MiliardárFacebook/Carmen Aristegui
StoryEditor

Muskova vojna o Ukrajinu. Najbohatší človek sveta volá po zvýšení ťažby ropy a plynu

fdviDnes08.03.2022., 13:00h
Rast cien surovín, ktorý ešte umocnila invázia ruských vojsk na Ukrajinu, by mohol zhatiť sen šéfa spoločnosti Tesla Elona Muska aj riaditeľov ďalších automobiliek o cenovo dostupnejších elektromobiloch.
Lajkuj Brainee.sk na

Nárast ceny lítia, niklu a ďalších surovín by mohol spomaliť či dokonca zvrátiť dlhodobý trend poklesu nákladov na batérie, ktoré sú najdrahšou časťou elektromobilov.

„To by mohlo zabrániť rozšíreniu tejto technológie,“ upozornil analytik Gregory Miller zo spoločnosti Benchmark Mineral Intelligence.

Dôsledky vojny

Tento rok by podľa neho mohlo dôjsť k prvému medziročnému nárastu priemernej ceny lítium-iónových batériových článkov. Rastúce ceny surovín môžu spôsobiť, že sa predĺži doba, za ktorú sa vyrovnajú náklady na výrobu áut so spaľovacím motorom a náklady na výrobu elektromobilov, upozornil analytik.

Rusko produkuje približne sedem percent svetovej ťažby niklu. Je tiež veľkým dodávateľom hliníka a paládia.

Konflikt na Ukrajine prispel tomu, že ceny niklu vystúpili na jedenásťročné maximum. A to kvôli obavám, že by mohli byť narušené dodávky z Ruska, ktoré je popredným producentom tohto kovu. Ceny lítia tiež vzrástli, od začiatku roka sa viac ako zdvojnásobili, pretože ponuka nestačí pokryť rastúci dopyt.

Cena je najzásadnejšia

V januári sa v Spojených štátoch predával priemerný elektromobil takmer za 63 000 dolárov, čo je asi o 35 percent viac ako celkový priemer všetkých vozidiel, ktorý presahuje 46 000 dolárov. Hoci sa teraz spotrebitelia menej obávajú možnosti, že zostanú na krajnici bez energie, hlavným dôvodom, prečo si elektromobil nechcú zaobstarať, zostáva podľa prieskumu spoločnosti Cox cena elektromobilov.

„Čokoľvek, čo zvýši náklady, bude brániť prijatiu elektromobilov,“ uviedla Michelle Krebsová, analytička spoločnosti Cox. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) vlani tvorili elektromobily asi deväť percent z celosvetového predaja áut. Poradenská spoločnosť AlixPartners očakáva, že do roku 2030 dosiahne tento podiel asi 24 percent.

Viac ako polovica spotrebiteľov nie je ochotná zaplatiť 500 dolárov (459,60 eur) navyše pri obstaraní elektromobilu, a to aj napriek nižším prevádzkovým nákladom, vyplýva zo štúdie spoločnosti OC&C Global Speedometer z roku 2021 o spotrebiteľoch zo Spojených štátov, Číny a ďalších krajín. „Výrobcovia elektromobilov sa zatiaľ sústredia na bohatších klientov. Ak chcú prilákať bežných spotrebiteľov, mohol by to pre nich byť problém, uviedla agentúra Reuters.

Musk vyzval na ťažbu ropy a plynu

Elon Musk v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu prišiel s vyhlásením, ktoré by od neho nikto nečakal. „Nerád to hovorím, ale musíme okamžite zvýšiť produkciu ropy a plynu,“ napísala na Twitter jednotka Tesly. Zarytý zástanca obnoviteľných energií a „bezuhlíkovej“ ekonomiky vyzýva na zvýšenie produkcie fosílnych palív v Amerike a ďalších krajinách, aby sa kompenzoval prudký nárast účtov za energiu spôsobený konfliktom.

„Mimoriadne časy vyžadujú mimoriadne opatrenia," dodal Musk, ktorý tiež priznal, že jeho požiadavka stlačí ceny pohonných hmôt, čo bude mať za následok menšiu výhodnosť jeho elektroáut.

Jeden z každých 10 barelov ropy spotrebovanej na svete je z Ruska a podľa New York Times je Rusko tretím najväčším producentom ropy na svete. „Je zrejmé, že by to malo negatívny vplyv na Teslu, ale udržateľné energetické riešenia nemôžu okamžite reagovať, aby vyrovnali ruský export ropy a plynu.“

Následne pridal ďalší tweet, v ktorom vyzýva Európu k príklonu k nukleárnym elektrárňam: „Dúfajme, že je teraz úplne zrejmé, že Európa by mala reštartovať nečinné jadrové elektrárne a zvýšiť výkon tých existujúcich. To je kritické pre národnú a medzinárodnú bezpečnosť,“ napísal.

Podnikateľ tiež vyzval Ukrajincov, aby „vydržali“, a zopakoval svoje sympatie k „veľkému ruskému ľudu, ktorý si nepraje“ vojnu Vladimíra Putina. Muskovi poďakoval ukrajinský prezident Zelenskyj za sprístupnenie satelitnej internetovej siete Starlink. Ukrajine tak pomohol vyriešiť problémy s pripojením spôsobené ruskými kybernetickými útokmi . „Som mu vďačný, že podporuje Ukrajinu slovom aj skutkom,“ napísal ukrajinský prezident.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:33