Vizualizácie mesta The LineNeom.com/
StoryEditor

Saudská Arábia chce vybudovať 160 kilometrov dlhé inteligentné mesto. Bude bez ciest a emisií

kam27.07.2022., 14:00h

Unikátne vertikálne mesto prináša nielen nový pohľad na budúcnosť bývania, ale aj obrovské množstvo kontroverzií. A to sa ešte ani nezačalo stavať.

Lajkuj Brainee.sk na

Krajiny, ktoré ťažia z ropného biznisu, môžeme považovať za krajiny neobmedzených možností. Samozrejme len za predpokladu, že patríš k tým, ktorí na rope zarábajú. Plány tých, ktorí to o sebe môžu povedať, bývajú z logických dôvodov poriadne megalomanské.

Ako píše portál Engadget, v roku 2021 napríklad saudský korunný princ Mohammed bin Salman odhalil plány krajiny vybudovať The Line, inteligentné lineárne mesto, ktoré bude postavené vertikálne, nebude mať žiadne cesty ani autá a bude poháňané výlučne obnoviteľnou energiou.

image

99 % ľudí nemá žiadne očakávania, máme ťažké jedlo a nudnú Bratislavu. Čo hovoria zahraniční turisti o Slovensku?

Dych vyrážajúce vizualizácie

Teraz saudská vláda zverejnila prvé vizualizácie, ako by mohol The Line vyzerať, keď bude hotový. Mesto bolo navrhnuté tak, aby bolo len 200 metrov široké, ale 500 metrov vysoké a 170 kilometrov dlhé. Bude v ňom sídliť viacero komunít uzavretých v sklenenej fasáde pozdĺž pobrežia a vo výsledku bude môcť ubytovať až deväť miliónov obyvateľov. 

Pozri si v našej galérii, ako bude mesto vyzerať:

Dizajnéri si predstavujú mesto, v ktorom sú všetky zariadenia vzdialené len päť minút chôdze a kde sa obyvatelia môžu organicky stretávať pri svojich každodenných záležitostiach. Aj keď mesto nebude mať žiadne cesty, chýbať nebude vysokorýchlostná železnica, ktorá ťa dopraví z jedného konca na druhý za 20 minút. Bude sa tiež spoliehať na systém prirodzeného vetrania, ktorý zabezpečí, aby si obyvatelia užívali ideálnu klímu po celý rok. 

Mega mesto

„Dnes odhalené návrhy pre mestské vertikálne vrstvené komunity budú výzvou pre tradičné ploché, horizontálne mestá a vytvoria model pre ochranu prírody a zlepšenie obývateľnosti. The Line bude riešiť výzvy, ktorým dnes ľudstvo čelí v mestskom živote, a ukáže alternatívne spôsoby, ako žiť,” uviedol korunný princ vo vyhlásení.

The Line je súčasťou saudského projektu mega mesta menom Neom v hodnote 500 miliárd dolárov, ktorý sa stavia v provincii Tabuk. Ide o rozdeľujúcu iniciatívu, ktorá je od začiatku sužovaná kontroverziami, pretože jej výstavba prinútila vysťahovať približne 20-tisíc ľudí. Ide o domorodý kmeň Huwaitat, ktorý na území žil ešte pred založením Saudskej Arábie.

image

Ostrov na Bahamách, tryskáč či šesť Ferrari. Pozreli sme sa, čo si môžete kúpiť za cenu bytu v bratislavskej Vydrici

Kritika z každej strany

Podľa Al-Džazíry bol v roku 2020 významný aktivista z tohto kmeňa zatknutý a uväznený v súvislosti s odmietnutím presťahovať kmeň. Ďalší aktivista povedal, že najmenej 15 ďalších členov kmeňa bolo unesených a uväznených. Okrem toho expati prijatí na prácu na iniciatíve kritizovali jej vedenie za to, že kládlo nerealistické požiadavky a zatváralo oči pred diskrimináciou, uvádza Wall Street Journal.

Kontroverzie okolo Neomu prinútili organizáciu Riot Games rýchlo zrušiť rozhodnutie na uzavretie sponzorskej zmluvy s týmto projektom. Neom mal byť pred dvomi rokmi hlavným partnerom ešportového šampionátu v Európe, no odpor fanúšikov spôsobil, že spoločnosť po 24 hodinách sponzorskú zmluvu zrušila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:44