoľko dní neskôr však prišla správa, že celý projekt bol uložený k ľadu.

„K tomuto okamihu viedla nespočetné množstvo faktorov, ale všetko sa odvíja od toho, že nie sme schopní finančne zvládnuť to, čo sme si predsavzali,“ píše sa na oficiálnych stránkach hry.

Na projekte pracovalo celkovo 70 ľudí, ktorých už však nie je možné ďalej platiť a než aby došlo k nejakým ústupkom od pôvodného konceptu, radšej bol vývoj pozastavený. Problém totiž bol zrejme v tom, že väčšinu financií malo štúdio uložené v kryptomenách, ktorých hodnota v posledných mesiacoch dramaticky poklesla.

Fanúšikovia sa cítia podvedení

Väčšina z tých, ktorí na výrobu hry prispeli, ale nemá pre investičné problémy vývojárov pochopenie a cítia sa podvedení. Svoje peniaze už však neuvidia. „Vzhľadom na to, že naše peňažné rezervy sú prázdne, nie sme schopní našim podporovateľom vrátiť peniaze. Je nám to úprimne ľúto a priali by sme si, aby tento scenár bol iný,“ vysvetľujú vývojári.

Samozrejme nie sú prví a najskôr ani poslední, ktorí nedokázali sľubnú kampaň doviezť do úspešného konca. Dobrým príkladom je napríklad príbeh hry Limit Theory. Z vyjadrenia vývojárov to však vyzerá tak, že z toho ťažké spanie nemajú.

Nevyhlásili totiž bankrot a pod rovnakým názvom chcú pokračovať ďalej, len sa vraj chcú sústrediť na menšie projekty, ktoré dokážu vytvoriť s menším počtom ľudí. Otázkou je, či so svojou reputáciou dokážu vôbec nejakých hráčov ešte presvedčiť.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:56